FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

RIM

Izbacivanje Silvija Berlusconija iz Senata u srijedu obilježava kraj jedne političke ere koja je trajala 20 godina i predstavlja "gorak epilog" za bivšeg talijanskog premijera, ocjenjuju u četvrtak talijanski mediji. "Svi bismo više voljeli drukčiji i manje gorak epilog, za nas i naše nacionalno dostojanstvo, za imidž koju nudimo inozemstvu", piše Stefano Folli u Il Sole 24-Ore, dnevniku financijskih krugova. "Nema nikakve sumnje da je jučerašnji dan obilježio završetak razdoblja dugog dvadesetak godina čiji je glavni protagonist, u dobru i zlu, upravo čovjek kojega je Senat jučer izbacio", dodaje Folli. Taj izgon "potvrđuje talijansku kletvu prema kojoj je nemoguće završiti političku eru bez trauma i mržnje", piše Corriere della Sera aludirajući na odlazak Bettina Craxija i njegov egzil u Tunis. Lijevi dnevnik La Repubblica zadovoljan je naprotiv činjenicom da "čak i u Italiji i to za političkog čelnika, jedne od najmoćnijih osoba zadnjih 20 godina, na kraju vrijede demokratska pravila pravne države i potvrđuje se da je zakon jednak za sve".

TORONTO

Kanada je 2010. dopustila američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) da provede opsežni nadzor na sastanku na vrhu skupine G-20 u Torontu, objavila je u srijedu kanadska radiotelevizija CBC, prenoseći sadržaj dokumenata koji potječu od bivšeg suradnika NSA-a Edwarda Snowdena. U reportaži u srijedu navečer CBC je prenio bilješke prema kojima je veleposlanstvo SAD-a u Ottawi za vrijeme summita u lipnju 2010., na kojemu je sudjelovao i američki predsjednik Barack Obama uz druge državnike, bilo pretvoreno u zapovjedno mjesto sigurnosnih operacija NSA-a. Prema informacijama CBC-a, kanadske su vlasti znale za operaciju nadzora, a u jednoj bilješci NSA-a zapisano je kako je operacija bila "usko koordinirana s kanadskim partnerom".

KIJEV

Zatvorena ukrajinska bivša premijerka Julija Timošenko je tražila od europskih čelnika da "oslobode Ukrajinu" bezuvjetnim potpisivanjem sporazuma o pridruživanju s Kijevom na summitu koji u četvrtak počinje u Vilniusu. "Ako pod pritiskom prosvjednika u Ukrajini predsjednik Janukovič u posljednjem trenutku odluči potpisati sporazum, molim vas da ga bez oklijevanja i preduvjeta potpišete u petak, što uključuje i moje oslobađanje", napisala je u poruci Timošenko čije je oslobođenje EU do sada bilo postavljala kao preduvjet ukrajinskoj vladi. "Danas ne treba smo osloboditi političke zatvorenike, treba osloboditi Ukrajinu", dodala je.

TOKIO

Japanski zrakoplovi obalne straže u četvrtak su bez posebne najave preletjeli identifikacijsku "zonu protuzračne obrane" koju je Kina proglasila u subotu, a uključuje otoke oko kojih se dvije zemlje spore. "Nismo promijenili naše uobičajene operacije ophodnje u tom području i nismo informirali Kinu o planovima leta. Nismo naišli ni na jednog kineskog lovca", rekao je glasnogovornik japanske obalne straže Yasutaka Nonaka. Glasnogovornik vlade Yoshihide Suga je rekao novinarima da Tokio nastavlja "svoje uobičajene aktivnosti ophodnje i upozorenja u tom području. Ne razmatramo nikakve promjene", dodao je. Prema dnevnom listu Asahi Shimbunu vojni zrakoplovi japanske vojske su također preletjeli zonu zabrane leta koju je odredio Peking.

LJUBLJANA

Slovenski političar iz vremena bivše Jugoslavije Mitja Ribičič umro je u četvrtak u 95. godini života, potvrdio je njegov sin, profesor ustavnog prava Ciril Ribičič. Mitja Ribičič rodio se 19. svibnja 1919. u Trstu, u obitelji Josipa Ribičiča, pisca za djecu i mlade, a obitelj se poslije iz Italije preselila u Kraljevinu Jugoslaviju. Mitja Ribičič se 1941. godine učlanio u komunističku partiju i sudjelovao u partizanima, a nakon rata se dodatno školovao u Moskvi. Obavljao je niz partijskih i državnih dužnosti u republici Sloveniji i u Beogradu, a među ostalim poslije rata je bio dužnosnik jugoslavenske sigurnosno-obavještajne službe OZNE. Od 1969. do 1971. bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, tadašnje jugoslavenske vlade.

SARAJEVO

Šezdeset državljana Bosne i Hercegovine do sada je otišlo boriti se u Siriji na strani pobunjenika protiv režima Bašara al-Asada a svi oni pripadaju radikalnom islamističkom pokretu selefija, piše u četvrtak sarajevski "Dnevi avaz". Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, list navodi kako je glavni motiv za odlazak na sirijsko ratište siromaštvo koje vlada u BiH a dragovoljci koji odlaze u Siriju i među kojima ima i mladića sa po tek 20 godina za to navodno dobiju oko 30 tisuća konvertibilnih maraka (15 tisuća eura). "Iz Slovenije lete u Beč, iz Beča u Istanbul a iz Turske prelaze u Siriju", opisuje policijski izvor rutu putovanja do ratišta na kojemu su do sada život izgubila najmanje četvorica državljana BiH. Policiji je jasno da postoji organizirana mreža koja dragovoljce iz BiH šalje u Siriju. Postojeći zakoni u BiH međutim ne daju mogućnost sankcioniranja ovakvih postupaka.

SARAJEVO

Interes Hrvatske je stabilna i sigurna regija i njezina je odgovornost kao članice NATO-a i Europske unije tomu doprinositi te kroz prekogranične projekte i europske fondove potaknuti gospodarstvo i povratak izbjeglih, rekao je za dnevni list od četvrtka hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio. Odnedavni veleposlanik u BiH, Del Vecchio je u Banja Luku putovao kako bi razgovarao s dužnosnicima Republike Srpske, a u intervjuu za "Nezavisne novine" istaknuo je da je gradnja dobrosusjedskih odnosa i potpora drugim državama regije najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti. Komentirajući neka od otvorenih pitanja u odnosima s BiH poput trgovinskog režima koji je postao sporan pošto je Hrvatska zbog ulaska u EU napustila sporazum CEFTA-e, Del Vecchio je ocijenio da bi bilo dobro to što prije riješiti jer sadašnje stanje ne pogoduje gospodarstvu niti jedne zemlje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙