FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Nakon što su udruge Kontra, Rišpet i Iskorak jučer upozorile da je Ustavni sud pogriješio kada je u svom priopćenju o referendumu ustvrdio kako nije zaprimio nijedan zahtjev za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, koji definira brak kao zajednicu muškarca i žene, Ustavni sud danas je ispravio sadržaj jučerašnjeg priopćenja i ispričao se udrugama. U pismu isprike udrugama, podnositeljima prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavnom Obiteljskog zakona, iz Ustavnog suda su naveli kako su uočili određene propuste u tekstu nakon što su na svojoj internetskoj stranici objavili priopćenje o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručili su danas državne nagrade za znanost za 2012. godinu, koje se dodjeljuju za proširenje znanstvenih spoznaja te znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada. Ukupno su dodjeljene 32 nagrade u četiri kategorije – za životno djelo, za znanost, popularizaciju i promidžbu znanosti te za znanstvene novake.

KORČULA - Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je danas na Korčuli da se neće smanjivati državna potpora razvoju otoka koja na godinu, po njegovim riječima, iznosi oko milijardu i pol kuna. "Godišnja potpora razvoju otoka kroz različite resore Vlade iznosi oko milijardu i pol kuna. Nikakve redukcije i uštede na račun otoka niti u idućem razdoblju neće se dogoditi. Otoci će i dalje uživati kvalitetnu potporu države za njihov razvoj", rekao je danas na Korčuli ministar Grčić nakon konstituirajuće sjednice Otočnog vijeća, savjetodavnog tijela Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova čiji je on predsjednik po dužnosti.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je danas da su bolnički liječnici i dalje u štrajku iako je Vlada donijela odluku o uvođenju radne obveze. "Štrajk nećemo odjavljivati jer smo i prošli put (2003. godine) imali štrajk za vrijeme radne obveze", rekao je Babić Hini na upit o situaciji u bolnicama nakon jučerašnje Vladine odluke.

RIJEKA - Ćirilica da, ali jednoga dana, poručila je s današnje konferencije za novinare u Rijeci predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić te istaknula kako oni koji inzistiraju na uvođenju dvojezičnosti u Vukovar nisu ništa učinili kako bi se riješili problemi u toj gradu-heroju. "Svi koji se trude tko će više braniti dvojezičnost i više reći da smo mi Hrvati srbofobni, nisu se potrudili u 20 godina riješiti probleme u Vukovaru", kazala je Tomašić.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas, komentirajući dodjelu gradskih prostora udruzi U ime obitelji, da ne dijeli prostore po svjetonazoru ili po impresiji i dojmu. "Ja sam gradonačelnik svih građana Zagreba i prostore dijelim svima koji lobiraju za svoje polje djelovanja", rekao je Bandić novinarima koji su tražili komentar odluke da se gradski prostor dade udruzi U ime obitelji koja je inicirala referendum o braku kao zajednici muškarca i žene.

ZAGREB - Služba za korporativne komunikacije Zagrebačkog holdinga objavila je danas imena movih i razriješenih direktora u podružnicama i trgovačkim društvima Holdinga. Nakon provedenog natječaja, s današnjim su datumom direktorima imenovani: Marina Pavković u Zagrebačkom velesajmu, Gordana Pokrajčić u Zagrebačkom digitalnom gradu, Ante Dodig u Gradskoj plinari, Miroslav Jerković u Gradskoj plinari – Opskrba, Miljenko Benko u Čistoći, Štefica Mihalić u Vodoopskrbi i odvodnji, Zdenka Palac u Tržnicama Zagreb, Bosiljka Grbašić u Zagreb plakatu, Predrag Alebić u podružnici Vladimir Nazor, Dragutin Kosić u podružnici Upravljanje sportskim objektima, Marina Peričić u Autobusnom kolodvoru i Anita Udovičić u ZGOS-u.

KARLOVAC - Aktualni sat karlovačkoga Gradskog vijeća neće više trajati dva sata nego jedan sat, vijećnici više neće moći postaviti tri pitanja nego samo jedno, a postavljanje pitanja neće trajati dvije minute nego minutu, odlučeno je danas prihvaćanjem izmjena poslovnika na sjednici Gradskog vijeća. Za takav je prijedlog nakon burne rasprave glasovalo 15 od ukupno 25 vijećnika.

ZAGREB - Policija je danas demantirala da je Jutarnjem listu ustupila fotografije kolekcionarskog blaga iz "tajne odaje" nedavno uhićenog bivšeg čelnika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića, dok u Uskoku taj slučaj ne žele komentirati. Ravnateljstvo policije je u priopćenju demantiralo da su fotografije koje prikazuju unutrašnjost doma osumnjičenika, a koje su objavili pojedini mediji, nastale provođenjem policijskih službenih radnji.

ZAGREB - Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman zatražio je danas da se bivšeg šefa HGK Nadana Vidoševića kazni i zbog prepariranih životinja koje su otkrivene u bunkeru njegove vile. Trebalo bi ispitati od kuda Vidoševiću te mrtve životinje kako bi, osim same osude takvog pronalaska, Vidošević dobio i zakonske sankcije, rekao je Oman Hini komentirajući fotografije prepariranih životinja koje je danas objavio Jutarnji list.

KARLOVAC - Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 25-godišnjaka kojega tereti da je prije nešto više od tri tjedna kod Plaškog drvenom palicom pretukao 92-godišnjaka i pokrao ga. Državno odvjetništvo objavilo je danas kako će se 25-godišnjaku, prihvati li karlovački Općinski sud optužnicu, suditi za kazneno djelo razbojništva za koje Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do deset godina.

ZAGREB - Bivši čelnik Hajduka Hrvoje Maleš potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je u ulozi Uskokova pouzdanika platio bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću 30 tisuća eura za "pošteno suđenje", dok je obrana pokušavala dokazati da je Maleš prvi kontaktirao Širića. "Htio sam zaštititi svoj klub, bio sam razočaran situacijom, htio sam nešto promijeniti, nisam se borio protiv ljudi nego sustava", kazao je krunski Uskokov svjedok Maleš.

ZAGREB - Višednevne prosvjede zbog neprimjerenog rasporeda stručne prakse i redovite nastave učenici Srednje medicinske škole završili su danas na glavnome gradskom trgu u Slavonskome Brodu. Premda je okvirni dogovor o prekidu prosvjeda postignut još jučer, učenici ni danas nisu išli u školu u znak zajedništva sa svim srednjim medicinskim školama sa sličnim problemom.

ZAGREB - Istaknutome hrvatskom arhitektu i članu suradniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Nikoli Bašiću danas je uručeno visoko francusko odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti (l' Ordre des Arts te des Lettress) za jačanje francusko-hrvatskih kulturnih veza. Odličje je Nikoli Bašiću uručila francuska veleposlanica Michele Boccoz, koja je pritom istaknula njegov velik doprinos u jačanju hrvatsko-francuskih kulturnih veza. Njegovi najpoznatiji radovi, dodala je, bili su izloženi u Francuskoj prije godinu dana.

SPLIT - U organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika večeras je u splitskom Multimedijalnom kulturnom centru otvoren 38. Splitski salon "Maštanja - Izmještanja", tradicionalna umjetnička i najveća likovna manifestacija u regiji, koja će se u sljedećih mjesec dana održavati u nekoliko javnih gradskih prostora i drugim lokacijama.

ZAGREB - Projekt "Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground" - transformacije atomskog skloništa kod Konjica u prestižnu umjetničku instituciju, predstavljen je večeras u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kao projekt prevladavanja umjetnošću tradicionalnih političkih podijeljenosti u Bosni i Hercegovini.

VARAŽDIN - Večeras je u Varaždinu, u sklopu obilježavanja 140. obljetnice otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, otvoren 3. bijenale kazališnog plakata na kojem su izloženi plakati iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Na natječaj je ukupno prijavljeno 143 plakata tridesetak autora, a već tradicionalno izložba sadrži točno 101 plakat.

ZAGREB - Sopranistica Tamara Franetović-Felbinger, pijanistica Katarina Krpan i basist Luciano Batinić dobitnici su godišnje Nagrade "Milka Trnina" za 2012., a Diplomu "Milka Trnina" dobila je Riječka filharmonija, priopćilo je danas Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU). Nagradu "Milka Trnina" utemeljilo je to društvo 1958. godine za posebno uspješan i zapažen nastup glazbenika u Hrvatskoj.

VODNJAN - Maslina i maslinovo ulje neizostavni su dio istarske kulturne i gastronomske baštine, poručio je istarski župan Valter Flego otvarajući danas u Vodnjanu 9. dane maslinova ulja na kojima ove godine sudjeluje 80-ak izlagača s više od 200 uzoraka mladoga maslinova ulja. Po njegovim riječima, Dani maslinova ulja kao jedinstvena manifestacija posebno pridonose afirmaciji maslinovog ekstra djevičanskog ulja kao kvalitetnoga autohtonoga vodnjanskog brenda.

ZAGREB - Umjetnički fotograf Mirko Lovrić preminuo je 5. studenoga u Beogradu u 79. godini, doznaje se danas iz krugova umjetnikovih suradnika i prijatelja. Rođen je 26. svibnja 1935. u Lučincima kod Požege. Od 1951. do 1956. pohađao je odjel za fotografiju Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu koju je završio s naraštajem kasnije afirmiranih likovnih stvaralaca na različitim područjima umjetnosti poput Miroslava Šuteja, Ivice Antolčića i Ljerke Njerš.

ZAGREB - Prvi hrvatski prijevod u stihu epske poeme engleskog pjesnika Johna Miltona "Izgubljeni raj", koja se smatra jednim od vrhunaca engleske književnosti, predstavljen je danas u izložbenom prostoru njegova hrvatskog izdavača Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

ZAGREB - "Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca" koji uređuje Slaven Bačić predstavljen danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu. O Leksikonu su govorili urednik Slaven Bačić, izvršni urednik Tomislav Žigmanov i član uredništva Mario Bara. Po riječima Tomislava Žigmanova Hrvatsko akademsko društvo (HAD) iz Subotice afirmiralo se u svom radu objavivši jedanaest svezaka "Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca" za nepuno desetljeće.

VINKOVCI - Humanitarni Rock Marinfest održat će se 26. i 27. prosinca u klubu „Vanilla“ u Vinkovcima, na njemu će nastupiti 12 rock bendova, a cjelokupan prihod namijenjen je Udruzi osoba s invaliditetom „Bubamara“, najavio je danas na konferenciji za novinare u Vinkovcima organizator festivala Vladimir Bakarić.

ZAGREB - Knjiga akademika Radoslava Katičića "Hrvatski jezik", pogled na hrvatski jezik kroz vrijeme i prostor, predstavljena je danas na izložbenom prostoru Školske knjige na Interliberu. Akademik August Kovačec podsjetio je kako je neponovljiva značajka hrvatskoga jezika njegova povijesna tropismenost - glagoljsko, ćirilično i latinično pismo; njegova živa tronarječnost - čakavski, štokavski i kajkavski; njegovo postupno izrastanje iz trojezičnosti hrvatske srednjovjekovne pismenosti i književnosti - latinske, crkvenoslavenske i hrvatska.

ZAGREB - U sklopu festivala Kroatien Kreativ kojim se tijekom ove godine u Njemačkoj predstavlja hrvatska kultura, u Berlinu će od 21. do 24. studenoga biti predstavljeni hrvatski video i medijski umjetnici, radovi studenata Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci te održan simpozij o medijskoj umjetnnosti u Hrvatskoj.

DUBROVNIK - Dubrovački muzeji u suradnji s Turskom zakladom za podvodnu arheologiju (TINA) organizirali su izložbu Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog koja je večeras otvorena u žitnici Rupe. U povodu 500. godišnjice objave karte svijeta osmanskog kartografa Piri Reisa UNESCO je 2013. godinu proglasio godinom Piri Reisa.

ZAGREB - Javna ustanova Park prirode Medvednica zamolila je danas građane da se još neko vrijeme suzdrže od korištenja planinarskih staza, zbog havarije u kojoj je uslijed olujnoga vjetra u ponedjeljak porušeno oko 5000 stabala u središnjem, najposjećenijem dijelu Medvednice.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙