FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 28. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici predložila amandmane na Zakon o kaznenom postupku i Zakon o državnom odvjetništvu, što je izazvalo reakciju premijera Milanovića koji je upozorio da će ti amandmani proći bez javne rasprave, iako je riječ o pitanjima koja zadiru u ljudska prava i slobode. Premijer je reagirao na amandmane koji se tiču pravila o pritvaranju duševno bolesnih osoba, te na definiranje obveze nadležnih tijela za raspolaganje imovinom da prije raspolaganja mogu (a ne da moraju) konzultirati Državno odvjetništvo.

ZAGREB - Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog obiteljskog zakona kojim se, uz ostalo, uvodi pravna zaštita obiteljskog doma. Ako je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom, uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala Željka Kuprešaka pomoćnikom ministrice vanjskih i europskih poslova koji će upravljati radom Uprave za regionalnu suradnju, a Dubravku Plejić Marković pomoćnicom ministrice koja će upravljati radom Uprave za izvaneuropske poslove. Temeljem odluke Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller je razriješen s mjesta vršitelja dužnosti direktora Fonda, te je temeljem provedenog natječaja imenovan direktorom Fonda.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za prošlu godinu, a ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je kako je to bila godina prijelaza i dolaska nove Uprave i uredništva koji su u ovoj godini usvojili primjedbe Ministarstva kulture vezane uz poslovanje agencije. Prošla godina za Hinu je bila godina prijelaza u kojoj su bila dva Upravna vijeća, došlo je do smjene uredništva i promjene ravnateljice na kraju godine, navela je ministrica.

ZAGREB - Saborski su klubovi danas podržali prijedlog izmjena Zakona o Državnom odvjetništvu, no dio ih je upozorio da bi Sabor što prije trebao razmotriti izvješće o radu DORH-a u prošloj godini, kako ga se ne bi dovodilo u kontekst završetka mandata glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. "To izvješće primili smo još u kolovozu, no ono je i dalje na samom kraju dnevnog reda. Nikako ne bi bilo dobro da guranje toga izvješća u sljedeću godinu bude dovedeno u kontekst da se kroz taj postupak zapravo dodatno razmišlja o bilo čemu što je važno u promjenama, odnosno u ostanku na čelu te prevažne institucije. Ne bi bilo dobro da to padne u sferu politizacije", poručila je nezavisna Jadranka Kosor.

ZAGREB - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije 'saslušao' je danas šest kandidata za člana Nadzornog odbora HRT-a za preostali dio mandata. Odbor će ponovno zasjedati idući tjedan i tada bi trebao utvrditi imena dvoje kandidata za HRT-ov Nadzorni odbor – jednog iz skupine koju je 'saslušao' prije nekoliko tjedana i jednoga iz danas saslušane skupine.

ZAGREB - Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut "šutnje", pa je i u subotu i u nedjelju, kada se referendum održava moguća referendumska promidžba. Važeći zakon o referendumu ne propisuje institut referendumske šutnje, stoga se u provedbi državnog referenduma, određenog za 1. prosinca neće ograničavati promidžba, pozitivna ili negativna u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, navodi Državno izborno povjerenstvo (DIP).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavio je danas gradski proračun za 2014.u iznosu od 6,89 milijardi kuna navodeći da su mu glavna obilježja razvojna komponenta, ali i kontinuitet u zaštiti najugroženijih slojeva građana te štednja i smanjivanje troškova "hladnog pogona". Proračun za 2014. je dva posto veći od lanjskog i 0,44 posto veći u odnosu na ovogodišnji rebalans. Bandić je napomenuo da se proračun prvi puta donosi za Zagreb, kako glavni grad Hrvatske, članice EU, što obvezuje prilagodbu viskom standardima.

ZAGREB - Mario Župan, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odbacio je tumačenja da je na današnjem aktualnom satu skupštinske sjednice nenormalnima nazvao građane koji će na nedjeljnom referendumu glasovati protiv ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene. "Ne, samo sam rekao, na izjavu gradonačelnika da imamo poplavu referenduma, da mislim da nemamo poplavu referenduma. Ovo je u nedjelju referendum u 'U ime obitelji' i rekao sam da se nadam da će svi normalni ljudi reći 'za'", izjavio je Župan novinarima.

ZAGREB - U zagrebačkom proračunu za 2014. nema dovoljno projekta za financiranje iz EU fondova, a Gradska uprava nema rješenja ni za smanjenje nezaposlenosti, glavne su zamjerke SDP-ovog i HDZ-ovog kluba gradskih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. U Zagrebu ima 47.000 nezaposlenih, a Grad ne čini ništa da se ta brojka smanji, spočitnuo je Davor Bernardić aktualnoj Gradskoj upravi u raspravi o proračunu za 2014. "Nije čudo da 12.000 mladih svake godine napušta Hrvatsku", dodao je.

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" poziva kršćane katolike i hrvatske građane, ljude dobre volje, da 1. prosinca ove godine izađu na prvi referendum građanske inicijative u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj i izjasne se za određivanje braka kao pravno uređene životne zajednice žene i muškarca. U povodu skorog referenduma, na kojemu će hrvatski građani odlučiti o tome hoće li u Ustav ući definicija braka kao zajednice muškarca i žene, Komisija "Iustitia et pax" predstavila je danas u sjedištu HBK-a izjavu o poštivanju braka i zaštiti obitelji, kao i o potrebi dijaloga države s crkvama i zajednicama uvjerenja o etičkim pitanjima od općeg dobra.

ZAGREB - HDZ će članovima i simpatizerima poručiti da u nedjelju na referendumu o braku glasuju "za", a predsjednik stranke Tomislav Karamarko rekao je danas da će osobno potpisati zahtjev za održavanje referenduma o ćirilici u Vukovaru, dok je članovima stranke preporučeno da o tome odluče po savjesti. Poručit ćemo svojim članovima i simpatizerima da u nedjelju na referendumu o braku glasuju "za". To ima veze s tradicijskim vrijednostima, s poviješću, s onim što mi prihvaćamo kao definiciju braka, rekao je Tomislav Karamarko uoči početka Središnjeg odbora Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski".

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je danas da će zatražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi i raspisivanje prijevremenih izbora. "Izglasavanje nepovjerenja Vladi za nas ostaje otvoreno, prijevremeni izbori su naša opcija, rekao sam to prije par mjeseci i sad mogu reći da ćemo ih tražiti", izjavio je Karamarko uoči početka Središnjeg odbora Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski".

OSIJEK - Osječko-baranjski HDZ-e poziva sve svoje te članove drugih stranaka i građane koji imaju isti svjetonazor, da na nedjeljnom referendumu glasuju "za" ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. "Obitelj je jedino zajednica muškarca i žene", poručio je na konferenciji za novinare u Osijeku glavni tajnik HDZ-a i stranački povjerenik za Osječko-baranjsku županiju Milijan Brkić. Istaknuo je kako to ne znači uskraćivanje prava drugima na različitost mišljenja, te ustvrdivši kako je isto tako demokratsko pravo da HDZ ima svoje stavove o tome pitanju.

ZAGREB - Hrvatski laburisti upozorili su danas da su se iza svjetonazorskih sukoba oko braka i ćirilice sakrila tri izuzetno opasna zakona s područja rada i mirovina, po kojima će radnici morati raditi do 67. godine, što je početak "antiradničke revolucije". U toj stranici vjeruju da će se građani nakon referenduma o braku probuditi od "ideološkog prepucavanja" i shvatiti što im se sprema, te da će doprinijeti da zakoni u tom obliku nikad ne dođu u Hrvatski sabor.

ZAGREB - Sindikalne središnjice povlače se iz pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) i Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV), te traže ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog jednostrano nametnutih rješenja u novom ZOR-u, objavili su danas njihovi čelnici s konferencije za novinare održane ispred Banskih dvora. Najavili su prosvjedni skup na Markovu trgu u četvrtak, 5. prosinca, kada se očekuje da će Vlada sa sjednice uputiti u Hrvatski sabor izmjene ZOR-a.

ZAGREB - Sud je u cijelosti potvrdio Uskokovu optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegova zamjenika Ognjena Preosta i još trojice djelatnika agencije koje se tereti da su od 2009. do 2012. otuđili najmanje pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima. Optužnicu podignutu krajem rujna potvrdilo je optužno vijeće pod predsjedanjem suca Siniše Pleše, iako su optuženici, kako se neslužbeno doznaje negirali sve što im se stavlja na teret.

VARAŽDIN - Čitanjem optužnice danas je na varaždinskom Županijskom sudu počelo suđenje Sanji Kalamburi, nekadašnjoj voditeljici odjela u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i još četvero optuženih za malverzacije u nabavi kontejnera u općini Perušić, kojima je Fond navodno oštećen za više od 330 tisuća kuna. Prvooptužena Kalambura na sudu je iznijela obranu i odbacila navode iz optužnice kojom je Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija kazneno će prijaviti 39-godišnjaka s područja Slatine, koji je jučer u Donjem Miholjcu automobilom udario i teško ozlijedio policajca koji je prelazio preko pješačkog prijelaza. Ta je policijska uprava danas izvijestila kako je vozač zbog neprilagođene brzine jučer popodne u Vukovarskoj ulici naletio na 29-godišnjeg policajca, koji je prevezen u osječki Klinički bolnički centar gdje su mu utvrđene teške ozljede.

ŠIBENIK - U spomen na petoricu Primoštenaca koje su pobili jugoslavenski žandari, sinoć su predstavnici HSS-a u Primoštenu postavili križ, no ubrzo su ga "uklonili" smetlari po naredbi načelnika općine Stipe Petrine te je zbog toga šibensko-kninski HSS prozvao Petrinu za iznimno nepoštovanja žrtava koje je prije 75 godina likvidirala 'orjunaška vlast'.

ZAGREB - Bivšem načelniku općine Lekenik Marijanu Crnkociju prijeti zatvorska kazna zbog optužbe da je sinu po ugovoru o djelu, u četiri godine, isplatio oko 60 tisuća kuna za održavanje općiske web stranice, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Crnkoci je, po tvrdnjama tužiteljstva koje je protiv njega podiglo optužnicu, sa sinom od 2008. do 2012. potpisivao ugovore o djelu isplačujući mu prosječnu mjesečnu naknadu od oko tisuću kuna. Ugovore je potpisivao bez prethodno provedenog natječaja, tvrdi tužiteljstvo.

VUKOVAR - Dvojezična ploča danas je postavljena na zgradi MORH-ova Područnog odsjeka za poslove obrane u Vukovaru, a postavljanje je pratilo desetak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, no sve je je prošlo bez ikakvih incidenata. "To je krasno. Žao mi je samo što nitko iz Vlade nije došao", komentirao je novinarima ironično predsjednik stožera Tomislav Josić, ocijenivši kako je "Vukovar sada još ljepši".

ZAGREB - Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić izjavio je danas da će se problem odlaganja glomaznog otpada u Zagrebu sigurno riješiti u idućih nekoliko tjedana. "Razgovaramo s gradonačelnikom Đurđevca i njegovim komunalnim društvom i jednom tvrtkom u Zagrebu. Na putu smo da nakon završetka procedure koja je u tijeku, do sredine prosinca riješimo problem krupnog komunalnog otpada u nekim od ulica ili mjesta u Zagrebu", rekao je Ljubičić.

SPLIT - Arheološki turizam u Dalmaciji ima veliku perspektivu, poručio je danas splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, sudjelujući na stručnom skupu "Turizam - stopama arheologije" u organizaciji splitskog Ekonomskog fakulteta i županijske Turističke zajednice. "Arheološki turizam u Dalmaciji ima veliku perspektivu za razvoj i unaprjeđenje kulturnog turizma, te je na području Splitsko-dalmatinske županije pripremljeno više projekata obnove arheoloških nalazišta radi privlačenja turista", kazao je Ževrnja.

ZAGREB - Književnik Predrag Raos izazvao je danas incident u kojem je upotrijebio i sprej sa suzavcem u prostorijama Hrvatskog P.E.N. centra gdje je ta književna udruga na konferenciji za novinare namjeravala pozvati da se glasa protiv na nedjeljnom referendumu o braku. Raos je došao u prostoriju gdje se trebala održati konferencija za novinare i ušao u verbalni sukob s predstavnicima pisaca koji su na pressici namjeravali dati podršku glasanju protiv na referendumu o braku.

ZAGREB - Nakon što je policija privela Predraga Raosa, koji je pokušao sabotirati konferenciju za novinare Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. o skorašnjem referendumu, predstavnici tih udruženja pozvali su građane da glasaju protiv te tako, istaknuli su, spriječe povratak Hrvatske u srednji vijek i manipulaciju grupacija koje se lažno zalažu za obitelj. Incident, u kojem je Raos okupljene pisce i novinare pošpricao suzavcem, predsjednica Hrvatskog P.E.N.-a Nadežda Čačinovič smatra osobnim problemom njihovog "nekadašnjeg kolege", ali i znakom da s javnom raspravom nešto nije u redu.

ZAGREB - Brojni domaći glazbenici na današnjem koncertu na glavnom zagrebačkom trgu dat će potporu glasanju "protiv" na nedjeljnom refrendumu o ustavnoj definiciji braka. Lucija Ivšić iz grupe Punčke pozvala je građane da dođu na koncert i time podupru inicijativu "Glasam protiv" te da izađu na referendum i izjasne se protiv toga da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

OSIJEK - Na lijevoj obali Drave kod Osijeka radnici Hrvatskih šuma završavaju sadnju 6000 sadnica stabala, kojima će biti pošumljeno oko 9,5 hektara na prostoru između pješačkog mosta i Športsko rekreacijskog centra Copacabana. Po riječima direktora Hrvatskih šuma Osijek Borisa Ljubojevića, na tom su šumskom prostoru posječena stara i oštećena stabla starija i više od 60 godina, a nova se sade u obliku tzv. park šume.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙