FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska industrijska proizvodnja usporila u studenom

Autor: gple
HONG KONG, 21. studenog 2013. (Hina/AFP) - Rast kineske industrijske proizvodnje usporio je u studenom zbog slabijeg izvoza i odgode popunjavanja zaliha u kompanijama zbog slabije potražnje, objavila je u četvrtak britanska banka HSBC.

HSBC-ov preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za kineski industrijski sektor spustio se u studenom na 50,4 boda, s konačnih 50,9 bodova u listopadu, što je bila njegova najviša razina u sedam mjeseci.

Indeks je pouzdan pokazatelj aktivnosti u kineskim tvornicima a time i zdravlja gospodarstva. Vrijednosti iznad 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

"Tempo kineskog rasta blago je popustio u studenom", zaključuje u priopćenju HSBC-ov ekonomist Qu Hongbin.

Niža vrijednost indeksa u tekućem mjesecu rezultat je "slabih novih izvoznih narudžbi i sporijeg tempa popunjavanja zaliha", dodao je.

Peking bi mogao zadržati relativno blagu monetarnu politiku kako bi podupro rast, procjenjuje on.

U razdoblju od srpnja do rujna kinesko gospodarstvo ponovo je ubrzalo, nakon dva tromjesečja sporijeg rasta, uz rast aktivnosti od 7,8 posto, zahvaljujući uglavnom poticajnim mjerama vlade poput pojačanih ulaganja u željeznicu i fiksnu imovinu u gradovima, nižih poreza i labavije monetarne politike.

Analitičari upozoravaju da bi rast mogao ponovo oslabiti u četvrtom tromjesečju.

HSBC će objaviti konačnu vrijednosti indeksa za studeni 2. prosinca.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙