FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije iz Vojvodine: Odluka USS dokaz da treba mijenjati Ustav Srbije

Autor: jsta
SUBOTICA, 6. prosinca 2013. (Hina) - Predsjednici vojvođanske skupštine i vlade Istvan Pastor i Bojan Pajtić ocijenili su da odluka Ustavnog suda Srbije (USS) kojom se osporavaju pojedine odredbe Statuta Vojvodine ne može biti argument za raspisivanje izvanrednih pokrajinskih izbora, već je još jedan dokaz da Ustav Srbije treba mijenjati, prenijeli su u petak vojvođanski mediji.

USS je u četvrtak priopćio da pojedini dijelovi Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine nisu sukladni Ustavu Srbije, što vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) vidi kao dovoljan razlog za raspisivanje izvanrednih vojvođanskih izbora, na kojima želi oduzeti vlast Demokratskoj stranci (DS).

Pokrajinska skupština je ostala jedina razina vlasti u Srbiji kojom dominira DS, zbog čega oporbeni SNS više od godinu dana traži način i povode za izvanredne izbore.

Vojvođanski premijer i potpredsjednik DS-a Bojan Pajtić je priopćio kako je odluka USS-a još jedna potvrda da se Srbija nije u stanju osloboditi centralističkog koncepta upravljanja.

On je rekao da su suci USS-a bili izloženi neprestanom političkom pritisku da u cijelosti obore Statut Vojvodine i pohvalio one suce koji su odoljeli takvim pritiscima.

Pajtić je naveo da ne postoji nikakva formalna veza između odluke USS-a i izvanrednih pokrajinskih izbora.

"Pokrajinski izbori se organiziraju prema Odluci o raspisivanju izbora i prema Ustavu, a ne na temelju Statuta", rekao je Pajtić i dodao da pokrajinska administracija neće sudjelovati u dnevno-političkim prepucavanjima na tu temu.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pastor je s tim u vezi istaknuo da je za Vojvodinu veoma važno što se u propćenju USS-a jasno navodi da je neosporno pravo građana Vojvodine na autonomiju.

"To je ustavno pravo, rekao je Ustavni sud, što je za nas veoma važno, jer smo permanentno bili izloženi osporavanjima prava Vojvodine na autonomiju", kazao je Pastor.

Pajtić i Pastor su ocijenili da je odluka USS-a o Statutu još jedan dokaz da se Srbija, ukoliko doista iskreno želi biti dio Europske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti ovakvog ustavno-pravnog sustava i ovakvog Ustava.

Dužnosnik SNS-a i potpredsjednik pokrajinskog parlamenta Đorđe Milićević izjavio je pak da odluku USS-a o osporavanju dijela odredbi Statuta Vojvodine u toj stranci vide kao korak bliže izvanrednim pokrajinskim izborima.

Vojvođanska partija, neparlamentarna stranka koja je u posljednje vrijeme često prisutna u javnosti svojim akcijama i izrazitim zalaganjem za vojvođansku autonomiju pa i za status republike unutar federalne Srbije, zaključila da osporavanje dijelova temeljnog dokumenta AP Vojvodine predstavlja korak ka konačnom ukidanju autonomije Vojvodine.

USS je odlučivao o ustavnosti Statuta AP Vojvodine na inicijativu Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, koja se zalaže za ukidanje autonomije Pokrajine.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙