FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je izjavio da nije jasno hoće li svjetske sile i Iran ubrzo postići dogovor o ograničavanju iranskog nuklearnog programa. Obama je uoči novih razgovora ovoga tjedna s Iranom ispoljio određeni oprez, rekavši na skupu u organizaciji Wall Street Journala da "ne znamo hoćemo li moći sklopiti sporazum s Iranom ovoga ili idućeg tjedna". Obama je rekao da bi sada sporazum s Iranom osigurao određeno vrijeme kako bi vidjeli može li svijet reći da Iran ne gradi nuklearno oružje. On je dodao da bi predloženi sporazum omogućio manje otklanjanje gospodarskih sankcija protiv Teherana i odmrzavanje manjeg dijela iranskih sredstava.

PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je u srijedu svom iranskom kolegi Hasanu Ruhaniju da iskoristi priliku za popravljanje odnosa sa svjetskim silama po pitanju iranskog nuklearnog programa. Xi je tijekom telefonskog razgovora s Ruhanijem u utorak navečer pohvalio "aktivno ponašanje" iranske strane u pregovorima o nuklearnom programu i u nastojanjima da popravi odnose s međunarodnom zajednicom, prenosi agencija Xinhua. "Kina se nada da će Iran iskoristiti priliku i održati napredak koji je dosad postignut u pregovorima", prenosi agencija i dodaje da će Peking nastaviti sa svojim aktivnim utjecajem tijekom pregovora stvarati uvjete za dugotrajno rješenje problema. Iran i šest svjetskih sila (pet članica Vijeća sigurnosti UN + Njemačka) počinju novi krug pregovora o iranskom nuklearnom programu u srijedu u Ženevi.

BRUXELLES - Tvrtke koje upravljaju plinovodima u Ukrajini i Slovačkoj blizu su potpisivanja sporazuma kojime bi Europska unija isporučivala plin Ukrajinu preko Slovačke, čime bi se smanjila i ovisnost Kijeva o Rusiji, priopćili su u utorak Europska komisija i Ukrajina. Sporazum o isporuci plina mogao bi pomoći i postizanju povijesnog sporazuma o partnerstvu između EU-a i Ukrajine koju i Rusija i EU nastoje dovesti u svoju sferu utjecaja. Rusija osigurava oko četvrtine prirodnog plina koji se potroši u Europskoj uniji, a oko 80 posto ruskog izvoza plina u EU prolazi plinovodima na teritoriju Ukrajine. Pitanje transporta ruskog plina preko Ukrajine i sama prodaja ruskog plina toj zemlji posljednjih su godina predmet sporova između dvije zemlje. Iako ruska energetska tvrtka Gazprom nije sretna ponovnim uvozom plina natrag u Ukrajinu ona ne može mnogo toga poduzeti jer to dopuštaju zakoni EU-a.

MADRID - Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin i bivši premijer Li Peng mogli bi zbog optužbi da su počinili genocid na Tibetu biti uhićeni ako otputuju u inozemstvo, presudio je u utorak španjolski sud. Dvije skupine koje se zalažu za samoupravu Tibeta i svećenik sa španjolskim državljanstvom sudu su iznijeli optužbe protiv kineskih čelnika 2006. godine po španjolskom zakonu koji dopušta suđenje osumnjičenima za kršenje ljudskih prava u inozemstvu kada je među žrtvama španjolski državljanin. Dva bivše kineska čelnika i tri druga visoka dužnosnika u kineskoj vladi osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća optuženi su za kršenja ljudskih prava na Tibetu. Postrojbe komunističke Kine su 1950. godine zauzele Tibet, a Kina tvrdi da je "mirno oslobodila" to područje koje je, kažu, bilo pogođeno siromaštvom, iskorištavanjem i gospodarskom stagnacijom. Budistički vođa Tibeta Dalai Lama pobjegao je u Indiju 1959. nakon neuspjelog ustanka protiv kineske vlasti.

HAMBURG - Stotine policajaca u utorak su izvršile pretrage kuća i ureda po cijeloj Njemačkoj u okviru međunarodne istrage možebitnog pranja novca kalabrijske mafije kupovinom vjetroelektrane u Italiji, rekao je njemački državni odvjetnik. Istraga je usredotočena na vjetroelektranu na jugu Italije, za koju se sumnja da ju je kalabrijska mafija, poznata kao 'Ndrangheta, kupila novcem od iznuda, trgovine drogom i drugih kriminalnih aktivnosti. Alexander Retemeyer, viši državni odvjetnik u Osnabruecku na sjeveru Njemačke, agenciji Reuters je rekao da je oko 200 djelatnika njemačke policije pretražilo oko 20 kuća i ureda osumnjičenih. Pretrage su provedene i u Austriji, rekao je ne navodeći pojedinosti.

EGIPAT - Egipatska policija rastjerala je u utorak prosvjednike sa Trga Tahrir koji su se okupili kakao bi obilježili drugu godišnjicu prosvjeda protiv vojnih vlasti u kojima su poginula najmanje 42 prosvjednike. Nekoliko stotina policajaca ušlo je neprosredno prije ponoći na trg oklopnim vozilima, ispaljući granate sa suzavcem a prosvjednici su nakon kratkog okršaja sa snagama reda napustili trg. Dužnosnik snaga sigurnosti je rekao da je policija odlučila intervenirati jer su se prosvjednici uputili prema sjedištu Arapske lige. Tijekom višednevnih sukoba između demonstranata i sigurnosnih snaga koji su počeli u studenom 2011. godine najmanje 43 osobe su poginule, a više od 3.000 ljudi je ranjeno.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙