FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 8. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

KIJEV

Ukrajinski prosvjednici u nedjelju su srušili kip utemeljitelja SSSR-a Vladimira Iljiča Lenjina u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, na masovnom prosvjedu protiv predsjednika Viktora Janukoviča i njegovih planova uspostave tješnjih veza s Rusijom. Rušenje kipa, što je simbolično odbacivanje moći Moskve, dogodilo se nakon što su oporbeni čelnici stotinama tisuća prosvjednika rekli da nastave vršiti pritisak na Janukoviča kako bi zbacili njegovu vladu. Izvjestitelj agencije Reuters s prosvjeda vidio je kako prosvjednici razbijaju kip čekićima nakon što su ga oborili pomoću užadi i metalnih poluga. Nedjeljni skup predstavlja dodatnu eskalaciju u tjednima sukobljavanja između ukrajinskih vlasti i prosvjednika koje je izazvalo strahove od političke i gospodarske nestabilnosti u bivšoj sovjetskoj republici.

TEL AVIV

Glavni koalicijski partner izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua, Yair Lapid, javno ga je u nedjelju pozvao da pokaže "povijesnu hrabrost" i postigne s Palestincima mirovni sporazum čak i uz rizik da mu se vlada raspadne. Ministar financija Yair Lapid u govoru je naglasio kako Netanyahu može biti siguran u potporu centrističke stranke Yesh Atid i spominjao je neke moguće promjene u koaliciji. On predviđa budući izlazak desničarskih stranaka i njihovu zamjenu lijevima dođe li do sporazuma o zamjeni zemlje za mir. "Odlučan sam učiniti sve što mogu kako bi ova vlada ostala na svojem putu, čak i ako razvoj događaja u mirovnim pregovorima dovede do ovakve ili onakve promjene u koaliciji", rekao je.

MANILA

Filipinska vlada i glavna muslimanska pobunjenička skupina potpisali su u nedjelju sporazum kojim su otvorili put konačnom mirovnom sporazumu, navela je vlada u priopćenju. Sporazum koji su potpisali pregovarači vlade i Muslimanske fronte nacionalnog oslobođenja (MNLF) je novi korak prema okončanju pobune muslimanskih pobunjenika na jugu u kojoj je, prema procjenama, od 1970. poginulo 150.000 ljudi. Potpisivanje aneksa o sudjelovanju pobunjenika u lokalnoj vlasti osigurava ostvarenje stvarne autonomije za Bangsamoro, rekla je Teresita Deles, dužnosnica skupine vladinih pregovarača za mirovni sporazum, prenosi se u priopćenju. "To je bio jako težak ciklus pregovora, ali smo uspjeli svladati veliki broj prepreka", precizirala je.

DIJARBAKIR

Desetak osoba, od kojih četvorica policajca, ranjeno je u sukobima policije i prosvjednika u nedjelju u Diyarbakiru, na kurdskom jugoistoku Turske gdje vlada napetost nakon što su u petak ubijena dvojica kurdskih prosvjednika, prenosi AFP. Oko 5.000 okupilo se u središtu tog grada uglavnom nastanjenog Kurdima i suprostavili se intervenciji policije koja ih je rastjerivala vodenim topovima i suzavcem. Privedeno je najmanje pet prosvjednika. Prosvjednici su nosili fotografije zatočenog šefa Radničke stranke Kurdinstana (PKK) Abdulaha Ocalana. I u gradovima Batman i Van za nedjelju su bili predviđeni skupovi.

SINGAPUR

Gnjevna gomila u nedjelju popodne je u indijskoj četvrti Singapura palila vozila i sukobila se s policijom u jednom od rijetkih slučajeva nasilnih prosvjeda u tom gradu-državi. Incident je navodno započeo nakon što je privatni autobus udario i ubio stranog radnika u četvrti koja se naziva Mala Indija. Televizijske snimke prikazuju kako gomile razbijaju vjetrobransko staklo autobusa te najmanje dva vozila u plamenu i tri prevrnuta policijska automobila. Singapurska policija je rekla da su neredi počeli nakon prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. "Ubrzo nakon toga, izbili su neredi u kojima je sudjelovalo oko 400 osoba koje su oštetili pet policijskih vozila i jedno hitne pomoći", priopćila je policija u izjavi i dodala da je oko deset policajaca ozlijeđeno.

DOHA

Sirijska oporbena koalicija će odlučiti sredinom prosinca na sastanku u Turskoj hoće li ili ne ići na mirovnu konferenciju koju UN u Ženevi 22. siječnja, rekao je u nedjelju Georges Sabra šef Sirijskog nacionalnog vijeća. Konačna odluka će biti donešena na sastanku koalicije sredinom prosinca u Istanbulu, rekao je Sabra šef Sirijskog nacionalnog vijeća, glavne sastavnice koalicije. Ta koalicija se 12. studenoga na sastanku u Istanbulu načelno složila u pogledu sudjelovanja na konferenciji, ali je zahtijevala da se konferencija održi na temelju transfera ovlasti i da sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegovi suradnici nemaju nikakvu ulogu u prijelaznoj fazi ni u budućnosti Sirije. Sabra koji se nalazi u Dohi na konferenciji o palestinskom pitanju je izrazio sumnje u održavanje konferencije Ženeva-2.

HAVANA

Glavna kolumbijska ljevičarska gerilska skupina FARC u nedjelju je priopćila da od 15. prosinca objavljuje 30-dnevni prekid vatre te je pozvala vladu da učini isto. Primirje je najavljeno dan nakon što su borci FARC-a u bombaškom napadu na policijsku postaju na jugu Kolumbije ubili osam osoba. Kolumbijska vlada i FARC trenutno vode mirovne pregovore u Havani, na Kubi.

BEOGRAD

Crnogorski premijer Milo Đukanović doputovat će u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Srbiji, prvi nakon 10 godina, kad je u ožujku 2003. godine bio na sprovodu ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Đukanovićev dolazak u Beograd uzvratni je posjet premijeru Srbije Ivici Dačiću, a prvi čovjek crnogorske vlade sastaje se i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem. Kako je najavljeno u Beogradu, tijekom Đukanovićeva posjeta mogu se očekivati konkretniji dogovori o nekim rješenjima koja su u interesu građana dviju država, a pregovori su započeti u vrijeme rujanskog posjeta Dačića Podgorici. Srbija i Crna Gora su, nakon niza susreta predstavnika dviju države, već započele realizirati neka od dogovorenih rješenje, među kojima i zajedničko prijavljivanje za predpristupne fondove EU za cete i pruge, uz razmjenu iskustava u eurointegracijama.

ALŽIR

Više od 60 posto rada Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda odnosi se na sukobe u Africi, pa je neophodna zajednička akcija tih zemalja radi obrane interesa kontinenta, ocijenili su u nedjelja u afrički diplomati okupljeni u Alžiru. "Taj postotak je tužna činjenica koja nas prisiljava da zajedničku akciju", inzistirala je Louise Mashikiwabo, ministrica vanjskih poslova Ruande tijekom sastanka o sigurnosti i miru u Africi koji se do utorka održava u Alžiru. Alžirski ministar vanjskih poslova Lamtane Lamamra je istaknuo da se milijarde dolara godišnje ulažu u mirovne akcije u Africi gdje se odvijaju dvije trećine misija UN-am i jamčio da bi bilo učinkovitije da su ti iznosi uloženi u razvoj.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙