FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veće zalihe u SAD-u i Kini spustile cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 23. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su danas na londonskom tržištu prema razini od 109 dolara za barel pod pritiskom povećanih zaliha u Kini i očekivanja njihova daljnjeg gomilanja u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 71 cent, na 109,26 dolara. Na američkom se pak tržištu barelom trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 97,47 dolara.

Radovi na održavanju američkih rafinerija i obustava protoka nafte kroz cjevovode doveli su do povećanja zaliha, pa je razlika u cijeni između londonskog i američkog tržišta poskočila na 12 dolara, što je njezina najveća razina od travnja.

"Cijenu na američkom tržištu uvelike diktira trenutačna opskrba u SAD-u i to je razlog zašto se razlika u cijeni na dva tržišta sinoć toliko povećala", rekao je Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa.

Uteg za cijene bio je niz izvješća koja su pokazivala rast zaliha. Tako je u ponedjeljak američka vlada sa zakašnjenjem povezanim s blokadom državnih službi objavila izvješće o zalihama u pretprošlom tjednu koje je pokazalo njihov rast za četiri milijuna barela. Prvi puta od kraja lipnja porasle su i zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu.

Danas će vlada prema redovnom rasporedu objaviti izvješće o zalihama za prošli tjedan. Analitičari očekuju da će pokazati daljnji rast zaliha, za 2,9 milijuna barela. Jučer je privatni Američki institut za naftu (API) objavio su komercijalne zalihe u prošlom tjednu porasle za daljnja tri milijuna barela.

U rujnu su zalihe porasle i u Kini, drugom po veličini potrošaču nafte, objavila je danas službena novinska agencija Xinhua. Uvoz je pak skočio na rekordnu razinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,77 dolara, što znači da je ostala nepromijenjenom u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙