FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri obrane Srbije i Rusije potpisali sporazum o suradnji

Autor: vili
BEOGRAD, 13. studenog 2013. (Hina) - Srbijanski i ruski ministri obrane Nebojša Rodić i Sergej Šojgu potpisali su u srijedu u Beogradu sporazum o suradnji u području obrane i zajednički ocijenili da je suradnja u posljednje vrijeme intenzivnija u odnosu na prošla dva desetljeća te da je čim prije treba dodatno unaprijediti.

Srbijanski ministar ukazao je na važnost potpisanog sporazuma, istaknuvši da on poslije 15 godina na novim osnovama regulira odnose između Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije.

"Sada imamo dokument o strateško-obrambenoj razini suradnje, temeljen na partnerskim odnosima koji podrazumijevaju kontinuitet", ocijenio je srbijanski ministar obrane Rodić ustvrdivši kako sporazum podrazumijeva "podizanje operativnosti, funkcionalnosti, fleksibilnosti, mobilnosti i respektabilnosti Vojske Srbije".

"Ovo je prvi put poslije 14 godina da ministar odbrane Ruske Federacije posjećuje Srbiju. To govori i o našoj opredijeljenosti za buduću saradnju", rekao je Rodić.

Njegov ruski kolega također je pozitivno ocijenio jačanje i unapređivanje suradnje Rusije i Srbije sugerirajući da je treba dodatno potaknuti jer je vidljiv pad u posljednja dva desetljeća.

"Pred nama je da uradimo više na suradnji u području vojne industrije. Posljednjih 15-20 godina drastično se smanjila razina ove suradnje i zato to treba popraviti u najkraćem roku", kazao je Šojgu.

Ruski ministar je sa svojim srbijanskim kolegom razgovarao i o školovanju srbijanskih časnika u ruskim vojnim školama, o zajedničkim vježbama protuzračne obrane, o većoj suradnji glavnih stožera dviju država, kao i o proširenju suradnje kopnenih vojski Rusije i Srbije.

Ruski ministar sastat će se tijekom dana i s prvim dopredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem, dok će mu popodne srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić uručiti Orden srpske zastave prvog stupnja za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Šojgu je posjet Srbiji započeo u utorak navečer sastankom s premijerom Ivicom Dačićem, s kojim je zajednički ocijenio da je suradnja dviju država najbolja u posljednjih nekoliko desetljeća.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙