FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Energetska učinkovitost i čista energija - potencijali Hrvatske

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. studenog 2013. (Hina) - U pogledu energetske učinkovitosti cilj Hrvatske isti je kao i svih ostalih zemalja EU - doći do 20 posto energije iz obnovljivih izvora i povećati energetsku učinkovitost za 20 posto do 2020. godine, čime ćemo doprinijeti smanjenju emisije CO2, istaknuto je danas na konferenciji o sigurnoj i čistoj energiji Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Foruma za slobodu odgoja.

Hrvatska je ostvarila neke uštede ali ne planskim mjerama nego smanjenjem gospodarske aktivnosti i padom standarda, istaknula je izvršna direktorica DOOR-a Maja Božičević Vrhovčak. Hrvatska se treba fokusirati na energetsku obnovu zgrada jer na zgrade troši 40 posto energije, dodala je.

Hrvatska iz sunca i vjetra dobiva 139 GWh, a EU čak 172.200 GWh, istaknula je Božičević Vrhovčak. Većina zemalja regije ima više od 250 sunčanih dana i odlične resurse vjetropetencijala, a Sunce i vjetar su besplatni, čisti i neiscrpni izvori energije. Potencijal regije je ogroman, no nedovoljno iskorišten, upozorila je.

Hrvatska oko 17 posto struje dobiva iz ugljena, dok u EU to iznosi 25 posto, rekla je Božičević Vrhovčak. Unatoč tome, pitanje je što će se dogoditi kada i ako Plomin III uđe u pogon. Sagorijevanje ugljena može stvoriti velike zdravstvene probleme te utjecati na krvožilni i dišni sustav, a to su problemi koje energetski sektor odbija priznati jer su dio cijene "jeftinog ugljena", istaknuto je.

Energetskom učinkovitošću smanjuje se potrošnja energije, a time i računi za energiju, što znači da se kuće, bolnice i škole griju za manje novaca, a može biti i 1.000 puta efikasnije uštedjeti jedinicu energije nego proizvesti novu. Ako se na krovu kuće tijekom zime zadržava puno snijega, to je pokazatelj da je kuća dobro izolirana.

Na konferenciji je predstavljen izvještaj o energetskoj učinkovitosti zemalja regije nastao u sklopu projekta "Strategije održive energije za jugoistočnu Europu", čiji je nositelj Fondacija Mreža za promjene jugoistočne Europe iz Sarajeva.

Projekt je odobren unutar programa Civil Society Facility Framework Partnership Agreements i okuplja 16 partnera iz regije, među kojima su DOOR i Forum za slobodu odgoja, kako bi se osnažile organizacije civilnog društva i građani za aktivniji utjecaj na politike i prakse prema poštenijoj, čistijoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti regije.

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙