FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mršava trgovina na europskim burzama

Autor: vmom
LONDON/FRANFURT/PARIZ, 29. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali u mršavoj trgovini, predvođeni dionicama francuske banke Credit Agricole.

Londonski indeks Ftse uvećan je tako za 0,36 posto, na 6.678 bodova, frankfurtski DAX indeks za 0,06 posto, na 9.392 boda, a pariški CAC indeks za 0,14 posto na 4.308 bodova.

Trgovina dionicama bila je mršava nakon jučerašnjeg Dana zahvalnosti u SAD-u zbog kojeg se mnogi sudionici tržišta još nisu uključili u burzovne aktivnosti.

Među dobitnicima se izdvajala dionica Credit Agricolea, sa skokom cijena od 4,1 posto, nakon što im je banka UBS podigla ciljanu cijenu.

Na tržištu ulagači nisu posebnu pozornost pridavali najnovijim podacima europskog ureda za statistiku Eurostata o inflaciji u eurozoni. Rast potrošačkih cijena u studenome je na godišnjoj razini prema prvim procjenama iznosio 0,9 posto, čime je blago ubrzao, budući da je u listopadu inflacija iznosila 0,7 posto. Tržišta su pak prognozirala godišnju inflaciju od 0,8 posto.

Obzirom na takve podatke oslabit će i pritisci na Europsku središnju banku (ECB) da poduzme daljnje poticajne mjere.

Na tržištima dionica prisutan je optimizam, a trgovci su mišljenja da će aktualni uzlet dionica dodatno ojačati u ostatku godine.

"Čini se da mnoštvo institucija raspolaže s dosta novca koji drže sa strane, tako da bi dio tih sredstava mogao biti angažiran u transakcijama prema kraju godine", kazao je Matt Basi, čelnik trgovine u tvrtki CMC Markets.

"Na toj bismo osnovi po mome mišljenju mogli ići uzlazno", dodao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto, na 15.661 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙