FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ 1990. najavio raskid sporazuma s HDZ BiH i izlazak iz HNS-a

Autor: zkre
MOSTAR, 7. prosinca 2013. (Hina) - HDZ 1990., druga politička stranka po snazi među bosanskohercegovačkim Hrvatima, kojoj je na čelu Martin Raguž, najavila je raskid stranačkog sporazuma s HDZ-om BiH Dragana Čovića te izlazak iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH kojega čini više hrvatskih stranaka, nakon što je Čovićeva stranka najavila smjenu premijera hercegbosanske županijske vlade Nediljka Rimca, visokog dužnosnika HDZ-a 1990.

"HDZ BiH je raskid tih odnosa pokrenuo zakazivanjem Skupštine Hercegbosanske županije za ponedjeljak u Livnu i na taj način eklatantno prekršio sporazum", rekao je u subotu Raguž na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru.

Dodao je da će HDZ 1990. najvjerojatnije izići iz vlasti u svim županijama gdje zajedno s HDZ-om BiH čine vlast ukoliko u ponedjeljak bude smijenjen premijer Rimac.

Raguž je optužio Čovićev HDZ da ruši načela Hrvatskog narodnog sabora u BiH jer su najavili stvaranje koalicije s Narodnom strankom Radom za boljitak (NSRZB) koju predvode braća Lijanovići.

"Budući se ide u zakazivanje skupštine sa strankama koje nisu članice Hrvatskog narodnog sabora i to protiv stranke koja je članica HNS-a, grubo se krše načela te institucije. Za taj pristup HDZ 1990. nije odgovoran, već oni koji pokreću taj postupak", istaknuo je Raguž.

Premijer Hercegbosanske županije Nediljko Rimac, koji je i predsjednik Glavnog odbora HDZ-a 1990., ocijenio je suradnju s HDZ-om BiH farsom, dok je za HNS naveo kako je sredstvo kojim manipulira HDZ BiH.

HDZ 1990. će o raskidu sporazuma s HDZ-om BiH i izlasku iz HNS-a raspravljati na Središnjem odboru ove stranke koji je zakazan za sljedeći tjedan.

Dvije vodeće hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH i HDZ 1990., potpisale su sporazum o suradnji 2010. protiveći se uspostavi Vlade Federacije BiH u koju su vodeće bošnjačke stranke SDP BiH i SDA za saveznike pozvale HSP BiH i NSRZB, stranke s malom potporom Hrvata.

I dosad je između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. dolazilo do problema zbog nepoštivanja sporazuma, no najava smjene premijera Rimca stvorila je kritičnu masu za raskid te suradnje.

(Hina) xzkre ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙