FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt sanacije "crne jame" Sovjak kod Rijeke

Autor: hsup
VIŠKOVO, 12. studenoga 2013. (Hina) - Odabrano je rješenje sanacije jame Sovjak u Viškovu kraj Rijeke, u koju se desetljećima odlagao opasni i tekući otpad, a radovi bi mogli početi 2016. te završiti 2020., rečeno je danas na predstavljanju rješenja koje je izradila danska tvrtka COWI.

Procjenjuje se da je u jami još oko 152.000 prostornih metara opasnog otpada, a da je oko 100.000 prostornih metara isteklo u kraški krajolik.

Vrijednost projekta procijenjena je na 42 milijuna eura. Konzultantska tvrtka COWI odabrana je na javnom natječaju, a rješenje je izabrano između osam razmatranih.

Prema projektu, iz jame će se ukloniti otpadne tvari, na Sovjaku će se obaviti predobrada gašenim vapnom, zatim će se otpad odvesti na odgovarajuće mjesto, vjerojatno izvan Hrvatske. Nakon čišćenja jamu će se ispuniti materijalom i zatvoriti, a u posljednjoj fazi izradit će se novi sloj iznad jame, koji će se uklopiti u okoliš.

Konačna vrijednosti javne nabave za projekt znat će se nakon završetka postupka procjene utjecaja na okoliš i pregleda dokumentacije, rekao je Carsten Skov iz COWI-ja.

Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izvijestila je da će se 85 posto vrijednosti financirati iz IPA fondova EU, a ostatak će osigurati Fond.

Predstavnici tvrtke COWI i njihovi suradnici izvijestili su da je njihov posao pri kraju te da su predali nacrt natječajne dokumentacije za radove i nadzor.

Izdavanje lokacijske dozvole očekuje se tijekom iduće godine, a ugovor s izvođačem radova i za nadzor planira se u 2015.

Na predstavljanju je također rečeno kako dubina tzv. crne jame za sada nije točno utvrđena, a opasni otpad se u nju odlagao od 1956. do 1990. godine.

U jami su četiri glavna sloja koja se sastoje od sloja plivajućeg ugljikovodika, sloja otpadnih voda, sloja mekanog i sloja tvrdog katrana. Tvrdi katran je stabiliziran, pa se ne predviđa njegovo zbrinjavanje.

Također je rečeno da zbog otpadnih tvari postoji rizik zagađenja podzemnih voda te rizik za lokalno stanovništvo kao i problem neugodnih mirisa.

Predstavnici konzultantske tvrtke više puta su naglašavali da tijekom rada na projektu nije bilo „namještanja“, da je riječ o skupom projektu i da u projektima koje financira EU nema neozbiljnosti.

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović kazala je da su u toj općini zadovoljni odabranim rješenjem, dodavši kako smatra da jamu već sada treba dodatno osigurati.

Građani koji žive u blizini Sovjaka, su, pak, iskazivali bojazan da će tijekom sancije onečišćenje biti pojačano te da postoji dodatna opasnost budući da nije poznato što se sve u jamu odlagalo. Bili su nezadovoljni terminom predstavljanja modela sanacije, koje je organizirano u vrijeme kada je većina zainteresiranih na poslu.

(Hina) xhsup ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙