FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić izjavom o bliskosti Srbije i Rusije zabrinuo zapadne diplomate - list

Autor: vili
BEOGRAD, 26. studenog 2013. (Hina) - Nedavna izjava srbijanskog premijera Ivice Dačića da je Zapad približio Srbiju Rusiji zabrinula je veleposlanike vodećih zapadnih zemalja u Beogradu, piše u utorak srbijanski tisak.

"Veleposlanstva najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu vrlo su zabrinuta zbog izjave premijera Ivice Dačića da Zapad ‘približava Srbiju Rusiji’, koju tumače kao mogući ‘proruski zaokret’ prvog čovjeka srbijanske vlade", navodi beogradski list "Danas" pozivajući se na izvore bliske vladi.

Do vlade su, po pisanju ovog lista, "stigle zabrinute reakcije više veleposlanstava, odnosno zamolbe za pojašnjenje Dačićevih poruka iz intervjua američkoj novinskoj agenciji Associated press (AP)" povodom početka gradnje plinovoda "Južni tok", svečano obilježenom u subotu, u kojem je istaknuo kako se zapadne zemlje trebaju zapitati zašto nisu ponudile odnose Srbiji kakve Beograd gradi s Moskvom.

"Veleposlanstva sad pažljivo analiziraju izjave Ivice Dačića, uz bojazan da predsjednik Republike Tomislav Nikolić, kojeg općenito govoreći, smatraju ‘ruskim čovjekom’, dobija saveznika u zagovaranju više nego bliskih odnosa Beograda i Moskve", piše list "Danas".

"Oni (na Zapadu) koji kritiziraju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva s Rusijom trebaju se zapitati zašto nisu ponudili takve odnose Srbiji. Ja Zapadu uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu... Ali, oni uopće nisu zainteresirani", izjavio je Dačić za AP.

U tom intervjuu on je također odbacio optužbe srbijanskih prozapadnih oporbenih stranaka da je energetski sporazum iz 2008. godine, po kome je Srbija prodala 51 posto naftnog i plinskog monopola ruskom "Gazpromu" u okviru sporazuma "Južni tok", trasirao put ruskoj gospodarskoj i političkoj dominaciji u Srbiji, te je istaknuo kako se ti kritičari "boje ruskog prisustva u ovom dijelu svijeta".

Komentirajući za "Danas" reakcije na Dačićevu izjavu profesor Fakulteta političkih znanosti i nekadašnji veleposlanik u Francuskoj Predrag Simić smatra ih očekivanima te ocjenjuje kako je Dačić tom porukom želio ojačati svoju poziciju izraženu stajalištem da Srbija ne bi išla na Istok "da Zapad ne pretjeruje sa svojim zahtjevima". Zbog toga se, uvjeren je Simić, u narednom razdoblju može očekivati i zaoštravanje odnosa Beograda i Zapada, u kontekstu širih međunarodnih odnosa.

"Stvari su se zaoštrile kada je riječ o odnosima Rusije i Zapada, naročito sada zbog situacije u Ukrajini, gde je donesena odluka da ta zemlja želi zaustaviti proces europskih integracija. Zapad je veoma zabrinut što se Rusija pokazala moćnom pobijedivši u Ukrajini, Siriji, Armeniji, Moldaviji", smatra Simić.

Vanjskopolitička analitičarka i novinarka Seška Stanojlović Dačićevu izjavu vidi kako neku vrstu samoobrane jer mnogi smatraju da je on "ruski čovjek", ali ujedno i kao signal Zapadu da ne odlaže prvu međuvladinu konferenciju sa Europskom unijom, koja se očekuje u siječnju.

"S druge strane, činjenica je i da u srbijanskoj vladi postoji unutarnja podjela i to je sigurno razlog koji izaziva zabrinutost zapadnih zemalja, naročito imajući u vidu najnoviji slučaj s Ukrajinom, koja je odustala od procesa pristupanja EU", ocjenjuje Stanojlović za "Danas".

Dačić je u intervjuu za AP rekao i da tradicionalno bliski odnosi Srbije i Rusije neće utjecati na nastojanje zemlje da uđe u EU. "Mi želimo ujediniti naša dva strateška cilja - partnerske odnose s Ruskom Federacijom i članstvo u EU", kazao je Dačić, istaknuvši da bi Srbija željela i bliskije odnose s Washingtonom. "Ali, za partnerstvo je potrebno dvoje", ocijenio je Dačić za AP.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙