FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović predstavio je danas Hrvatskom saboru prijedlog državnog proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2015. i 2016. najavivši da će hrvatska ekonomija u iduće dvije ili tri godine stajati na puno zdravijim temeljima. Hrvatska je, rekao je Milanović, godinama živjela iznad svojih mogućunosti, do kraja ove godine javni dug narast će na 195 milijardi kuna, a servisiranje tog duga najveći je uteg u naporima da se čim prije izađe iz krize. "Snažan kreditni pritisak izaziva novo nepovoljno zaduživanje za pokrivanje proračunskog deficita", izjavio je Milanović. Premijer je podsjetio da su u 2014. planirani proračunski rashodi u visini 130 milijardi i 500 milijuna kuna, a prihodi 113 milijardi i 100 milijuna kuna, proračunski deficit bit će veći od 17 milijardi kuna. To je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu na ovu godinu, što će biti deficit od pet posto BDP-a, rekao je premijer. Smanjivanje javnog duga i proračunskog deficita Milanović označava preduvjetom ozbiljnog rasta hrvatskog gospodarstva, ne samo obvezom prema EU. Pobrojao je mjere koje vlada kani poduzeti te zaključio kako to daje za pravo da se u iduće tri godine s pravom očekuje definitivni izlazak iz krize, uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a. Milanović je rekao kako Vlada mora konsolidirati javne financije i provoditi mjere poticanja održivog gospodarskog rasta. Naglasio je da neće doći u pitanje razina socijalnih prava najugroženijih kategorija stanovništva, isplata radničkih mirovina, održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Premijer je istaknuo i da neće biti ugroženo pravo na besplatno obrazovanje onih koji žele učiti te za iduću godinu najavio reformu sustava osnovnih i srednjih škola.

ZAGREB - Puno ljudi u Hrvatskoj zarađuje ispod pet i pol tisuća kuna mjesečno, uzvratio je danas premijer Zoran Milanović na prozivke HDZ-ovih zastupnika zbog najave da Vlada kani smanjiti mirovine koje se isplaćuju po posebnim propisima, a više su od pet tisuća kuna. Da ste se tome protivili dok ste bili na vlasti, to bih uvažio, ali ovako je to čisti populizam, rekao je premijer HDZ-ovu Josipu Đakiću nezadovoljnom što će se ta mjera ticati i dijela hrvatskih branitelja, udovica, stradalnika. Jesu li oni krivi što aktualna Vlada zbog svoje nekompetencije nije ostvarila svoje ciljeve, zar je pet tisuća kuna nešto u životu obitelji koja je ostala bez dva sina, pitao je Đakić. Premijer je najavio konsolidaciju javnih financija koja, istaknuo je, podrazumijeva i privatizaciju dijela državne imovine koja nije strateškog karaktera. Premijerov govor 'izazvao' je brojne replike. Pa kako jedina državna banka (HPB) nije od nacionalnog interesa, upitao ga je laburist Branko Vukšić, spočitnuvši premijeru da mu je sve što nije po njegovom ekonomskom ukusu dječja igra. Ivan Šuker (HDZ) tvrdi da je premijerovo obrazloženje proračuna najkraće do sada i da se sve svodi na dvije stvari, 'sve ćemo rasprodati i dići ćemo poreze'. Javnost neće profitirati od nadmetanja brojkama koje iznose HDZ-ovci, uzvraća premijer te im poručuje da naprave alternativni proračun.

ZAGREB - Saborski Klub HDSSB-a upozorio je danas na primjeru državnoga proračuna kako se nakon HDZ-a i SDP-ova politika maćehinski odnosi prema Slavoniji, Baranji i Srijemu. Projekcije za 2014. godinu predviđale su za Slavoniju 451 milijun kuna, u prijedogu proračuna svega je 203 milijuna kuna, što je 71 milijun kuna manje nego u ovoj godini kada je za kapitalne investicije bilo izdvojeno 274 milijuna kuna, upozorili su Krešimir Bubalo i Boro Grubišić na konfereneciji za novinare u Saboru. Slavonija i Baranja su zakinute u njih se ne ulaže, upozoravaju HDSSB-ovci i podsjećaju kako je premijer Zoran Milanović svojedobno izjavio: "Neka mi se osuši ruka, ako te zaboravim Slavonijo". "Ne bismo željeli da mu se ruka osuši, ali ni da Slavonija i Baranja ostaknu zakinute kako je sada predviđeno u proračunu", tumači Grubišić. HDSSB podržava stav Ustavnog suda o potrebi duže javne rasprave o ustavnim promjenama od šest dana koliko je predvidio matični Odbor za Ustav. Iako je više puta naglasio da HDSSB neće sudjelovati u "instant promjenama Ustava", kao i da neće "držati ljestve SDP-u u mogućem protuustavnom postupku izmjena Ustava", Salapić ipak nije konkretno odgovorio na upit znači li to da će HDSSB glasati protiv izmjena ako se javna rasprava ne produži. Dražen Đurović pozvao je građane da u nedjelju, 1. prosinca izađu na državni referendum o ustavnoj definiciji braka i zaokruže "za".

ZAGREB - Zagrebački HDZ pozvao je danas Zagrepčane da u nedjelju izađu na referendum o ustavnoj definicija braka i glasaju "za" brak i obitelj kao zajednicu muškarca i žene, jer je to temeljeni stup hrvatskog društva. "HDZ kao najveća hrvatska stranka, sukladno svojoj kršćanskoj, demokratskoj orijentaciji ima zadaću i obvezu štititi demokršćanske vrijednosti, a jedna od tih vrijednosti je promoviranje braka kao životne zajednice muškarca i žene", rekao je na konferenciji predsjednik zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a Andrija Mikulić naglasivši da se glasanjem "za" ni na koji način ne ugrožavaju postojeća prava manjinskih skupina. Naši članovi, simpatizeri i glasači su tolerantni, oni uvažavaju i poštuju prava drugih i drugačijih, istaknuo je Mikulić. "Ali, oni obitelj smatraju temeljem društva i zato je ovo referendumsko pitanje vrlo bitno. Ono je nadstranačko, ono je svjetonazorska razdjelnica u našem društvu", dodao je. Uz molbu da ne nasjedaju "pritiscima i manipulacijama različitih institucija, udruga i medija", Mikulić je pozvao sve Zagrepčane da, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost u nedjelju, 1. prosinca, izađu na birališta i zaokruže "za".

RIJEKA - Primorsko-goranski HDZ danas je pozvao sve građane, bez obzira na njihovo vjersko, nacionalno ili političko opredjeljenje, da u nedjelju izađu na referendum o ustavnoj definiciji braka te glasuju "za" brak kao zajednicu muškarca i žene. Dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Željko Plazonić rekao je na konferenciji za novinare u Rijeci kako HDZ kao stranka s demokršćanskim načelima cijeni tradicionalne vrijednosti, te da njen stav o glasovanju na referendumu proizlazi iz toga. Članove i simpatizere HDZ-a, ali i članove drugih političkih stranaka pozvao je da izađu na referendum te zajedno daju doprinos istim tim načelima. "Ovom definicijom braka kao zajednice muškarca i žene nikome se ne uskraćuju postojeća prava i te su tvrdnje o diskriminaciji insinuacija", kazao je Plazonić. Napomenuo je da je ovo prvi referendum na državnoj razini koji pokreću sami građani te izrazio nezadovoljstvo medijskim praćenjem kampanja.

OSIJEK - Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović upozorio je danas u Osijeku kako prijedlog izmjena Zakona o područjima od posebne državne skrbi govori da je započeo završni dio uništenja tih područja, te pozvao saborske zastupnike da glasuju protiv tih zakonskih izmjena. Na konferenciji za novinare Kompanović je kazao kako se zakonskim izmjenama, uz ostalo, predlaže ukidanje poticajne mjere oslobađanja od poreza na promet nekretnina, čime se htjelo omogućiti lakše naseljavanje tih područja. To se sada ukida, uz obrazloženje da su učinci te mjere potpuno zanemarivi, naglasio je. Dodao je kako Vlada predlaže da se porez na dobit iz tih područja oduzme jedincama lokalne samouprave i da to postane prihod državnoga proračuna. Upozorio je i kako će grad Beli Manastir tako izgubiti oko sedam milijuna kuna, ili 20 posto proračunskih prihoda, što drži drastičnim udarom na proračune lokalnih jedinica s tih područja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko uputio je danas židovskim vjernicima u Republici Hrvatskoj čestitku povodom blagdana Hanuke. "U ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime vjernicima židovske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj želim radosnu Hanuku te da blagdane provedu u miru, zdravlju i veselju. Neka svjetlost Hanuke vašim domovima i životima donese svako dobro i nadjača sve ono što tišti vas i vaše bližnje. Hag Sameah!", stoji u čestitki predsjednika Sabora. Hanuka je osmodnevni židovski blagdan, u studenome i prosincu, na spomen ponovnoga posvećenja jeruzalemskoga hrama koji je, u doba borbe Jude Makabejca (165. do 163. prije Krista), oskvrnuo Antioh IV. Epifan. Hanuka označava i svijeću koja ima osam krakova s devetim žiškom u sredini. O blagdanu Hanuke pali se po jedna svijeća svaki dan.

ZAGREB - Kćeri bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, Bruna i Petra Sanader, danas nisu svjedočile na suđenju svom ocu u slučaju Fimi medija jer su se pozvale na zakonsku blagodat da ne moraju svjedočiti protiv člana obitelji. Bruna i Petra Sanader na sud su pozvane jer su obuhvaćene tzv. prijedlogom za prošireno oduzimanje imovinske koristi, odnosno jer su im nakon pokretanja kaznenog postupka protiv njihova oca, osumnjičenog za korupciju, blokirani bankovni računi. Na tri računa u Privrednoj, Zagrebačkoj i Raiffeisen banci glumici Petri Sanader blokirano je ukupno oko 58.000 eura, tisuću franaka i 39.600 dolara. No, kako je na sud došla iz Amerike, iako nije svjedočila, ima pravo na naknadu putnih troškova. Njezina mlađa sestra, liječnica, u istim bankama ima ukupno nešto više od 34.000 eura, tisuću franaka i 925 dolara. Sanaderova obrana na sudu je kazala da su Bruni Sanader blokirana i dva računa otvorena nakon pokretanja kaznenog postupka te je zatražila da se utvrdi o čemu je riječ. "Zaposlena je u bolnici u Vinogradskoj i mora imati račun, ali strahuje da bi i on mogao biti blokiran", kazala je odvjetnica Jadranka Sloković. Predstavnica Uskoka kazala je da nema saznanja o tome, jer se ne radi o računima obuhvaćenima blokadom po zahtjevu tužiteljstva. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada bi trebali svjedočiti Sanaderova supruga Mirjana i punac Ivo Šarić.

PETRINJA - U prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć kod Petrinje poginula je 18-godišnja pješakinja koja pri izlasku iz autobusa počela prelaziti kolnik, no tada ju je udario automobil zagrebačkih oznaka, izvijestila je jutros sisačko-moslavačka policija. Od zadobivenih ozljeda djevojka je umrla u vozilu Hitne medicinske pomoći. Nešto poslije 20 sati u mjestu Mala Gorica djevojka je izašla iz autobusa i počela prelaziti kolnik, a tada je osobni automobil, kojim je upravljao 49-godišnji vozač, obilazio zaustavljeni autobus i udario u pješakinju, navela je policija.

SPLIT - Tri su automobila oštećena u jakoj i na trenutke orkanskoj buri koja je sinoć pogodila Split, doznaje se u policiji. Jak vjetar odlomio je veću granu sa stabla u Ulici Domovinskog rata i pri padu na kolnik je oštetila parkirani policijski automobil i osobno vozilo. Pod jakim naletima bure nije izdržalo ni stablo blizu osnovne škole u Ulici hrvatskih iseljenika gdje je manje oštećen parkirani osobni automobil. Još su na nekoliko mjesta u gradu na cestu pale odlomljene grane stabala, no nije zabilježena šteta. Splitski vatrogasci noćas su su imali pune ruke posla s pilanjem oštećenih i uklanjanjem odlomljenim grana sa kolnika. Bura i jutros puše, ali nešto slabijeg intenziteta.

ZAGREB - Opatija će koncem studenoga biti domaćinom godišnjeg skupa hrvatskih elektroničkih medija, od 28. do 30. studenoga održat će se dani radija, televizije i interneta. Skup organiziraju udruge lokalnih radijskih i televizijskih postaja – HURIN i NUT, te Vijeće za elektroničke medije i Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije. Europski trendovi u medijima, izazovi lokalnih medija, mediji i izbori, odnosno kako mediji prate državotvorni referendum, neke su od tema o kojima će progovoriti predstavnici znanosti, izvršne i zakonodavne vlasti, novinarske struke, nakladnika, nevladinih udruga. Predstavnici lokalnih radija i televizija pokušat će odgovoriti na pitanje gase li se u Hrvatskoj lokalni mediji i kako se nose s gospodarskom krizom i padom prihoda.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙