FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spekulacije da će Fed odgoditi ukidanje poticaja podigle cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 22. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su na londonskom tržištu pod utjecajem spekulacija da će američka središnja banka odgoditi ukidanje poticaja za iduću godinu dok je na američko tržište utjecao neočekivano snažan skok zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla za 45 centi i barelom se trgovalo po cijeni od 110,09 dolara. Na američkom se pak tržištu barelom trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 98,92 dolara, a nakratko se spustila i na najnižu razinu od 2. srpnja, od 98,79 dolara.

Financijska tržišta čekaju zakašnjele podatke s američkog tržišta rada u rujnu u potrazi za naznakama kada bi američka središnja banka mogla početi ukidati monetarne poticaje za gospodarstvo.

Na londonskom su tržištu tako cijene nafte podupirale spekulacije da bi Fed mogao odgoditi zaoštravanje monetarne politike do iduće godine, što bi otklonilo zabrinutost za potražnju u američkom gospodarstvu ali i u drugim dijelovima svijeta.

Američka je pak tržišta pritisnulo izvješće američke vlade prema kojem su zalihe nafte u najvećem svjetskom potrošaču nafte poskočile u prošlom tjednu za četiri milijuna barela, znatno nadmašivši očekivanja analitičara u Reutersovoj anketi.

"Održavanje u rafinerijama smanjilo je potražnju za sirovom naftom u SAD-a, potičući rast zaliha", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,76 dolara, što znači da je bila 22 centa viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙