FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američko gospodarstvo poraslo 2,8 posto u trećem tromjesečju

Autor: mpuk
WASHINGTON, 7. studenog 2013. (Hina) - Američko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, poduprto ponajprije pojačanim obnavljanjem zaliha dok su osobna i potrošnja poduzeća osjetno oslabile.

U drugom tromjesečju američki je BDP porastao 2,5 posto.

U razdoblju od srpnja do rujna najveću podršku rastu pružilo je pojačano gomilanje zaliha i javna potrošnja. Tako su zalihe pridonijele rastu s 0,83 postotna boda. Ako se izuzme taj faktor, gospodarstvo je poraslo dva posto, u odnosu na 2,1-postotni rast u drugom tromjesečju.

Zabrinjava pak osjetno usporavanje osobne i potrošnje poduzeća. Osobna potrošnja inače čini više od dvije trećine gospodarskih aktivnosti u SAD-u a u trećem je tromjesečju porasla samo 1,5 posto, dok je u prethodna tri mjeseca ove godine uvećana za 1,8 posto.

Potrošnja kompanija također je bila prigušena, pri čemu je ulaganje u opremu palo za 3,7 posto. Usporedbe radi, u tromjesečju ranije poraslo je 3,3 posto.

Iako je stopa rasta osjetno bolja nego što se očekivalo, slabija potrošnja opravdava oklijevanje središnje banke Fed sa smanjenjem poticajnih mjera već u ovoj godini.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙