FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB i BoE zadržale rekordno niske kamatne stope

Autor: vmom
FRANKFURT/LONDON, 5. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) danas je po završetku redovnog mjesečnog sastanka objavila da njezina ključna kamatna stopa ostaje na rekordno niskih 0,25 posto, a rekordno nisku kamatnu stopu zadržala je i britanska središnja banka BoE.

ECB tako nije mijenjala kamatne stope nakon što ih je na prošlomjesečnom zasjedanju neočekivano snizila, obzirom da se godišnja stopa inflacije bila spustila na 0,7 posto u listopadu. U studenome je inflacija blago uvećana i iznosila je 0,9 posto, no i dalje osjetno premašuje zacrtanu razinu ECB "nešto ispod dva posto".

U fokusu tržišta sada je tiskovna konferencija njezina čelnika Marija Draghija na kojoj se očekuju ažurirane projekcije ECB-a za gospodarstvo. One bi ulagačima mogle dati nove smjernice u pogledu daljnjih mjera monetarne politike u eurozoni.

Britanska središnja banka Bank of England (BoE) odvojeno je danas također potvrdila postojeću monetarnu politiku, zadržavši rekordno niske kamatne stope od 0,5 posto. Ostavili su nepromijenjenim i program otkupa obveznica, težak 375 milijardi funta (603 milijardi dolara).

Objavi takve odluke prethodile su iznimno dobre vijesti iz britanske vlade koja je danas objavila najizrazitije poboljšanje projekcija rasta u posljednjih više od deset godina, temeljeći ih na iznimno snažnom zaokretu u gospodarstvu.

Predstavljajući ažurirane gospodarske planove vlade u britanskom parlamentu, ministar financija George Osborne izjavio je da je gospodarstvo na putu rasta od 1,4 posto u ovoj godini, što je više nego dvostruko snažnije u usporedbi s 0,6 posto koliko su iznosile projekcije u ožujku.

Rast u 2014., kako je kazao, očekuje se sada u visini 2,4 posto, čime je također značajno uvećana ranija projekcija rasta od 1,8 posto.

Nakon višegodišnjeg zaostajanja, Britanija je prestigla zemlje svoga ranga u eurozoni i probila se među najbrže rastuća razvijena gospodarstva u svijetu.

To drugo najveće gospodarstvo EU-a još je ipak manje u usporedbi s razdobljem prije financijske krize, što nije slučaj većine drugih trgovinskih partnera Britanije, pa je BoE signalizirala da neće žuriti s ukidanjem poticaja. Pod dirigentskom palicom Marka Carneya, koji je na guvernersku dužnost stupio u srpnju, iz BoE su poručili da ne razmišljaju o povećanju kamatnih stopa dok se stopa nezaposlenosti ne spusti na sedam posto.

BoE je počela s kupovinama obveznica u ožujku 2009. kako bi poduprla gospodarstvo pogođeno recesijom i visokom razinom duga. Signalizirala je da ne namjerava ponovno prodavati obveznice dok se kamatne stope ne vrate normalnijim razinama.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙