FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) odlučio je na današnjoj sjednici smanjiti stopu obvezne pričuve s 13,5 na 12 posto, čime se bankama oslobađa 4,7 milijardi kuna kako bi se potaknulo kreditiranje gospodarstva, doznaje se iz središnje banke. Radi se o 3,9 milijardi iz kunske obvezne pričuve i 800 milijuna kuna iz devizne pričuve. I dok će dio iz devizne pričuve bankama biti oslobođen bez ikakvih uvjeta, 3,9 milijardi iz kunske pričuve banke će morati plasirati u obvezne blagajničke zapise HNB-a, i to od 11. prosinca. To će HNB-u omogućiti kontrolu nad time da se ta sredstva doista plasiraju poduzećima. Blagajnički zapisi imat će, naime, rok dospijeća od tri godine, bit će neprenosivi, što znači da se neće moći prodati drugim pravnim osobama, i neće, kao ni obvezna pričuva, nositi kamatu. Od banaka će ih moći otkupljivati samo HNB, na kraju svakog mjeseca, i to u iznosu od 50 posto porasta određenih plasmana svake pojedine banke poduzećima. Što će banke više povećati plasmane poduzećima, to će imati manju količinu upisanih blagajničkih zapisa. Cilj te mjere je poticanje kreditiranja gospodarstva, s obzirom da su plasmani banaka u 10 mjeseci ove godine porasli samo 1 posto. U središnjoj banci vjeruju da će banke u ovom modelu pronaći motiv za povećanje plasmana poduzećima.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je danas da za privatizaciju Croatia Airlinesa nije stigla ni jedna ponuda te izrazio uvjerenje da će u drugom krugu natječaja, početkom iduće godine, biti zainteresiranih, jer ta tvrtka ove godine po prvi put u povijesti ima pozitivne rezultate poslovanja. Noćas u ponoć istekao je rok za dostavljanje pisma namjere za sudjelovanje u procesu kupoprodaje 49 posto dionica Croatia Airlinesa, no to nije učinila ni jedna tvrtka, a ministar je novinarima nakon današnje sjednice Vlade rekao kako to nije "ništa drastično i dramatično". "Croatia Airlines ove godine po prvi put u povijesti ima i operativnu i neto dobit, a restrukturiranje se provodi po svim pravilima. U najavi je gradnja i trećeg hangara i vjerujem da će ovi pozitivni rezultati pomoći da u drugom krugu natječaja, s kojim nastavljamo, neke kompanije budu zainteresirane za kupnju", rekao je. U prvom krugu natječaja obavljeni su razgovori s nekoliko kompanija s Dalekog istoka, kaže Dončić koji vjeruje da će početkom iduće godine, nakon objave poslovnih rezultata za ovu godinu, kada se objavi drugi krug za inicijalne ponude, biti zainteresiranih za Croatia Airlines. Naglašava i da Croatia Airlines nije ničim ugrožen.

ZAGREB - Upitan je li točno da Vlada, nezadovoljna radom savjetnika za monetizaciju autocesta, razmišlja o raskidanju ugovora s konzorcijem Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić je odgovorio kako je tu riječ o "normalnoj komunikaciji između Ministarstva i savjetnika". Današnji "Novi list", naime, piše da je Hajdaš Dončić 25. studenog poslao pismo savjetnicima za monetizaciju u kojem izražava nezadovoljstvo dosad obavljenim poslom te daje uvjete koji se "moraju ispuniti u roku od najviše sedam dana ili će u suprotnom biti pokrenuti pravni koraci za raskidanje ugovora". "S nekim stvarima s kojima nismo dovoljno zadovoljni, naravno da od njih tražimo dodatna objašnjenja", rekao je danas Hajdaš Dončić dodavši da država želi imati razrađene alternative, ako se dogodi da ne bude zadovoljna s mogućim iznosom koncesijske naknade i samim iznosom koncesije. Pritom je neizravno priznao da je pismo u javnost došlo iz Ministarstva, odnosno preko nekog od članova savjeta (u kojem je 16 članova) koji Ministarstvu pomažu u donošenju odluke o koncesioniranju autocesta.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da mu je žao što su sindikati napustili pregovore o Zakonu o radu (ZOR), najava generalnog štrajka je njihovo legitimno pravo, a ostavku ne namjerava dati. "Žao mi je što nismo uspjeli postići konsenzus sa sindikatima. Godinu i pol pregovaramo, dogovaramo se oko zakona, vrijeme je da moramo donositi odluke i, na žalost, konsenzus ne možemo postići", rekao je Mrsić novinarima u Saboru. Uvjeren je da novi ZOR čuva radna mjesta i omogućuje investicije. Mrsić tvrdi da je Vlada napravila jedino što je u ovom trenutku mogla - na sebe je preuzela teret donošenja odluke i novog ZOR-a. "Jesmo li donijeli pravu odluku, to će suditi građani na izborima, ali smatramo da će ZOR, ovakav kakav smo predložili, omogućiti da se u Hrvatskoj otvaraju radna mjesta, da nam dolaze investicije i da, s druge strane, očuvamo posao i sigurnost našim radnicima", rekao je. Naglasio je da "nitko nikog nije prevario ni preveslao" - sindikati su zahtijevali da se u rasporedu radnog vremena ništa ne mijenja, a poslodavci da se ono fleksibilizira u potpunosti. Na poziv sindikata da podnese ostavku odgovorio je, "neću dati ostavku, ali to je dio političke borbe", te dodao da "ZOR ide na Vladu i u Sabor".

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na upit o tekstu u "Večernjem listu" da je izgradnja Pelješkog mosta, prema izvorima iz Europske komisije, najizglednije rješenje za povezivanje juga zemlje, kazao je da će konačni zaključak studije biti poznat u prvoj polovici prosinca. "Ovdje se radi isključivo o radnom tekstu koji je podložan komentarima svih zainteresiranih strana, a ja neću komentirati rezultate do formalog završetka studije", rekao je.

ZAGREB - Povećanje stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na 13 posto još je samo jedan dokaz neznanja i nerazumijevanja tih djelatnosti zbog čega će hrvatski turizam opet biti manje konkurentan, a ako se uvede i porez na nekretnine to će ga vratiti nekoliko godina unazad, upozoreno je na današnjem kongresu hotelijera koji se u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske danas i sutra održava u Zagrebu. Naglasivši da je zbog slabe razine znanja i razumijevanja kongres za glavnu temu ove godine odabrao kvalitetu usluga s naglaskom na obrazovanje i kadrove, predsjednik te uduge Kristian Šustar okupljenim je hotelijerima kazao i kako će zbog svega u poslovnoj klimi u Hrvatskoj veliki investitori i dalje zaobilaziti hrvatski turizam, a oni koji u njemu rade tek preživljavati ili i odustajati od posla. Prema sektorskoj analizi te udruge, koja, po riječima Šustara, nije konzultirana kao ni cijela struka prije odlučivanja o povećanju međustope PDV-a, ta mjera kratkoročno može imati efekta za državni proračun, ali ne i dugoročno jer će zbog toga proračun do 2020. osiromašiti za minimalno 2,8 milijardi kuna zbog izostanka ulaganja i po drugim osnovama.

OTOK - Hrvatska elektoprivreda (HEP) danas je u Otoku, gradu nedaleko Vinkovaca, pustila u rad trafostanicu Otok 35/10 (20) kilovolti (kV), u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 14 milijuna kuna. Izgradnjom trafostanice Otok osigurana je kvalitetna opskrba postojećih kupaca, nesmetan priključak novih potrošača, kako kategorije kućanstva i uslužne djelatnosti, tako i malog i srednjeg poduzetništva i potrošača u gospodarskim zonama, kazao je tom prigodom direktor Elektre Vinkovci Damir Čalić. Direktorica HEP-Operator distribucijskog sustava Ljiljana Čule ističe kako su ulaganja vinkovačke Elektre u posljednje tri godine iznosila oko 64 milijuna kuna. U slijedeće će tri godine investirati oko 72 milijuna kuna, prvenstveno u revitalizaciju postojećih trafostanica, ulaganja u srednjenaponske i niskonaponske objekte, rekonstrukciju trafostanice Vinkovci 1 i revitalizaciju trafostanice Babina Greda, najavila je.

TROGIR - Croscova platforma Zagreb-1 danas je isplovila iz trogirskog brodogradilišta te krenula na projekt bušenja u libijskim teritorijalnim vodama, izvijestili su danas iz Ine te iz Brodotrogira. Iz Brodotrogira u priopćenju navode kako platforma Zagreb-1 isplovljava iz tog brodogradilišta nakon nešto manje od tri godine, nakon remonta tijekom kojega je obavljena zamjena crne metalurgije, cjevarski, bravarski i mehaničarski radovi i radovi antikorozivne zaštite. Iz Ine navode kako je platforma isplovila na projekt bušenja u libijskim teritorijalnim vodama te da je riječ o vrlo značajnom projektu za Crosco, tvrtku iz sastava Ina grupe. Platforma će biti angažirana na bušačkim radovima za poznatu svjetsku naftnu kompaniju Total sljedećih gotovo godinu dana. Na platformi, koja može primiti do 100 radnika, boravit će oko 60 Croscovih radnika. Platforma je impozantnih dimenzija - teži više od 10.000 tona te je visine, širine i duljine više od 100 metara.

OSIJEK - Tvrtka LNG Hrvatska i ruski Gazprom mogući su ulagači u projekt punionice komprimiranog prirodnoga plina u Osijeku, izvijestili su danas predstavnici ovih poduzeća i osječke gradske uprave. Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović kazao je kako je riječ o greenfield investiciji koja će gradskim tvrtkama, ali i privatnim prijevoznicima omogućiti korištenje ekonomski učinkovitog i ekološki prihvatljivog goriva. Nakon što smo u rujnu u Ministarstvu gospodarstva potpisali akcijski plan, aplicirali smo Osijek kao najbolju lokaciju za ovaj projekt, jer je i gradska uprava bila vrlo ažurna kada je u pitanju privlačenje investicija, dodao je. Izvijestio je kako je danas održan sastanak s lokalnim tvrtkama koje su iskazale početni interes, slijedi izrada studije izvedivosti i ostale projektne dokumentacije, a realizacija projekta očekuje se krajem iduće godine.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili tek blage promjene vrijednosti, indeks Crobex pao je za 0,07 posto, na 1.766,57 bodova, dok je Crobex10 porastao za 0,04 posto, na 992,46 bodova. Redovni promet iznosio je nešto manje od 9 milijuna kuna, a promete veće od milijun kuna imale su tek dvije dionice. Promet dionicama Zagrebačke banke iznosio je 1,5 milijuna kuna, a cijena im je pala za 3,46 posto, na 25,41 kunu. Dionicama HT-a ostvareno je 1,2 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 0,75 posto, na 172,40 kuna. Dionica Ericssona Nikole Tesle protrgovano je za 861,5 tisuća kuna, a cijena im je pala 0,21 posto, na 1.469,95 kuna. Najznačajniji pad cijene među trgovanijim dionicama bilježi dionica Diokija, nad kojim je jučer otvoren stečajni postupak. Cijena dionica Diokija danas je pala za čak 57,23 posto, na 4,79 kuna, uz promet od 734,3 tisuće kuna. Nasuprot tome, najveći rast cijene, za 16,92 posto, na 159 kuna, bilježe dionice Instituta IGH, s prometom od 372,5 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙