FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SARAJEVO - Cjelovita reforma ustava Bosne i Hercegovine bila bi najbolji način da se riješi pitanje provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", no za to trenutačno nema političke volje i treba reformirati barem ustav Federacije BiH, ocijenio je predsjednik Venecijanske komisije Thomas Markert u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" od srijede. Od početka tjedna Merkert je s nekoliko drugih članova Venecijanske komisije boravio u Sarajevu kako bi s predstavnicima političkih stranaka razgovarao o promjenama ustava FBiH na temelju preporuka sastavljenih ranije ove godine uz potporu veleposlanstva Sjedinjenih Država u BiH. Reforma ustava FBiH iznimno je važna jer je jasno da postojeći ustav nije funkcionalan, stajalište je Venecijanske komisije koja je savjetodavno tijelo Vijeća Europe, potvrdio je Merkert. Za uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakona BiH, Merkert se suglasio s tvrdnjom da je to preraslo u rješavanje ustavnopravne pozicije Hrvata u BiH.

BAGDAD - U nizu napada izvedenih u srijedu u glavnome iračkome gradu 24 su osobe ubijene, a 65 ih je ozlijeđeno, izvijestili su službeni izvori. Cilj većine napada bile su šijitske gradske četvrti. Snage reda nametnule su stroge sigurnosne mjere u dijelovima grada u kojima su se dogodili napadi, a fotografima i snimateljima nije dopušteno fotografiranje i snimanje. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade, no u većini slučajeva za njih su odgovorni pripadnici sunitske mreže Al-Kaide.

DUBAI - Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je u srijedu, na dan kada Iran počinje novi krug pregovora s predstavnicima svjetskih sila o svom spornom nuklearnom programu, da Teheran neće ni za pedalj odstupiti od svojih nuklearnih prava pri čemu je vrlo oštro upozorenje odaslao Izraelu kojeg optužuje da podriva pregovore, prenose agencije. U govoru pred oko 50.000 islamističkih militanata u Teheranu rekao je da on neće izravno intervenirati u pregovorima u Ženevi, no da je iranskim pregovaračima postavio "crvene linije". Iran je odlučan postići sporazum i optužuje svog zakletog neprijatelja Izrael da pokušava potkopati pregovore. "Neprijatelji, kroz prljava i nedobronamjerna usta bijesnog psa u regiji, a to je cionistički režim, kažu da je Iran prijetnja svijetu. To je laž jer je u potpunoj opreci s učenjem islama", rekao je Hamnei. "Izraelski cionistički režim je režim čiji su stupovi iznimno klimavi i osuđen je na propast. Nijedan fenomen koji je stvoren silom ne može trajati", rekao je ajatolah zapovjednicima milicije basidža u Teheranu, prenosi France presse.

PEKING/MOSKVA - Kina i Rusija nadaju se da će Iran i svjetske sile pregovorima koje u srijedu počinju u Ženevi dogovoriti prijelazni sporazum kojim će ublažiti nuklearni spor između Teherana i Zapada. SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska (stalne zemlje članica UN-ova Vijeća sigurnosti) i Njemačka, tijekom ranijeg sastanka održanog u Ženevi od 7. do 9. studenoga dobile su naznake iranskih vlasti da su spremne ograničiti nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija Teheranu.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je iranskome kolegi Hasaniju Rohaniju neka "zgrabi priliku" za poboljšanje odnosa sa svjetskim silama. Rusija, koja je izgradila prvu nuklearnu elektranu u Iranu s kojim održava srdačnije odnose nego Sjedinjene Države, mnogo manje od zapadnih sila sumnjiči Iran za nedopušteni razvoj nuklearnog oružja pod krinkom civilnog nuklearnog programa. "Nadamo se se da će napori koji se poduzimaju biti okrunjeni uspjehom na sastanku koji počinje danas u Ženevi", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu. Današnji krug pregovora treći je u nizu između Irana i šest svjetskih sila u samo mjesec dana. Prije dva tjedna strane su se približile sklapanju preliminarnog dogovora o okončanju nuklearnih aktivnosti Teherana u zamjenu za djelomično ublažavanje sankcija.

RIM - Stanje u Sardiniji u srijedu se postupno popravlja nakon velikih poplava u kojima je u ponedjeljak smrtno stradalo 16 ljudi, izvijestila je talijanska Služba za civilnu zaštitu. Prema priopćenju objavljenom tijekom noći jedan dio evakuiranih osoba vratio se svojim kućama. U ponedjeljak je evakuirano 2700 ljudi, a srijedu ih se oko tisuću vratilo domovima. Jedna se osoba smatra nestalom, 46 ih je ranjeno, među kojima tri teže. "Potraga za nestalom osobom nastavlja se bez prekida, ali i akcije spašavanja. Mislimo da će cestovna mreža i sredstva komunikacije biti osposobljeni tijekom dana", rekao je za AFP glasnogovornik Civilne zaštite i doao da je kiša nastavila padati tijekom noći, no količina oborina nije prouzročila nove štete.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙