FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA pozvala Estoniju u članstvo

Autor: mkuz
PARIZ, 20. studenog 2013. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala je u srijedu Estoniju, iz skupine najvećih svjetskih proizvođača nafte iz škriljca, da postane njezina 29. članica.

U priopćenju je agencija objavila da su ministri zemalja članica "zaključili da je ta zemlja ispunila sve uvjete za članstvo u IEA, uključujući i obvezu držanja obveznih zaliha nafte za pokrivanje 90 dana neto uvoza".

Stoga je Estonija pozvana da ubrza postupak pridruživanja agenciji, stoji u priopćenju.

Ta baltička zemlja "spada među najveće svjetske proizvođače nafte iz škriljca i njezin se energetski sektor u velikoj mjeri oslanja na taj izvor, iz kojeg podmiruje najveći dio potrošnje električne energije", navodi IEA.

Agencija je inače energetski ogranak Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Sjedište joj je u Parizu a osnovana je nakon naftne krize 1973-1974. kako bi pratila naftna i energetska tržišta, savjetovala o energetskoj strategiji i nadzirla obvezne zalihe nafte.

Među glavnim je njezinim zadaćama usklađivanje odmrzavanja naftnih zaliha u zemljama-članicama ako se za time ukaže potreba zbog teških prilika na tržištu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙