FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 8. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KIJEV - Oko 200.000 proeuropski orijentiranih Ukrajinaca okupilo se u nedjelju u Kijevu na početku demonstracija na Trgu neovisnosti na kojima se očekuje i do milijun ljudi, izvijestila je agencija France presse. Prosvjednici traže odlazak predsjednika Viktora Janukoviča zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju s EU i okretanja Rusiji. Na trgu koji je bio glavno poprište Narančaste revolucije 2004. prosvjednici i dalje pristižu.

JOHANNESBURG - Pjesmom, govorima i molitvama građani Južnoafričke Republike svih boja i vjera u nedjelju se prisjećaju Nelsona Mandele, na Nacionalni dan molitve i promišljanja, smatrajući ga primjerom osobe koja je gradila bolji svijet. U crkvama, džamijama, sinagogama i okupljalištima raznih zajednica diljem zemlje, od rijeke Limpopo do Cape Towna, milijuni mole i sjećaju se Oca nacije kao stjegonoše borbe za integritet, poštenje i izmirenje. U najvećoj južnoafričkoj katoličkoj crkvi Regini Mundi u Sowetu, predgrađu Johannesburga, u molitvi se okupilo nekoliko stotina njegovih štovatelja.

BAGDAD - Najmanje 16 osoba poginulo je u nedjelju u seriji napada koji su izvedeni u Bagdadu i okolici, objavili su liječnički i sigurnosni izvori. U atentatima na pet različitih lokacija ranjeno je najmanje 39 osoba. Najsmrtonosniji napad dogodio se južno od Bagdada u regiji Baja kada je eksplodirao automobil bomba. U tom je napadu poginulo pet osoba a ranjeno ih je 15.

RIM - Između dva i tri milijuna članova i simpatizera Demokratske stranke, prve stranke talijanske ljevice, pozvano je u nedjelju da na izborima glasa za njezina novog šefa. U nedjelju ujutro u sedam sati diljem Italije otvoreno je 8.800 birališta koja će se zatvoriti u 19,00 sati. Organizatori se nadaju da će se izborima odazvati najmanje dva milijuna ljudi, istodobno strahujući da bi ih, zbog rezigniranosti Talijana prema politici, moglo izaći najviše 900.000 tisuća. Birat će između trojice kandidata: Mattea Renzija, 38-godišinjeg gradonačelnika Firence i najvećeg favorita na izborima, Giuseppea Civatija (38) i 58-godišnjeg Tršćanina Giannija Cuperla.

TEHERAN - Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nedjelju su posjetili tvornicu za proizvodnju teške vode u iranskom Araku, u okviru dogovora o provjeri iranskih nuklearnih postrojenja. "Stručnjaci IAEA-e počeli su posjet tijekom jutra", rekao je glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju Beruz Kamalvandi. On je dodao da će se inspekcija završiti tijekom dana te će odmah potom stručnjaci otputovati u Beč. Tvornica se nalazi na istom mjestu kao i reaktor na tešku vodu u Araku koji je u središtu pozornosti velikih sila jer može omogućiti Iranu izvlačenje plutonija pogodnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

TEHERAN - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai stigao je u nedjelju na razgovore u Teheran čija će jedna od tema biti i sigurnosni sporazum o kojem se vode pregovori između Kabula i Washingtona. Karzaija, koji se nalazi na čelu velikog izaslanstva, primio je predsjednik Hasan Rohani. Bilateralni sporazum koji bi određivao modalitete ostanka američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014. trebao bi biti na dnevnom redu razgovora. Iran kritizira taj sporazum ocjenjujući da on ne bi "dugoročno služio interesu naroda i vlade Afganistana".

BANGKOK - Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra u nedjelju je predložila održavanje referenduma o budućnosti zemlje te obećala da će podnijeti ostavku ukoliko građani to budu željeli. "Trebali bismo održati referendum kako bi narod mogao odučiti što činiti. Spremna sam poslušati prijedloge prosvjednika, jer nisam ovisna o svojoj tituli i položaju. Spremna sam podnijeti ostavku i raspustiti parlament ako je to ono što većina Tajlanđana želi", kazala je, dodavši kako njezina vlada pokušava pronaći načine da se sukob prevlada.

ATENA - Jedan grčki policajac i dvojica Albanaca poginuli su u sukobu tijekom ophodnje koju su vršile grčke snage reda u pograničnoj zoni s Albanijom, u noći na nedjelju, objavili su policijski izvori. Trojica grčkih policajaca koji su bili u ophodnji u prespanskoj regiji na tromeđi Grčke, Makedonije i Albanije krenuli su u kontrolu kolibe u kojoj su pronašli dvojicu naoružanih Albanaca. Oni su na policajce otvorili vatru i ubili jednog od njih, dok su ostali odgovorili su pucnjavu i ubili dvojicu naoružanih muškaraca.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙