FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Federacije nakon 16 godina ima predstavnike u Aluminiju

Autor: zkre
MOSTAR, 8. studenog 2013. (Hina) - Prvi put otkako je ponovno pokrenuta proizvodnja u Aluminiju iz Mostara 1997., predstavnici vlade Federacije BiH imenovani su na sjednici Skupštine ovoga giganta održane u Mostaru u Nadzorno vijeće koja u tome tijelu ima predstavnike i druga dva suvlasnika, dioničara radnika te hrvatske vlade.

Po priopćenju iz Aluminija radi se o strateški važnome dogovoru koji bi trebao voditi okončanju višegodišnjih prijepora vlade Federacije BiH i Aluminija koji su dodatno potresli ovu kompaniju koja posluje s velikim gubitcima zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala na svjetskom tržištu.

Po tri vijećnika u Nadzorno vijeće Aluminija sada zastupaju male dioničare odnosno državni kapital, dok jedan vijećnik štiti interese vlade RH. Mali dioničari/djelatnici i vlada FBiH imaju po 44 posto suvlasničkoga udjela, dok vlada RH ima 12 posto iz ukupne mase vrijednosnih papira najvećega izvoznika u BiH.

Ispred vlade Federacije BiH u novi saziv Nadzornoga vijeća ušli su Mirko Puljić, Mehmed Jahić i Ante Penavić, kapital malih dioničara zastupat će Antonija Višekruna, Ivan Grle i Željko Primorac, dok će udio Hrvatske zastupati Tihomir Kralj.

Ranije su uprava Aluminija i mali dioničari koji su imali 64 posto udjela osporavali vladi Federacije BiH da ima udjel od 44 posto u mostarskoj kompaniji. Kada je u lipnju ove godine postignut dogovor o povećanju udjela vlade Federacije, entitetske vlasti su se obvezale subvencionirati aluminijsku proizvodnju povoljnijom isporukom električne eneregije.

Prva sjednica Nadzornoga vijeća Aluminija zakazana je za ponedjeljak 18. studenog kada je predviđeno da se izjasne o ponuđenim ostavkama uprave mostarske kompanije kojoj je trenutačno na čelu Ivo Bradvica.

Mostarski Aluminij je zbog gubitaka od 33 milijuna eura početkom godine smanjio temeljnu vrijednost kapitala koja sada iznosi oko 60 milijuna eura.

Kompanija plaća iznimno visoku cijenu električne energije te je zbog niske cijene metala na svjetskim burzama nedavno smanjila proizvodnju.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙