FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prikuplja gotovo pet milijardi podataka dnevno o lokacijama mobilnih telefona u svijetu, objavio je u srijedu The Washington Post pozivajući se na tajne dokumente koje je razotkrio Edward Snowden i intervjue s američkim obavještajnim dužnosnicima. Po tim izvorima, u golemu bazu podataka pohranjuju se podaci o lokacijama na kojima se nalaze stotine milijuna mobilnih telefona u svijetu, što agenciji omogućuje praćenje kretanja pojedinaca i njihovih odnosa na dosad nezamisliv način. Analitičari mogu pronaći mobilne telefone bilo gdje u svijetu, utvrditi njihovo kretanje i razotkriti tajne odnose među ljudima koji ih koriste.

KIŠINJEV - Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u srijedu u Moldaviji da Ukrajinci moraju imati "mogućnost da biraju svoju budućnost", pošto su vlasti u Kijevu prekinule zaključivanje ugovora o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije. Kerry koji je u Kišinjevu boravio tek nekoliko sati, čestitao je Moldaviji što je nedavno parafirala takav ugovor s EU-om. "Sjedinjene Države su potpuno sigurne da je europska integracija najbolji put za Moldaviju, kako za njezinu sigurnost, tako i za njezin napredak", rekao je glavni američki diplomat. "Ukrajinskom narodu poručujemo isto: i vi zaslužujete mogućnost da birate svoju budućnost", istaknuo je Kerry. Moldavija i Gruzija, bivše sovjetske republike, parafirale su 29. studenoga s Europskom unijom ugovor o pridruživanju i o slobodnoj trgovini na summitu u Vilniusu. Naprotiv, Ukrajina, isto nekadašnja republika Sovjetskog Saveza, potvrdila je na istom susretu na vrhu da ne želi potpisati s EU-om ugovor o pridruživanju.

BRUXELLES - Vjeruje se da će Sloveniji trebati čak pet milijarda eura za dokapitalizaciju banaka, rekao je za Reuters jedan izvor blizak tom pitanju, a dužnosnici kažu da bi pomoću toga iznosa izbjegli traženje međunarodne financijske pomoći. Slovenska vlada ne želi tražiti pomoć, a jedan vladin dužnosnik nedavno je izjavio da i ako račun za spas bude čak 4,6 milijarda eura, to neće značiti da se odmah traži međunarodna pomoć. Banke imaju oko osam milijarda eura loših kredita, što je otprilike četvrtina BDP-a pa su sve češća nagađanja da će Slovenija, zemlja od dva milijuna stanovnika, možda postati šesta zemlja eurozone koja traži vanjsku pomoć. Vlada će 13. prosinca dobiti rezultate vanjske revizije banaka i vidjet će se koliko im gotovine vlada mora dati da bi banke preživjele. "Najnoviji podatak kojim baratamo za Sloveniju jest pet milijarda eura", rekao je jedan visoki dužnosnik eurozone koji zna stanje u toj zemlji.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je održao još jedan govor o nužnosti smanjenja nejednakosti kako bi se ublažile posljedice "pogubnih" kretanja u zadnjih trideset godina u raspodjeli bogatstva u Sjedinjenim Državama. Vraćajući se na jednu od svojih tema u predizbornoj kampanji u 2012., potpori srednjoj klasi kao pokretaču dugoročnog razvitka SAD-a, Obama je u svom govoru u Washingtonu obećao da će to pitanje i dalje biti glavna zadaća njegove administracije do kraja njegova mandata početkom 2017. "Od 1979., kada sam završio srednju školu, naša produktivnost je porasla za više od 90 posto, ali su prihodi prosječne obitelji porasli za nepunih 8 posto", istaknuo je predsjednik u tom govoru koji je trajao 48 minuta. "Od 1979. naše se gospodarstvo udvostručilo, ali taj rast je uglavnom koristio tek šačici sretnika", rekao je.

CIUDAD DE MEXICO - Meksička policija pronašla je kamion za koji sumnja da su ga ukrali obični lopovi a koji je nosio opasan radioaktivni medicinski materijal za koji Sjedinjene Države kažu da se može upotrijebiti u proizvodnji "prljave bombe", rekao je u srijedu vladin dužnosnik. Kamion je pronađen blizu mjesta gdje je i ukraden izvan glavnog grada Ciudad de Mexica, rekao je dužnosnik koji je zatražio da ostane neimenovan. Nije mogao reći je li teret bio u kamionu. Kamion je ukraden u ponedjeljak dok je prevozio kobalt-60 iz bolnice u gradu Tijuani na sjeveru zemlje u skladište radioaktivnog otpada, rekli su ranije meksički dužnosnici i UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

ZAGREB - Borba protiv korupcije u europskom nogometu neuspješna je i broj namještenih utakmica ne prestaje rasti, upozorili su u srijedu zastupnici Europskog parlamenta, zahtijevajući stroge zakonske mjere protiv tih kaznenih djela. "Brojke divljaju", upozorio je socijalistički belgijski zastupnik Marc Tarabella u raspravi o tom problemu u Europskom parlamentu u Bruxellesu. "Između 2008. i 2011., Europol je u Europi otkrio 680 sumnjivih utakmica. Od početka 2013., otkriveno je 200 novih sumnjivih slučajeva", istaknuo je. "U zadnjih pet mjeseci, sa sigurnošću smo utvrdili 51 namještenu nogometnu utakmicu, dvije košarkaške, tri teniska susreta i jedan odbojkaški", rekao je Francesco Bavanca, predstavnik Federbeta, organizacije koja zastupa interese kladionica. Utakmice na koje se posebno upozorava su one u prvim krugovima Lige prvaka i Europske lige između slabo poznatih momčadi, često iz baltičkih zemalja ili istočne Europe.

PARIZ - Organizacija za zaštitu muslimana u Francuskoj tužila je sudu u Strasbourgu satirički tjednik Charlie Hebdo zbog "svetogrđa", rekao je u petak za agenciju France Presse odvjetnik lista Richard Malka. Svetogrđe u Francuskoj nije kazneno djelo, osim u pokrajini Alsace-Moselle, uz granicu s Njemačkom. Kao i drugi postupci pokrenuti nedavno u Parizu zbog poticanja na rasnu mržnju, ova je tužba podignuta zbog naslovnice koju je objavio Charlie Hebdo 10. srpnja na kojoj je pisalo: "Kuran je g..no, ne zaustavlja metke". Po članku 166 kaznenog zakona pokrajine Alsace-Moselle za kazneno djelo blasfemije može se dobiti zatvorska kazna u trajanju od najviše tri godine. Predsjednik Lige za sudsku zaštitu muslimana, ekscentrični odvjetnik Karim Achoui "uzima vrijeme i novac" nama i sudu, rekao je za AFP Charb, direktor lista, čudeći se što je istovremeno optužen za rasizam i za vrijeđanje muslimana.

(Hina) xsl/xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙