FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 7. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

KIJEV - Ukrajinska oporba tvrdi u subotu da predsjednik Viktor Janukovič uskoro namjerava potpisati sporazum o priključivanju Ukrajine carinskoj uniji s Rusijom. "Po našim informacijama, nacrt sporazuma o strateškom partnerstvu (s Rusijom) je gotov, on je parafiran, ali Janukovič se još nije odvažio potpisati", rekao je jedan od čelnika oporbe, Arsenij Jacenjuk, na konferenciji za novinare u Kijevu. "On to namjerava učiniti 17. prosinca" u Moskvi, na dan kad je predviđen i sastanak rusko-ukrajinske međudržavne komisije, rekao je Jacenjuk po kojem dokument predviđa pristupanje Ukrajine carinskoj uniji koju čine bivše sovjetske republike.

PARIZ - Francuski vojnici počeli su se u subotu raspoređivati sjeverno i zapadno od glavnoga grada Srednjoafričke Republike kako bi osigurale gradove i glavne puteve u zemlji, rekao je glasnogovornik francuske vojske. "Počeli smo raspoređivanje oko Banguija", rekao je Gilles Jarron, dodajući da su francuske snage prije smještene u Kamerunu prešle granicu i počele izviđačke misije na istoku zemlje. "Počeli smo provoditi i prve misije iz Banguija prema sjeveru zemlje", rekao je i dodao da je francuski kontingent sad kompletan, u njemu je svih 1.200 vojnika.

KABUL - Američki ministar obrane Chuck Hagel stigao je u subotu u nenajavljeni posjet Kabulu, dok su Sjedinjene Države nezadovoljne odbijanjem predsjednika Afganistana Hamida Karzaija da potpiše sigurnosni sporazum koji SAD smatraju ključnim. Po američkim izvorima, nije predviđen Hagelov susret s Karzaijem, dok je ured afganistanskog predsjednika kazao da bi se oni mogli sastati u subotu. Unatoč pritiscima, Karzai ustraje na stajalištu da će sporazum potpisati njegov nasljednik, nakon predsjedničkih izbora u travnju sljedeće godine, što je prekasno za Washington jer mora isplanirati raspoređivanje 15.000 vojnika koji bi trebali obučavati i dati potporu afganistanskim snagama.

CANBERRA - Prvi istospolni brakovi sklopljeni su u subotu u Canberri, premda bi zakon koji omogućuje brak između osoba istog spola u glavnome australskom gradu mogao biti poništen idući tjedan pošto odluku o tome donese Vrhovni sud. Zakon što ga je u listopadu izglasala parlamentarna skupština Teritorija australskoga glavnog grada omogućio je vjenčanja istospolnih parova od subote 7. prosinca. Teritorij Canberre jedino je područje u zemlji gdje su dopušteni gay brakovi.

ZAGREB/LONDON - Zbog problema u centru zračne kontrole u subotu se po cijeloj Velikoj Britaniji i Irskoj bilježi veliki broj kašnjenja letova, izvijestio je BBC. Među zračnim lukama u kojima je došlo do kašnjenja su Heathrow, Stansted, Cardiff, Dublin i Glasgow. Britanska Nacionalna služba zračne kontrole (Nats) priopćila je da njen centar u Swanwicku, Hampshire, "ima teškoća u prelasku s noćnih na dnevne operacije". Voditeljica operacija Juliet Kennedy za BBC je rekla da misli da se taj problem ranije nije pojavljivao. "U ovom trenutku ne znamo koliko će biti potrebno da ga riješimo", rekla je i dodala da je ipak uvjerena da će ga inženjeri Nats-a riješiti tijekom subote .

SEUL - Sjeverna Koreja emitirala je u subotu reprizu dokumentarca o vođi Kim Jong-unu, ali iz njega je izrezan tetak koji je donedavno bio gotovo najmoćnija osoba u zemlji. Državna televizija emitirala je dokumentarac koji je već prikazan devet puta, ali ovaj put Kimov tetak Jang Song-thaek pojavio se u drukčijim položajima zbog čega mu se lice nije vidjelo ili su cijele scene izbačene, objavio je Yonhap, novinska agencija Južne Koreje. Južnokorejska obavještajna agencija vjeruje da je Jang smijenjen u studenome. Pokaže li se da je to istina, možda se u Pjongjangu događaju najveće promjene od 2011. i smrti bivšega vođe Kim Jong-ila, oca sadašnjeg čelnika.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙