FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubijen ruski instruktor u Jemenu, drugi ranjen

Autor: kgab
SANA, 26. studenog 2013. (Hina/AFP) - Naoružani napadači ubili su ruskog vojnog instruktora u jemenskoj prijestolnici u utorak, a drugoga ranili, objavio je policijski izvor o napadu koji ukazuje da Jemen proživljava razdoblje teške političke tranzicije i da je stanje nestabilno.

Instruktori su radili za jemensku vojsku, a dok su izlazili iz svoga hotela južnom dijelu Sane na njih su iz vatrenog oružja pucali napadači na motoru, kazao je jemenski policijski izvor.

Vijest je prenijela i televizija al-Arabija sa sjedištem u Dubaiju.

Jemenska vojska opskrbljuje se uglavnom ruskim oružjem i za uvježbavanje svojih ljudi angažira ruske instruktore, piše AFP te citira rusko veleposlanstvo u Sani koje kaže da je vojna suradnja suspendirana.

"Teško je reći ima li doista vojnih stručnjaka u Jemenu, jer vojna je suradnja suspendirana, no instruktori mogu doći uz privatni angažman", izjavio je izvor iz ruskog veleposlanstva.

U Jemenu su česte otmice, ali i ubojstva stranaca, čime plemena ili ekstremisti povezani s terorističkom mrežom Al Kaidom čine pritisak na vladu. No nasilje je upereno i protiv samih Jemenaca. Nedavno je u Sani ubijen zastupnik zaidita (šijita) koji je bio zadužen za nacionalni dijalog. Suniti i šijiti sukobljuju se uglavnom na sjeveru Jemena.

Nacionalni dijalog trebao bi Jemen izvući iz krize, napose zbog južnog Jemena koji zahtijeva autonomiju. Nacionalni dijalog dio je sporazum o političkoj tranziciji potpisan u studenome 2011., kojim se dugogodišnji predsjednik Ali Abdalah Saleh odrekao dužnosti nakon godinu dana dugih prosvjeda.

Naslijedio ga je Abd Rabo Mansur Hadi u veljači 2012. s prijelaznim dvogodišnjim mandatom.

Nacionalnim dijalogom Jemen bi trebao izraditi novi ustav i na temelju tog ustava održati izbore u veljači 2014. No zemlja trpi nasilje ogranka Al Kaide koji ima uporišta na jugu i jugoistoku.

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙