FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu ovog vikenda Međunarodni pčelarski sajam - Dalmatina 2013.

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - U Splitu će se ovoga vikenda održati 4. međunarodni pčelarski sajam Dalmatina 2013., najveći do sada, na kojemu se očekuje više od tri tisuće posjetitelja.

Sajam organizira Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije. Na 60 štandova u hotelu "Zagreb" (Duilovo) predstavit će se izlagači pčelarske opreme i pribora iz Hrvatske, Poljske, BiH, Slovenije i Srbije, a predstavit će se i dostignuća u proizvodnji izvornih hrvatskih pčelinjih proizvoda. Održat će se i dvodnevni stručno–edukativni skup te svečana dodjela priznanja najbolje ocijenjenim pčelarima na natjecanju u kvaliteti meda.

Na već tradicionalnoj Dalmatini pčelari iz svih krajeva Hrvatske posjetiteljima će na 15 štandova izložiti svoje proizvode. Osim raznih vrsta meda, propolisa, cvjetnog praha i matične mliječi, svi medoljupci moći će, među ostalim, kušati likere i isprobati učinkovitost pčelinjeg otrova u kremama koji farmaceuti kolokvijalno nazivaju prirodnim botoksom.

Osim izložbeno-prodajnog prostora za građanstvo, organizatori su pripremili i stručno–edukativni program za pčelare, a svoj dolazak na Dalmatinu potvrdilo je osam predavača iz Slovenije, Makedonije, Srbije i Hrvatske. Najnovije rezultate znanstvenih istraživanja u vezi s antibakterijskim svojstavima dalmatinskih vrsta meda, provedenih u suradnji sa znanstvenicima Instituta "Ruđer Bošković", otkrit će docentica Ivana Tlak-Gajger sa zagrebačkoga Veterinarskog fakulteta.

U suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, održano je i natjecanje u kvaliteti sortnih vrsta meda. Od 45 uzoraka meda pristiglih na ocjenjivanje iz svih krajeva Hrvatske, najuspješnijim pčelarima bit će podijeljeno 10 zlatnih, 25 srebrnih i 10 brončanih medalja, a ujedno će se doznati i tko je medni šampion Dalmatine 2013.

Organizatori očekuju rekordan broj posjetitelja - više od tri tisuće, a ove godine dolazak je potvrdilo dvostruko više pčelara u odnosu prema prijašnjim sajmovima. Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivan Mravak istaknuo je kako stižu pčelari iz svih hrvatskih županija te je pozvao sve ljubitelje pčela i pčelinjih proizvoda da im se pridruže. Sajam će svečano biti otvoren 16. studenoga u 10 sati.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji djeluje 17 pčelarskih udruga s više od 900 članova. Hrvatski pčelarski savez (HPS) je krovna institucija pčelara s više od 140 pčelarskih udruga i županijskih saveza. U Hrvatskoj se pčelarstvom bavi više od 10 tisuća ljudi, a zajedno imaju oko pola milijuna košnica. Usklađeni su sa svim zakonima i propisima Europske unije, a za ulazak u nju spremaju se već godinama. Prosječna proizvodnja meda u Hrvatskoj kad je dobra godina, što ovisi o klimatskim i drugim čimbenicima, jest od šest do sedam tisuća tona. Najviše se meda proda na domaćem tržištu, a dio se izveze u zemlje Europske unije, posebice u Njemačku, koja je najveći potrošač meda u Europi i u kojoj vlada velika potražnja za bagremovim medom iz Hrvatske.

U HPS-u smatraju da će se hrvatski med još bolje plasirati na tržištu EU jer, kako ističu, "nudimo bogat sortiment s više od 20 vrsta sortnog meda iako ne možemo konkurirati količinama budući da europsko tržište može podnijeti i više od 200 tisuća tona meda".

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙