FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB očekuje nisku inflaciju; spreman raznim mjerama poduprijeti gospodarstvo

Autor: vmom
FRANKFURT, 5. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Godišnja stopa inflacije u eurozoni u iduće će se dvije godine zadržati osjetno ispod zacrtanih gotovo dva posto i Europska središnja banka (ECB) spremna je po potrebi poduzeti različite mjere s ciljem podupiranja posustalog gospodarstva, kazao je njezin čelnik Mario Draghi.

"Mogli bismo svjedočiti duljem razdoblju niske inflacije, nakon kojeg bi trebalo uslijediti njezino tek postupno jačanje", kazao je Draghi na današnjoj tiskovnoj konferenciji po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja na kojem je ključna kamatna stopa zadržana na rekordno niskih 0,25 posto.

"Vrlo pozorno pratimo kretanja i spremni smo razmotriti sve raspoložive instumente", poručio je.

Napominje kako na današnjem sastanku nije bilo riječi o nekoj konkretnoj mjeri, no da se kratko razgovaralo o uvođenju negativne kamatne stope za depozite banaka. One su trenutno u visini nula posto.

Odluka da se ključna stopa za refinanciranje zadrži na rekordno niskoj razini uglavnom je bila očekivana nakon što je godišnja stopa inflacije u eurzoni u studenome blago uvećana i iznosila je 0,9 posto. U listopadu je bila pala na 0,7 posto.

U najnovijim projekcijama ECB je tek blago snizila prognozu stope inflacije u 2014., na oko 1,1 posto, s u prosjeku očekivanih 1,3 posto u sklopu projekcija objavljenih u rujnu.

U 2015. bi inflacija trebala blago ojačati i iznositi 1,3 posto, pokazuju prve projekcije stope inflacije za 2015. godinu koje su tržišta s nestrpljenjem očekivala radi lakšeg odgonetavanja koliko dugo središnja banka namjerava držati ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,25 posto.

ECB je blago podigao projiciranu prosječnu stopu rasta gospodarstva eurozone u 2014., na 1,1 posto, s u rujnu prognoziranih jedan posto. Stanje u gospodarstvu trebalo bi se dodatno poboljšati u 2015., uz očekivani prosječni rast od 1,5 posto.

"U srednjoročnom se razdoblju očekuje da će temeljni cjenovni pritisci u eurozoni ostati prigušeni. Gledano unaprijed, u 2014. i 2015. očekuje se postupni oporavak gospodarske aktivnosti, poglavito zahvaljujući domaćoj potražnji poduprtoj našom popustljivom monetarnom politikom", ustvrdio je Draghi na tiskovnoj konferenciji.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙