FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski juan prestigao euro u globalnoj uporabi kod financiranja trgovine

Autor: vmom
HONG KONG, 3. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Kineski juan u listopadu se probio na mjesto druge najviše korištene valute u financiranju trgovine, iza vodeće američke valute, potisnuvši euro na treće mjesto, pokazali su najnoviji podaci organizacije SWIFT.

Tržišni udio juana korištenog u financiranju trgovine, odnosno u akreditivima i naplati, uvećan je tako na 8,66 posto u ovogodišnjem listopadu, nasuprot 1,89 posto u siječnju 2012. Vodeća valuta u svijetu i dalje je dolar, s udjelom od čak 81,08 posto, objavila je danas ta organizacija za globalne transakcijske usluge.

Pet zemalja koje su u listopadu u financiranju trgovine najviše koristile kinesku valutu su Kina, Hong Kong, Singapur, Njemačka i Australija, navodi se u priopćenju.

"Juan je nedvojbeno među vodećim valutama za financiranje trgovine na globalnoj razini, a osobito u Aziji", kazao je Franck de Praetere, čelnik SWIFT-ovog odjela za plaćanja i trgovinska tržišta u azijsko-pacifičkom području.

Na globalnoj razini juan je u listopadu zadržao 12. mjesto po korištenju u plaćanjima, s tim da je njegov udio blago smanjen na mjesečnoj razini i iznosio je 0,84 posto. U rujnu je iznosio 0,86 posto.

Vrijednost platnih transakcija u juanu u listopadu je uvećana za 1,5 posto, nasuprot 4,5 posto koliko je iznosio rast kod plaćanja u svim valutama.

Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, ubrzava reforme u financijskom sektoru kako bi promovirala svoju valutu i u drugim međunarodnim igračima, uz Hong Kong. Ima za cilj povećati globalnu prisutnost juana i smanjiti oslanjanje na američki dolar.

Trgovinska plaćanja u juanima u snažnom su porastu otkad su uvedena 2009. pa je tako udio plaćanja u juanima u ukupnoj kineskoj trgovini porastao s 12 posto u prošloj godini na gotovo 20 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙