FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 1. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Svjetski mediji javljaju u nedjelju da se u Hrvatskoj održava referendum na kojem će se odlučiti hoće li u ustav ući odredba o braku kao zajednici muškarca i žene i koji je izazvao duboke podjele u najnovijoj članici Europske unije. "Hrvati su duboko podijeljeni. Već tjednima jedna tema dominira javnom raspravom - treba li definicija braka kao zajednice muškarca i žene biti unesena u hrvatski ustav", piše Deutsche Welle i dodaje da je u hrvatskom obiteljskom zakonu brak već definiran na taj način, ali da u ustavu nema jasne definicije braka. "U parlamentu, medijima i na ulicama čini se da se sve svodi na to tko je 'za', a tko protiv. Takva polarizacija nije viđena od rata za neovisnost od bivše Jugoslavije ranih '90-ih godina", navodi Deutsche Welle.

ZAGREB - Dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi pozvala je u nedjelju na veću otvorenost i suosjećanje u globalnoj borbi protiv AIDS-a a stručnajci su upozorili da se ne treba prepustiti zadovoljstvu unatoč padu broja slučajeva zaraze, izvijestio je France 24. Suu Kyi, čelnica oporbe u Myanmaru globalna zagovornica žrtava HIV/AIDS-a organizacije UNAIDS, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i pokretanje kampanje za "nultu toleranciju" na diskriminaciju povukla je paralelu između zagovaranja prava oboljelih i njene borbe za demokraciju. "Borba protiv diskriminacije je produžetak naše borbe za oslobođenje od straha", rekla je Suu Kyi. Suu Kyi i ravnatelj UNAIDS-a Michael Sidibe pokrenuli su u nedjelju novu kampanju protiv predrasuda spram oboljelih od HIV/AIDS-a a prvi svjetski Dan nulte diskriminacije bit će 1. ožujka 2014. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, tradicionalno se obilježava svake godine na 1. prosinca, a njegova je glavna svrha suzbijanje diskriminacije i stigmatizacije oboljelih te upozoravanje javnosti na rizike i opasnosti od HIV/AIDS-a.

ZAGREB/KIJEV - Stotine tisuća Ukrajinaca okupilo se u nedjelju u središtu Kijeva prosvjedujući zbog nepotpisivanja sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom, a oporbeni čelnik Vitalij Kličko pozvao je predsjednika Viktora Janukoviča i njegovu vladu da podnesu ostavku, javljaju ukrajinski mediji i svjetske novinske agencije. Ovaj oporbeni skup, daleko najveći u ukrajinskoj prijestolnici od narančaste revolucije 2004., održava se dan nakon što je policija brutalno rastjerala prosvjede što je još više razbjesnilo prosvjednike nakon Janukovičeve odluke da se zemlja okrene Rusiji a ne Europskoj uniji. Obraćajući se prosvjednicima u središtu Kijeva Kličko je pozvao predsjednika Janukoviča i njegovu vladu da podnesu ostavku rekavši da su "ukrali" ukrajinski san o europskoj integraciji. "Vlada i predsjednik trebaju dati ostavke", rekao je boksački prvak u teškoj kategoriji a sada oporbeni političar koji se namjerava kandidirati za predsjednika na izborima 2015. "Ukrali su san. Ako ova vlada ne želi izvršiti volju naroda onda neće ni biti takve vlade, neće biti takvog predsjednika. Bit će nova vlada i novi predsjednik", rekao je okupljenima koji su odobravali.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pripremio je prijedlog prema kojem bi se zemljama članicama eurozone nudili jeftini zajmovi u zamjenu provedbu bolnih gospodarskih reformi. Riječ je o konkretizaciji prijedloga sa summita EU-a iz prosinca prošle godine na kojem se tražio način kako potaknuti zemlje članice eurozone na reforme kojima bi se izbjeglo ponavljanje financijske i dužničke krize u više zemalja koje dijele zajedničku valutu. Po tom prijedlogu, zemlje eurozone zaključile bi s europskim institucijama bilataralne ugovore u kojima bi se obvezala ne provedbu strukturnih reformi, a zauzvrat bi dobile ciljanu financijsku potporu.

RIM - Četiri su osobe poginule a dvije su teško ozlijeđene u požaru koji je u nedjelju ujutro izbio u tekstilnom pogonu kineskih vlasnika u talijanskom gradu Pratu. Požar, čiji uzroci još nisu poznati, izbio je rano ujutro u Pratu, industrijskom gradu u okolici Firence, a primijetio ga je prolaznik i obavijestio vatrogasce. Vatra je uzrokovala urušavanje jednog dijela zgrade pretvorenog u spavaonocu za kineske radnike, njih ukupno četrnaest, izvijestili su lokalni mediji. Dvije su osobe teško opečene po cijelom tijelu a jedna je žena otrovana dimom no njeno stanje nije teško.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙