FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija napokon isporučila Indiji nosač zrakoplova

Autor: vrad
MOSKVA, 16. studenog 2013. (Hina/AFP) - Rusija je u subotu, s pet godina kašnjenja, napokon isporučila Indiji obnovljeni nosač zrakoplova sovjetske proizvodnje, znatno premašivši namijenjena financijska sredstva, što je potaknulo napetost u vezama dviju zemalja.

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin i indijski ministar obrane A.K. Antony sudjelovali su na svečanosti u arktičkoj luci Severodvinsku, javljaju ruske novinske agencije.

Kapetan broda Suraj Berry i zamjenik direktora ruske agencije za izvoz oružja Igor Sevastjanov potpisali su dokumente za isporuku broda, prenosi Itar-Tass.

Najveći izvoznik oružja u Indiju, Rusija je obavila temeljitu rekonstrukciju tog nosača zrakoplova koji je 1987. ušao u sastav sovjetske ratne mornarice pod imenom Admiral Gorškov. Sada je preimenovan u INS Vikramaditya po imenu indijskog cara.

INS Vikramaditya treba popuniti prazninu nastalu pošto se 1997. iz službe povukao prvi indijski nosač zrakoplova INS Viktrant.

Indija je 2004. s Rusijom potpisala ugovor o modernizaciji tog broda sagrađena prije 30 godina. No njegova isporuka, planirana u ljeto 2008. odgađana je nekoliko godina zbog financijskih sporova, kašnjenja u dopremi opreme i problema tijekom ispitivanja.

Obnovljeni brod nosivosti 44.500 tona, dug 284 metra, moći će primiti 30 zrakoplova, među njima MiG-29K i 1.600 članova posade.

Indijska mornarica pretrpjela je težak udarac u kolovozu kada je podmornica ruske proizvodnje INS Sindhurakshak eksplodirala u doku u Mumbaju, pri čemu je poginulo 18 članova posade.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙