FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokratska stranka izgubila i Suboticu, DSHV ostao u vlasti

Autor: jsta
SUBOTICA, 21. studenog 2013. (Hina) - Nova vladajuća većina, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) i Savezom vojvođanskih Mađara (SVM), a uz potporu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), smijenila je u četvrtak na sjednici gradske skupštine dosadašnjeg gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, visokog dužnosnika Demokratske stranke (DS).

Jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine - DSHV pridružio se novoformiranoj koaliciji i prvi put ulazi u suradnju s vladajućim SNS-om, koja bi mogla biti proširena i na drugim razinama vlasti.

„Naš dugogodišnji koalicijski partner – DS, koji nam je doista mnogo pomogao, sada je pao na niske grane zbog čega smo prisiljeni potražiti nove mogućnost obrane i afirmaciju prava hrvatske manjine“, objasnio je predsjednik subotičke podružnice DSHV-a Martin Bačić.

Neslužbeno se može čuti kako bi nova koalicija SVM-a, SNS-a i SPS-a uz potporu nekoliko manjih stranaka imala dovoljnu većinu za smjenu demokrata s vlasti, te da bi ostanak uz DS značio odlazak DSHV-a u oporbu.

„Rukovodili smo se stajalištem da niti jedna manjinska stranka ne smije ostati u oporbi“, objasnili su u DSHV-u.

I pored toga što prekidaju suradnju koja traje od 2000. u DS-u ističu da ne zamjeraju DSHV-u na odluci da se pridruže novoj koaliciji.

„Imali su odličnu suradnju s DSHV-om i nastavit ćemo je njegovati u pokrajinskoj administraciji bez obzira na njihov potez. Nema teških riječi, nadam se da će uspjeti sve ono što im je obećano i da će položaj hrvatske manjine biti bolji, ili barem ostati kakav je bio do sada“, izjavio je zastupnik DS-a u Skupštini Vojvodine Nenad Ivanišević.

Nova vladajuća većina u Subotici za novoga gradonačelnika je izabrala Jenoa Maglaia, predsjednika gradskog odbora SVM-a, a za predsjednika Skupštine grada predstavnika SNS-a.

Na temelju dogovora sa SNS-om i SVM-om, DSHV će imati pravo na poziciju pomoćnika gradonačelnika Subotice i člana gradskog vijeća.

Gubitkom pozicija u Subotici DS je ostao u vlasti samo u Autonomnoj pokrajini Vojvodine i nekoliko manjih mjesta u Vojvodini.

Do izbora početkom 2012. ova je stranka dominirala gotovo na svim razinama vlasti u Srbiji i Vojvodini.

(Hina) xjsta ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙