FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin optužuje EU da vrši pritisak na Ukrajinu

Autor: kgab
ZAGREB/STRELJNA, 22. studenog 2013. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u petak Europsku uniju za ucjenu i vršenje pritiska na Ukrajinu koja je odlučila zaustaviti pripreme za sklapanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om, a koji bi udaljili Kijev od Moskve, javljaju ruski mediji.

"...Čuli smo prijetnje naših europskih partnera Ukrajini, a to je uključivalo i promoviranje održavanja masovnih prosvjeda", rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom.

"To je pritisak, to je ucjena", kazao je Putin novinarima dodajući da će se sljedećih dana vidjeti hoće li Ukrajina popustiti ucjeni.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov najavio je u petak da će se prije summita EU-a u Vilniusu idućeg tjedna održati trostrani razgovori o trgovinsko-ekonomskoj suradnji među predstavnicima Rusije, Ukrajine i EU-a.

Litva se izjasnila protiv sudjelovanja Rusije, a savjetnik litavskog predsjednika je rekao da Ukrajina nije izdržala ekonomski pritisak Rusije koja joj je prijetila da će ograničiti uvoz njezinih proizvoda. Također je rekao da je te razloge naveo ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u telefonskom razgovoru s litavskim kolegom po dužnosti u srijedu.

Komentirajući tu izjavu Putin se našalio i izjavio da bi za detalje razgovora između čelnika Rusije i Ukrajine trebalo upitati Amerikance.

"Ja ne znam o čemu su razgovarali predsjednici Ukrajine i Litve. Možda da pitamo američke prijatelje?", rekao je Putin.

(Hina) xkga yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙