FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 6. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Predsjednik Ivo Josipović završio je u četvrtak trodnevni državni posjet Italiji na kojem je sa svojim domaćinom Giorgiom Napolitanom potvrdio partnerske odnose dvije zemlje, razgovarao s premijerom Enricom Lettom o gospodarskoj suradnji i suradnji u zajedničkom okružju Sredozemlja i u okviru EU-a te o manjinama, održao govor u Senatu i na kraju posjetio 500 godina staru zajednicu moliških Hrvata. "Hrvatska i Italija su važni partneri i naše vlade dobro surađuju... riješile su bolna pitanja iz prošlosti i sada se okreću zajedničkim interesima u EU i bilateralnim odnosima", kazao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Napolitanom nakon njihova susreta u palači Kvirinal. Podsjetio je da je Italija jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, ali da bi Hrvatska trebala odlučnije ući na talijansko tržište, izrazivši nadu da će RH, s tim u svezi, "iskoristiti svoje članstvo u Uniji". Napolitano je kazao da je "Italija prvi gospodarski partner Hrvatske i taj proces moramo nastaviti". Kazao je da su dvije zemlje puno napravile da se "premoste prijepori i zaliječe rane iz prošlosti" i sada se zbližuju u "vrijednostima europske i mediteranske kulture".

JOHANNESBURG - Nelson Mandela, ikona borbe protiv aparthejda i kasnije vođa svejužnoafričke pomirbe, najslavniji politički zatvorenik na svijetu koji je u zatvoru proveo gotovo tri desetljeća i zatim kao prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike dojučerašnjim tlačiteljima i protivnicima oprostio i pružio ruku suradnje, umro je u svojem domu u Johannseburgu. "Naš je narod izgubio oca. Premda smo znali da će ovaj dan doći, ništa ne može umanjiti naš osjećaj dubokoga i trajnog gubitka. Njegova neumorna borba za slobodu donijela mu je poštovanje cijeloga svijeta. Njegova poniznost, strast i čovječnost, donijeli su mu njihovu ljubav", rekao je južnoafrički predsjednik Jacob Zuma u televizijskom obraćanju. Mandela će biti pokopan uz sve državničke počasti, a zastave će biti spuštene na pola koplja, najavio je Zuma. Mandela je umro u 95. godini nakon produžene infekcije pluća. Hospizaliziran je u lipnju, a od početka rujna njegovali su u njegovu domu u Johannesburgu.

JOHANNESBURG - Smrću vođe borbe protiv aparthejda Nelsona Mandele Južnoafrička Republika izgubila je diva, čovjeka koji je Južnoafrikance naučio živjeti zajedno, ističe se u reakcijama koje pristižu dok se stanovnici Johannesburga okupljaju na bdijenju ispred Mandeline kuće. "Južnoafrička Republika i svijet izgubili su diva i utjelovljenje poniznosti, jednakosti, pravde i mira", priopćila je vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres, prenose agencije. "Tijekom 24 godine Madiba nas je naučio živjeti zajedno i vjerovati u same sebe i u svakoga. Bio je ujedinitelj od samoga trenutka kad je izišao iz zatvora", rekao je nadbiskup Desmond Tutu, drugi vođa borbe protiv aparthejda. Posljednji bijeli južnoafrički predsjednik F.W. de Klerk istaknuo je da je najveći Mandelin uspjeh bilo "ujedinjenje Južne Afrike i pomirenje crnaca i bijelaca u vrijeme poslije aparthejda". Odmah nakon objave vijesti o Mandelinoj smrti ispred njegove kuće u Johannesburgu okupilo se nekoliko stotina ljudi na spontanom bdijenju, a mnogi i dalje masovno pristižu, izvijestio je AFP.

ZAGREB - Nelson Mandela bio je "izvor inspiracije za svijet", istaknuo je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u jednoj od prvih reakcija na smrt ikone borbe protiv aparthejda i prvoga crnog južnoafričkog predsjednika. "Moramo se nadahnjivati njegovom mudrošću, odlučnošću i angažmanom kako bismo se prisilili da svijet učinimo boljim i pravednijim", rekao je Ban Ki-moon novinarima u sjedištu UN-a, prenose agencije. Predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenili su u zajedničkom priopćenju da je Mandela bio "jedna od najvećih političkih ličnosti našega vremena". "Nije imao ključnu ulogu samo u transformaciji Južnoafričke Republike u demokratsku državu kakva je danas, nego predstavlja borbu protiv rasizma, političkoga nasilja i netolerancije", ističu Van Rompuy i Barroso dodajući da nam je on "svima dao pouku iz pomirenja, političke tranzicije i društvene transformacije". Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je da je Mandela bio "vođa koji je svojoj zemlji ostavio veliko naslijeđe slobode i mira u svijetu". "Postigao je više nego što bi se ikad očekivalo od bilo kojeg čovjeka", rekao je Obama u Bijeloj kući ubrzo nakon objave vijesti o Mandelinoj smrti. "Nelson Mandela bio je sve ove godine utjelovljenje južnoafričkoga naroda, vezivno tkivo njegova jedinstva i ponos cijele Afrike", izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande. "Velika se svjetlost ugasila u svijetu", napisao je britanski premijer David Cameron na svojem profilu na Twitteru. "Nelson Mandela bio je junak našega doba.

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije odlučio je da pojedine odredbe Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine nisu sukladne srbijanskom ustavu i dao je rok od šest mjeseci da se vodeći pravni dokument Vojvodine usuglasi s državnim ustavom, priopćeno je u četvtak iz suda. Odlukom ustavnog suda utvrđeno je da “nisu u suglasnosti s ustavom one odredbe statuta koje se temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je statut AP Vojvodine njen konstitutivni akt kojim pokrajina ima ovlasti urediti svako pitanje za koje smatra da je od interesa za nju ”, neovisno o tome je li uređenje tog pitanja dio isključive ustavne ili zakonske materije. Ustavni sud Srbije utvrdio je da su neustavne i one odredbe statuta kojima se propisuju nove ili drukčije nadležnosti AP Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom. Kako se navodi u priopćenju, ovom odlukom ustavni je sud okončao postupak ocjene ustavnosti vojvođanskog statuta ali je odlučio na šest mjeseci odložiti objavljivanje svoje odluke u „Službenom glasniku Republike Srbije“ kako bi se izbjegle posljedica pravne praznine koja bi nastala nakon prestanka važenja neustavnih odredbi statuta. U tom roku vojvođanska skupština koja je donijela statut i skupština Srbije koja daje prethodnu suglasnost na statut imaju mogućnost uskladiti ga s ustavom a u međuvremenu statut se i dalje primjenjuje kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje pokrajine.

SARAJEVO - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je potvrdio imenovanje Borisa Tučića za novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Živka Marjanca za zamjenika ministra obrane a Miladina Dragičevića za zamjenika ministra ljudskih prava i izbjeglica. Njih je imenovao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon što su u studenom s tih dužnosti smijenjeni Mirko Šarović odnosno Mirko Okolić i Radmila Mitrović kao kadrovi Srpske demokratske stranke (SDS). Bio je to rezultat političkog obračuna Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa SDS-om a Dodikov su zahtjev podržali HDZ BiH, HDZ 1990, Socijaldemokratska partija BiH (SDP) te Savez za bolju budućnost (SBB). Tih pet stranaka sada čine labavu vladajuću koaliciju na državnoj razini.

LJUBLJANA - Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković završio je u četvrtak na hitnoj pomoći, odakle je nakon tri sata otpušten na kućnu njegu, nakon što ga je poprskao suzavcem prosvjednik. Skupina građana u centru Ljubljane prosvjedovala je je u znak potpore protukorupcijskoj komisiji koja je prije nekoliko dana demonstrativno podnijela ostavku. Uz Jankovića na hitnoj je zbog suzavca završio i jedan policajac. Stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju je osnovao Janković povodom incidenta navela je da osuđuje slučaj koji kako navodi pokazuje kako se legitimni prosvjed može pretvoriti u nasilje. Policija je objavila da još traga za osobom koja je upotrijebila suzavac.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razmišlja o otkazivanju policijskog osiguranja zbog nemara MUP-a Srbije prema njemu i postrojbi koja ga osigurava, tvrdi u četvrtak Radiotelevizija Srbije (RTS) na svojoj internetskoj stranici, pozivajući se na izvore bliske uredu šefa države. Prema saznanjima RTS-a, Nikolić razmišlja o toj odluci jer je služba koja osigurava predsjednika države više puta bezuspješno tražila da se na Nikolićevu službenom automobilu zamijene ljetne gume, ali to još nije učinjeno. "Sektoru MUP-a za financije, ljudske resurse i zajedničke poslove posljednja požurnica upućena je 29. listopada, ali ni nakon toga ništa nije poduzeto, niti se postupalo po predviđenoj proceduri", navodi RTS. Izvori bliski uredu predsjednika Srbije tvrde kako ovo “nije jedina opstrukcija” MUP-a prema Nikoliću, navodi RTS. Predsjednik Tomislav Nikolić se, nakon izbora za šefa države, odlučio da brigu o njegovoj sigurnosti preuzmu pripadnici specijaliziranih postrojbi MUP-a Srbije. Nikolićevog prethodinika, Borisa Tadića, osiguravala je jednica vojne policije “Kobre”.

WASHINGTON - Bijela kuća je u četvrtak ocijenila da je zona zračne obrane koju je Kina proglasila nad dijelovima Istočnog kineskog mora provokativna i u neskladu s postupanjem velikih sila te ponovno pozvala Pkeing da je ne provodi. "Mi, Sjedinjene Države, ne priznajemo i ne prihvaćamo je, i ona neće promijeniti način na koji Sjedinjene Države vode vojne operacije u regiji", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.Carney, međutim, ipak nije zatražio da Peking povuče svoju prošlomjesečnu objavu takozvane identifikacijske zone protuzračne obrane na području koje obuhvaća otoke oko kojih se spore Peking i Tokio. Kineski je potez izazvao prosvjede SAD-a, Japana i Južne Koreje.

RAMALA - Palestinci su u četvrtak odbacili ideje američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji im je došao u posjet i predložio neka sigurnosna rješenja u mogućem budućem mirovnom sporazumu s Izraelom, objavio je jedan palestinski dužnosnik. Zasad Sjedinjene Države ni Izrael nisu reagirali iako Izrael odavno traži da mu budući mirovni sporazum jamči da će zadržati naselja na Zapadnoj obali kao i vojnu nazočnost na istoku toga palestinskog teritorija, na granici s Jordanom. Taj palestinski dužnosnik koji je želio ostati anoniman i nije htio detaljno govoriti o Kerryjevim prijedlozima rekao je kako ih je američki državni tajnik predstavio palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, a prije toga je odvojeno o njima razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. "Palestinska ih je strana odbila jer bi samo vodili u produljenje i očuvanje okupacije", rekao je govoreći o izraelskom držanju Zapadne obale u kojoj, zajedno s pojasom Gaze i istočnim Jeruzalemom Palestinci žele osnovati nezavisnu državu. U izjavi novinarima nakon trosatna sastanka s Abasom u Ramali, Kerry je pohvalio "njegovo ustrajno zalaganje za mirovne pregovore, unatoč poteškoćama koje su on i Palestinci u tome procesu percipirali". Kerry je rekao kako su "naširoko razgovarali o pitanjima sigurnosti u regiji, sigurnosti Izraela te sigurnosti buduće Palestine".

(Hina) xps yps/ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙