FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 23. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u vezi Kliničke bolnice Dubrava rekao da je na zamolbu sanacijskog upravitelja razgovarao s razriješenim predstojnicima i da će sve biti riješeno sukladno pozitivnim hrvatskim propisima. "To jamčim. Sa mnom je vrlo lagano. Sve će biti po zakonu", kazao je Ostojić u pauzi izborne konvencije zagrebačkog SDP-a na pitanje novinara jesu li liječnici vraćeni na svoje funkcije i treba li financijski upravitelj dati ostavku s obzirom na to da su liječnici to tražili. Predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice (KB) Dubrava Leonardo Patrlj i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti u toj bolnici Jadranka Morović-Vergles smijenjeni su 21. studenog zbog neadekvatne evidencije štrajkaša. Zbog toga je jučer petstotinjak liječnika i sestara te bolnice zatražilo ostavku sanacijskog upravitelja Dragana Korolije Marinića, koji je na to odgovorio da je odlukom o smjenama samo provodio odluku Vlade i resornog ministarstva. Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je potvrdno odgovorio na pitanje novinara je li outsourcing isplativ. "Naravno. To se radi na razini Vlade i ide se u izdvajanje svih neosnovnih djelatnosti u pet velikih sektora - školstvu, socijali, pravosuđu, visokom obrazovanju i zdravstvu. Tu svatko ima svoj dio obveza i ispunjava ga sukladno zadacima", rekao je.

ZAGREB - Na 12. izbornoj konvenciji zagrebačkog SDP-a održanoj pod geslom "Snaga za budućnost" danas je predsjednik Davor Bernardić dobio četiri potpredsjednika, a izabrano je i stranačko predsjedništvo i Gradski odbor, no konvenciju je obilježilo odustajanje nekih od kandidatura zbog navodnog postojanja naputka o tome kako glasovati, tzv. šalabahtera, kao i medijske špekulacije o raskolu u stranci. Novi potpredsjednici zagrebačkog SDP-a izabrani su na konvenciji nakon drugog kruga glasovanja i to su Saša Molan, Draženko Pandek, Zvane Brumnić i Vesna Nađ, dok Tin Pažur nije odabran kao potpredsjednik, no u stranačkom je predsjedništvu. Na listi kandidata za potpredsjednike isprva je bilo 10 kandidatura, no lista se "prepolovila" nakon odustajanja Igora Rađenovića, Gordane Sobol, Ive Jelušića, Dijane Bezjak i Marijana Pilaša. Oni su odbili sudjelovati u, kako tvrde, farsi demokracije i kontroliranim izborima. Uvjereni su u postojanje naputaka za glasovanje, neki su ih i osobno vidjeli i ističu kako se takvo što u SDP-u nikada nije dogodilo. Medijske špekulacije o raskolu u stranci nastojali su ublažiti potpredsjednici SDP-a Rajko Ostojić i Zlatko Komadina tvrdeći da nema raskola, već da SDP ima vrlo demokratski sustav glasovanja - jedan čovjek, jedan glas - pa se neki ljute kada izgube, što smatraju tek dječjim bolestima hrvatske demokracije. Komadina je dodao da je stranci potrebno jedinstvo jer šansu imaju samo kao stabilna stranka koja se ne bavi sama sobom.

VUKOVAR - Memorijalnim međunarodnim taekwondo turnirom "2. Vukovar open 2013." danas je završilo obilježavanje 22. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koje je počelo 14. studenoga i održano je pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta". Središnji događaj, kolonu sjećanja koja na dan pada grada, 18. studenoga ide od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja kako bi odala počast žrtvi Vukovara, obilježio je ove godine incident. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo je kolonu od vukovarske bolnice ranije, mimo protokola, nakon čega je državni vrh bio spriječen uključiti se te se uputio na Ovčaru. Dok iz državnog vrha ističu kako im je toga dana onemogućeno sudjelovanje u koloni sjećanja te im nije preostalo drugo nego, nakon sigurnosne procjene, odustati od daljnje hodnje, iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara tvrde da je, tko god je htio, toga dana mogao doći do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. U koloni sjećanja prema procjeni gradskih vlasti okupilo se više od 40.000, a po procjeni Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, oko 100.000 sudionika.

SLAVONSKI BROD - Policija je uhitila 76-godišnjaka koji je danas kod Slavonskog Broda pucao u 59-godišnjaka i teško ga ozlijedio, izvijestila je večeras slavonsko-brodska policija. Danas oko 11.45 sati je na području općine Bebrina, nakon verbalnog sukoba, 76-godišnjak iz vatrenog oružja ispalio hitac, teško ozlijedivši 59-godišnjaka. Ozlijeđeni je prevezen u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje je zadržan na daljnjem liječenju, a 76-godišnjak uhićen, izvijestila je policija. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

ZAGREB - U okviru festivala Kroatien Kreativ 2013. na Visokoj školi za primijenjenu umjetnost Dresden, u utorak, 26. studenog održat će se uvodno predavanje i projekcije filmova o zagrebačkim avangardnim umjetničkim grupama EXAT 51 i Gorgona, kao i o međunarodno uglednoj manifestaciji Nove tendencije, najavilo je Ministarstva kulture. Kako bi se predstavilo jedno od najzanimljivijih razdoblja hrvatske suvremene umjetnosti prikazat će se dokumentarni film "Nove tendencije Zagreb 1961-1973", nastao u suradnji bcd cybernetic art teama i Centra za umjetnost i medijsku tehnologiju iz Karlsruhea, potom interaktivni CD-rom "exat 51 & [nove] tendencije. avangarda i međunarodna zbivanja u hrvatskoj umjetnosti u 1950-im i 1960-im" (MSU, 2002.) te dokumentarni filmovi "Kristl" (HTV, 2004.) i "Gorgona" (HTV, 2012). Interaktivni CD-rom prati rad umjetničke grupe koja je osnovana u Zagrebu 1951. pod nazivom Eksperimentalni atelier EXAT 51. Imala je imala ključnu ulogu u artikulaciji suvremene hrvatske umjetnosti nakon Drugog svjetskog rata i njenom približavanju glavnim tokovima zapadnoeuropske kulture, naznačivši tako raskid s dotad vladajućom socrealističkom kulturnom dogmom.

KARLOVAC - Stopedesepeta obljetnica osnutka Prvoga hrvatskoga pjevačkog društva ZORA iz Karlovca obilježava se danas cjelodnevnim aktivnostima u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa i uz podršku državne Agencije za odgoj i obrazovanje. Tijekom stručnog skupa „Hrvatsko zborsko pjevanje jučer i danas“, dirigentica „Zore“ Radmila Bocek predstavila je povijest zbora. Zlatno doba, rekla je, bilo je tridesetih godina prošlog stoljeća pod vodstvom Davida Meisla, kada je nastupao diljem Europe i 1935. godine u Bruxellesu bio proglašen najboljim europskim amaterskim pjevačkim zborom. "Zora" je bila prvi registrirani zbor u Hrvatskoj, prvi zbor s imenom „hrvatski“, a kvalitetom izvedbi i programskom koncepcijom spada među najbolje hrvatske zborove prije Drugog svjetskog rata. Zbor je dva puta bio zabranjivan, prvi put 1870., dvanaest godina nakon što je 1858. bio osnovan, te 1945. godine, u oba slučaja od različitih režima zbog budnica i davorija, odnosno čuvanja i širenja hrvatske nacionalne svijesti, kazala je dirigentica „Zore“ Radmila Bocek.

ZAGREB - Hrvatsko-češko društvo na svojoj je internetskoj stranici (www.hcdzg.hr) objavilo virtualnu izložbu "Hrvatsko-češki odnosi kroz povijest" kojom javnost želi podsjetiti na više od stotinu osoba i događaja koji su od srednjeg vijeka do danas spajali Hrvate i Čehe i doprinosili zbližavanju dvaju naroda. Izložba je objavljena u povodu 21. studenog 1347. kada je češki kralj Karlo IV. u Pragu osnovao samostan Na Slovanech ili Emaus u koji je pozvao hrvatske benediktince glagoljaše s Pašmana. Taj datum bi se na prijedlog Hrvatsko-češkog društva trebao obilježavati kao Dan hrvatsko-češkog prijateljstva. Izložba donosi podatke o zajedničkim hrvatsko-češkim velikanima – Česima koji su djelovali u Hrvatskoj i Hrvatima koji su djelovali u Češkoj, kao i o značajnim osobama iz povijesti hrvatskog ili češkog naroda koje su u većoj ili manjoj mjeri bili povezani s Češkom, odnosno Hrvatskom. Također je objašnjen i kontekst u kojem su se u pojedinom vremenskom razdoblju odvijali hrvatsko-češki odnosi. Izložba prati događaje od mita o Čehu, Lehu i Mehu i njihovom porijeklu iz Hrvatske, preko imenovanja Čeha Duha prvim zagrebačkim biskupom oko 1094., što je prvi dokumentirani dokaz o postojanju hrvatsko-čeških veza, pa sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

DUBROVNIK - Znanstveni skup u povodu 100. obljetnice smrti Ignacija Amerlinga, dubrovačkog dobročinitelja i viteza Sv. Groba Jeruzalemskog održan je danas u organizaciji dubrovačke biskupije i franjevačke provincije Sv. Jeronima u Istri. Ignacije Amerling (1830.-1913.) potomak je austrijske obitelji koja se u Dubrovnik doselila početkom 19. stoljeća. Ignacije je s braćom Antunom i Nikom Dubrovniku darovao dvije fontane, onu na Pilama i manju na Gundulićevoj poljani, a njihovom zaslugom osnovan je u Dubrovniku domorodni muzej 1872. koji je preteča današnjih dubrovačkih muzeja. Sredstvima Ignacija Amerlinga 1896. podignut je kat u franjevačkom samostanu Male braće, a 1901. proširena je i preseljena Ljekarna Male braće. Bio je jedan od donatora crkve Sv. Roka te donator kipova svetaca – rad kipara Mladena Radice koji su 1904. postavljeni na pročelju dubrovačke katedrale. Ignacije Amerling bio je počasni član brojnih dubrovačkih društava, a za svoja filantropska djela 1900. proglašen je vitezom Sv. Groba Jeruzalemskog, koji uz Malteški red je jedini srednjovjekovni viteški red koji djeluje i danas.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙