FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Mediji u regiji opširno u ponedjeljak izvješćuju o referendumu o unošenju definicije braka kao zajednice žene i muškarca u hrvatski ustav ukazujući posebice na duboke podjele koje je njegovo održavanje izazvalo u hrvatskom društvu, opterećenom gospodarskim problemima i nezaposlenošću, te također na slabu izlaznost na referendum. Ljubljansko "Delo" navodi da se živahna referendumska kampanja vodila u rasponu od "homofobije do verbalnog terorizma" što odražava "duboke podjele u hrvatskom društvu". "Oštre polemike na svim frontama između zagovornika referenduma i protivnika koji su tvrdili da je riječ o prikrivenoj netrpeljivosti protiv istospolnih zajednica i inicijativi koju sponzorira Rimokatolička crkva" odvijale su se u zemlji "koju muči gospodarska kriza i u kojoj se broj nezaposlenih svaki dan poveća za tisuću", navodi ljubljansko "Delo" te dodaje da su rasprave često "graničile s homofobnom atmosferom".

ZAGREB/KIJEV - Deseci novinara koji su pratili prosvjede u Ukrajini ozlijeđeni su kada je policija primijenila silu kako bi rastjerala prosvjednike tijekom vikenda, javljaju u ponedjeljak ukrajinski mediji, a Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) osudila je napade na djelatnike medija. Na popisu koji je objavljen na internetskoj stranici Telekritike i koji se obnavlja trenutačno se nalazi se 46 novinara, fotografa i kamermana. Većina njih je ozlijeđena tijekom sukoba u nedjelju između prosvjednika i policije ispred zgrade predsjedničke administracije.

SARAJEVO - Predsjednici i visoki dužnosnici sedam najvećih parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine okupili su se u ponedjeljak u Pragu na još jednom sastanku s europskom povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, u još jednom pokušaju pronalaženja rješenja za promjene ustava i izbornog zakona BiH kojima bi se uklonila diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina. Kako su izvijestili lokalni mediji u BiH, sastanak je nešto poslije 12 sati počeo u češkom ministarstvu vanjskih poslova, a najavljeno je kako će u slučaju potrebe biti nastavljen i u utorak.

BRUXELLES - Europska unija od petka uvodi antidampinške carine na uvoz solarnih panela kineskih tvrtki koje nisu prihvatile dogovor koji je postignut ovoga ljeta o minimalnim cijenama po kojima se ti proizvodi mogu prodavati u Europskoj uniji. Antidampinške mjere stupit će na snagu u petak, 6. prosinca i vrijedit će dvije godine, objavila je Komisija. Mjere će se odnositi samo na one kineske izvoznike koji nisu pristali na, kojim je izbjegnut trgovački rat između Kine i Europske unije. Riječ je o približno trećini kineskih proizvođača solarnih panela.

BUDVA - Osam država dinarskog područja - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija u ponedjeljak su u Budvi, u Crnoj Gori, usvojili dokument "Velika pobjeda za dinarski luk", kojim su prihvatile obvezu daljnjeg zajedničkog rada na unaprjeđenju zaštićenih područja. Ministarstva tih osam država obvezala su se u idućih pet godina zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i procjeni ekonomske vrijednosti svog prirodnog bogatstva te na uključivanju ciljeva zaštite prirode u planove za ekonomski razvoj za ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu, energiju, prostorno planiranje i međusektorsku suradnju. Jedan od ciljeva je i pronaći model za održivo financiranje zaštićenih područja u toj regiji, a to uključuje i planove za izgradnju održivog turizma.

PEKING - Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je tijekom prvoga posjeta Pekingu izjavio kako želi promicati trgovinske odnose između Velike Britanije i Kine, gdje je doputovao s izaslanstvom od stotinjak poslovnih ljudi. To je, objavilo je britansko veleposlanstvo u Pekingu, najveće britansko trgovinsko izaslanstvo koje je otputovalo u Kinu u okviru jednog putovanja. Cameron je kritizirao protivnike slobodne trgovine s Kinom: "Neki u Europi i drugdje promatraju promjene u svijetu i željeli bi izolirati Kinu iza 'bambusove zavjese' trgovinskih barijera. Velika Britanija, naprotiv, želi te barijere srušiti, rekao je novinarima britanski premijer. "Otvorena Britanija idealan je partner za otvaranje Kine. Nijedna europska zemlja nije više otvorena prema kineskim investicijama od Velike Britanije", rekao je nakon razgovora s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor započeo je u ponedjeljak konzultacije s predsjednicima parlamentarnih stranaka o izlasku iz krize i promjeni izbornog sustava. Kako bi se povećala politička stabilnost, Pahor predlaže da se izborni prag za ulazak stranaka u parlament poveća sa sadašnjih četiri na pet posto te uvede tzv. preferencijalni glas na izborima, što znači da bi birači, uz glas stranci, davali i neposredni glas za konkretno ime kandidata.

VATIKAN - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tijekom prvog susreta s papom Franjom u ponedjeljak spomenuo "zajedničko naslijeđe" židova i kršćana i poklonio papi Franji knjigu svog oca o tome kako su katolici tijekom inkvizicije u Španjolskoj štitili židove. Tijekom prvog susreta s argentinskim Papom, koji je trajao 25 minuta, izraelski čelnik mu je poklonio knjigu "Porijeklo inkvizicije u Španjolskoj petnaestog stoljeća" svog oca Neziona Netanyahua, povjesničara koji je umro prošle godine, prenijeli su novinari.

BEOGRAD - Najveći gubitnik lokalnih kosovskih izbora na Kosovu je Demokratska partija Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija koja je ostala bez vlasti u četiri općine, dok je s osvojenih devet od deset općina na sjevernom i u središnjem dijelu Kosova u većinskim srpskim sredinama dominatna Građanska inicijativa "Srpska", koju podupire službeni Beograd, pokazuju u ponedjeljak preliminarni rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Prištini.

LJUBLJANA - Po uzoru na neke barove u Italiji, gdje se može platiti "kava za poslije" koju onda besplatno dobiju oni koji je ne bi mogli sebi priuštiti, u nekim prodavaonicama kruha u Ljubljani od subote se može kupiti "kruh za prijatelje", koji se također dijeli besplatno. "Odaziv je velik. U Ljubljani nam se od subote u akciji pridružilo deset pekara, a dogovaramo se i s prodavaonicama kruha u Celju, Kopru, Jesenicama i nekim drugim mjestima", rekao je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV Dejan Roljič, inicijator akcije "Kruh za prijatelja".

MOGADIŠU - Somalski parlament izglasao je u ponedjeljak nepovjerenje premijeru Abdiju Farahu Širdonu, izjavio je predsjednik parlamenta, nakon spora s predsjednikom koji je paralizirao državu i zaprijetio krhkom oporavku zemlje od rata. Premijer, koji je imenovan na dužnost prošle godine, posvađao se s predsjednikom Hasanom Šeihom Mohamudom oko, kako kažu zastupnici, sastava nove vlade.

ŽENEVA/JAKARTA - Ministarski sastanak Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na Baliju ovaj tjedan odlučit će o sudbini te organizacije, piše Reuters. Dva su moguća ishoda sastanka, koji se održava od utorka do petka: globalni trgovinski sporazum, prvi od utemeljenja Svjetske trgovinske organizacije 1995., ili neuspjeh koji će označiti kraj kruga mulilateralnih trgovinskih pregovora u Dohi, pokrenute u studenome 2001., i osuditi WTO na ropotarnicu povijesti.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙