FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 30. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SARAJEVO - Strateški interes Bosne i Hercegovine ostaje izlazak na otvoreno more i tu se neće ništa promijeniti kada bude objavljena predstudija izvodljivosti za prometno povezivanje dubrovačkog područja s ostalim dijelovima Hrvatske, izjavio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić kako ga u subotu citira sarajevski "Dnevni avaz". "Naš stav koji je, moram reći, jedinstven jeste da moraju biti ispunjeni svi uvjeti kako bi BiH zadržala ono što joj po međunarodnom pravu pripada, a to je izlaz na otvoreno more", kazao je Hadžić koji drži a se tu više nema što komentirati. Hadžić pretpostavlja da će se Hrvatska i odlučiti na gradnju Pelješkog mosta pokaže li studija neovisnog konzultanta kako je to najbolje prometno rješenje za vezu s Dubrovnikom. Potvrdio je da se objavljivanje predstudije izvodljivosti očekuje oko 20. prosinca.

GLASGOW - Najmanje su tri osobe poginule, a trideset dvije primljene su u bolnicu u Glasgowu pošto se policijski helikopter srušio na krov jednog puba u središtu tog škotskog grada, priopćila je policija u subotu, prenijele su agencije. Izvor blizak istrazi rekao je da su najmanje tri osobe poginule, no da će konačan broj žrtava te nesreće vjerojatno rasti, prenosi BBC. "Trideset dvije osobe prevezene su u bolnicu u Glasgowu nakon nesreće koja se dogodila u petak navečer", rekla je policija u priopćenju. Helikopter, letjelica tipa Eurocopter EC 135, pao je na krov puba Clutha Vaults oko 22.25 sati po mjesnom vremenu (23.25 sati po srednjoeuropskome) u petak navečer. U letjelici su bile tri osobe, dvojica policijskih časnika i civilni pilot.

WINDHOEK - Zrakoplov kompanije Mozambique Airlines, koji je letio za Angolu, srušio se u sjeveroistočnoj Namibiji i pritom su poginule sve 34 osobe koje su bile u njemu, priopćila je u subotu namibijska policija. Zrakoplov na letu TM 470, koji je poletio u petak iz Maputa za angolsku prijestolnicu Luandu s 28 putnika i šest članova posade, izgubio je kontakt sa zračnom kontrolom, izvijestio je Mozambique Airlines. Predstavnik namibijske policije izjavio je za Reuters da su spasilačke ekipe pronašle izgorjelu olupinu aviona u gustom grmlju Nacionalnog parka Bwabwate, nedaleko od granica s Angolom i Bocvanom. "Zrakoplov je potpuno izgorio i nema preživjelih", kazao je on. Mozambički dužnosnici su izjavili d aje zrakoplov, Embraeer SA 190, nestao u petak u lošim vremenskim uvjetima zbog kojih je i vidljivost bila slaba.

BANGKOK - Policija je pojačala mjere sigurnosti u prijestolnici Tajlanda Bangkoku gdje se oko 2.000 prosvjednika okupilo ispred državne telekomunikacijske tvrtke u subotu, točno mjesec dana od početka prosvjeda protiv obitelji Shinawatra, te najavilo da će zauzeti ured premijerke Yingluck Shinawatre kako bi paralizirali njezinu vladu. Suočeni s padom potpore, prosvjednici su krenuli u rizične akcije i nakratko su zauzeli glavni stožer kopnene vojske u petak. Pozvali su vojnike da im se pridruže u borbi za vlast koja je složena jer iako Tajlandom službeno upravlja Yingluck Shinawatra, u zemlji je snažan politički utjecaj njezina brata, milijardera Thaksina, bivšeg premijera srušena državnim udarom 2006., koji živi u egzilu. Točno mjesec dana traju prosvjedi protiv premijerke Yingluck Shinawatre i njezina brata Thaksina, a prosvjednici zahtijevaju odlazak tajlandske vlade.

PARIZ - Francuski zastupnici prihvatili su u petak navečer članak zakona o kažnjavanju klijenata prostitucije, koji dio javnosti osporava tvrdeći da je kontraproduktivan, prenose agencije u subotu. Zastupnici su izglasali najsporniju odredbu o kažnjavanju klijenata globom od 1.500 eura, a cjelovit tekst zakona treba biti prihvaćen 4. prosinca, a u slučaju ponavljanja dijela 3.750 eura novčane kazne. Izglasano je i ukidanje odredbe kojom se kažnjavaju prostitutke za pasivno poticanje na seks. Usvojene su mjere društvene potpore prostitutkama koje žele napustiti posao što će se financirati iz državnog fonda. Usvojena je i odredba zakona kojom se pooštravaju kazne za nasilje, seksualno nasilje ili silovanje prostitutki. Pošto se tek stišala podjela izazvana legalizacijom homoseksualnih brakova, zakonski prijedlog za kažnjavanje klijenata prostitucije opet je podijelio francusku javnost pa su mnoge poznate osobe potpisale peticiju protiv kažnjavanja klijenata jer tvrde da ne rade sve prostitutke pod prisilom. Kažnjavanju klijenata usprotivilo se 68 posto Francuza, prema anketi.

MOSKVA - Istaknuta pripadnica sovjetskog disidentskog kruga 1960-ih i 70-ih godina, pjesnikinja Natalija Gorbanjevska umrla je u petak u Parizu u 77. godini, rekli su njezini prijatelji u Moskvi za agenciju France Presse. Natalija Gorbanjevska sudionica je dvaju važnih događaja u pružanju otpora sovjetskom režimu: prosvjeda sedmero disidenata na Crvenom trgu 25. kolovoza 1968. protiv ulaska snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačku i osnutka Kronike aktualnih događaja, ilegalnog časopisa koji je izvještavao o uhićenjima i o presudama političkim disidentima. Gorbanjevska je nakon prosvjeda na Crvenom trgu bila uhićena i smještena u psihijatrijsku bolnicu u Kazanju (800 km istočno od Moskve) gdje je više od dvije godine primala lijek na bazi haloperidola, neuroleptika koji se koristi u liječenju šizofrenije, a ima teške fizičke nuspojave. U 1975. morala je napustiti domovinu i preselila se u Pariz gdje je radila u glasilima ruske emigracije, napose u tjedniku Ruska misao i u časopisu Kontinent.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙