FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spekulacije o jačanju inflacije poduprle euro

Autor: gple
LONDON, 26. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt spekulacijama o blagom ubrzavanju inflacije u eurozoni u studenom.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3550 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,35715 dolara.

Jedinstvena europska valuta dobila je na vrijednosti i prema jenu, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo četiri godine od 137,45 jena.

Dolar je pak oslabio prema japanskoj valuti, 0,3 posto, kliznuvši na 101,405 jena. Jučer je nakratko dosegnuo najvišu razinu prema japanskoj valuti u šest mjeseci, od 101,915 jena, da bi naknadno oslabio pod pritiskom obeshrabrujućih podataka s američkog tržišta nekretnina.

Potporu euru pružile su danas spekulacije da će europski podaci u drugoj polovini tjedna pokazati blago ublažavanje inflacije u eurozoni u studenom. To bi prigušilo očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) poduzeti dodatne mjere da u kratkoročnoj perspektivi suzbije dezinflatorne pritiske.

Prošlog mjeseca ECB je snizio ključne kamatne stope u eurozoni na novu rekordno nisku razinu od 0,25 posto, nakon što su podaci europskog statističkog ureda pokazali da je u listopadu godišnja inflacija kliznula na samo 0,7 posto.

Procjenjuje se da će ovog tjedna prve procjene Eurostata za studeni pokazati da je godišnja inflacija u eurozoni u studenom iznosila 0,8 posto.

"Vrijednosti inflacije puno više utječu na valute nego što je dosada bio slučaj", ističe Daragh Maher iz HSBC-a.

Dolar su pritisnuli jučerašnji podaci s tržišta nekretnina koji su pokazali da su ugovori o kupnji stambenih nekretnina u listopadu kliznuli na najnižu razinu u 10 mjeseci. Podaci su potpirili sumnje u ekonomski oporavak, potaknuvši dobitonosne prodaje dolara.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙