FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 23. listopada

Autor: aspa
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 23. listopada:

GLINA/DVOR/HRVATSKA KOSTAJNICA - Predsjednik Republike Ivo Josipović u posjetu Glini, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici kako bi se upoznao s programima razvoja tog područja od posebne državne skrbi te dao potporu procesu povratka i obnove kao i gospodarskom razvoju.

Josipović će u Glini, na poziv Srpskog demokratskog foruma (SDF), nazočiti prezentaciji projekta o procesu povratka i obnove u Republici Hrvatskoj pod nazivom "Podrška vladavini prava (10 sati, Hrvatski dom). Potom će položiti vijenac ispred Hrvatskog doma u spomen na žrtve ustaškog pokolja iz 1941. godine (10,35 sati). Uz vijenac bit će istaknuta i ploča koja je do Domovinskog rata označavala spomen na žrtve, a uskoro će biti obnovljena i ponovno postavljena. Posjetit će i proizvodni pogon tvrtke "Vivera" koja se bavi proizvodnjom dječje hrane iz konvencionalnog i organskoj uzgoja, a zapošljava 180 djelatnika i izvozi 99 posto svojih proizvoda (11,20 sati, Kralja Zvonimira 1), nakon čega je predviđena izjava za novinare.

U Dvoru predsjednik Josipović položit će vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu (12,55 sati) te vijenac za žrtve poginule u Domovinskom ratu (13,55 sati, mjesno groblje). Posjetit će i tvrtku "Nord produkt" koja se bavi proizvodnjom opreme za interijere, a zapošljava 38 djelatnika i pozitivno posluje (13,50 sati). U okviru posjeta tvrtki, predsjednik Josipović nazočit će prezentaciji gospodarskih projekata Sisačke razvojne agencije.

U Hrvatskoj Kostajnici, položit će vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskome ratu.

ZAGREB - Nastavak zasjedanja Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6).

NAŠICE - Ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić otvorit će Objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj županijskoj bolnici Našice, u čije uređenje i opremanje ovog odjela Ministarstvo zdravlja uložilo je 4,2 milijuna kuna. Riječ je o ulaznom mjestu za sva hitna stanja, gdje pacijent dobiva cjelovitu medicinsku skrb – od prijema, pregleda, dijagnoze i liječenja, čime se osigurava visok standard kvalitete njegova zbrinjavanja. Ovo je šesti objedinjeni hitni bolnički prijem izgrađen i opremljen u okviru Projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu. (11,50 sati, Bana Jelačića 6; u 12,35 sati izjave za medije dat će ministar Ostojić i sanacijska upraviteljica našičke bolnice dr. Sanja Milanović).

ZAGREB - Stručnim skupom "Radimo zajedno na prevenciji rizika“, obilježava se Europski tjedan zaštite na radu - 43. tjedan u godini, u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Na skupu će ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstaviti nacrt prijedloga Zakona o zaštiti na radu. Također, dvogodišnju EU kampanju “Radimo zajedno na prevenciji rizika” predstavit će Zdravko Muratti, koordinator OSHA-e za Hrvatsku, Referentni okvir za prevenciju uporabe alkohola i droga na radnom mjestu i nacrt postupovnika za testiranje na radnim mjestima predstavit će Nada Turčić, specijalistica medicine rada iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a Promjene u postupanje inspekcije rada ulaskom Hrvatske u EU predstavnici Državnog inspektorata (10 sati, kino dvorana Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Na suđenju u slučaju Fimi media svoju bi obranu trebao iznijeti bivši šef carine i rizničar HDZ-a Mladen Barišić koji je priznao optužbe da je preko marketinške agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki. Novac je navodno završio u stranačkom crnom fondu, iz kojega su se, među ostalim, plaćale predizborne kampanje, pjevači i stranački honorari. No, dio gotovine navodno je dobio i Ivo Sanader koji je, prema optužnici, od Barišića primio 15 milijuna kuna. Bivši premijer je u svojoj obrani kazao da ga je Barišić lažno teretio kao bi prikrio svoju krivnju te da ne prihvaća optužbe na svoj, ali ni na račun HDZ-a. "Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze. U svakom žitu ima kukolja pa tako i u HDZ-u", poručio je Sanader u svojoj obrani. Prigovorio je i što je Barišić na Uskoku tijekom istrage ispitivan čak 19 puta (9,30 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u sklopu obilježavanja 94. obljetnice svoga rada organizira "Sajam ideja 2013" zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Udrugom inovatora Hrvatske (UIH). Sajam ideja je zamišljen kao burza ideja i ima za cilj popularizirati rad akademske i znanstvene zajednice te potaknuti suradnju s gospodarstvom. Profesori i studenti fakulteta predstavit će najnovija istraživanja s naglaskom na njihovu primjenu, dok će prisutni gospodarstvenici prezentirati svoje proizvodne procese, inovativna rješenja te iznijeti probleme s kojima se susreću u svom radu. Sajam ideja organizira se po prvi put, a na skup se prijavilo 110 sudionika, 40-ak sudionika iz gospodarstva, 20 istraživačkih grupa s Fakulteta te 14 studenta s radovima. (od 10 do 13 sati, u dvorani HGK, Nova cesta 3-7).

ZAGREB - Konferencija za novinare s temom "Promijeniti EU politiku prema izbjeglicama i spriječiti nove tragedije na Meditaranu", u Kući ljudskih prava. Govorit će Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije te Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava. Tijekom konferencije biti će predstavljene mjere koje organizacije za ljudska prava predlažu Vladi RH kao i zahtjevi koje će, zajedno s nekim međunarodnim organizacijama, odaslati Europskoj uniji. Inaće, o toj temi, u Bruxellesu 24. i 25. listopada, razgovarat će predsjednici Vlada zemalja članica EU-a (11,30 sati, Kuća ljudskih prava, Selska 112c).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Tomislav Rubić

poslijepodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xaš ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙