FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 14. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu parafirala su danas novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskog lječničkog sindikata čiji predsjednik Ivica Babić nezadovoljan ponuđenim ugovorom na 58. dan liječničkog štrajka najavljuje nove sindikalne akcije, unatoč Vladinom uvođenju radne obveze. Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen sukladno hrvatskim zakonima i europskoj praksi. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbe Spomenika Abveršek i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, koje su parafirale novi kolektivni ugovor, kažu da nisu dobile sve što su tražile, ali je dio njihovih zahtjeva prihvaćen. Po riječima Spomenke Abveršek, novi kolektivni ugovor u zdravstvu stajat će državni proračun dodatnih 300 milijuna kuna. Ivica Babić ponovio je da neće potpisati predloženi ugovor zbog neprimjerene cijene rada liječnika koja je, tvrdi, niža od one zbog koje je štrajk pokrenut. Upitan za komentar uvođenja radne obaveze, rekao je kako je sve to već viđeno, da su liječnici "preživjeli puno toga pa će i ovu socijaldemokratsku vlast". "Radna obaveza ne znači da ne možemo uručivati otkaze i povlačiti suglasnosti za rad preko 48 sati tjedno. To je igra s vatrom i dolijevanje ulja na vatru", rekao je Babić. Babić za nedjelju najavljuje izvanrednu skupštinu Hrvatskog liječničkog sindikata koja će odlučivati o daljnjim sindikalnim potezima.

ZAGREB

Ustavni sud danas je jednoglasno donio priopćenje o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka u kojem ističe da svaka moguća dopuna Ustava odredbom da je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije utjecati na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice. U priopćenju koje je upućeno Državnom izbornom povjerenstvu, a objavit će se i u Narodnim novinama, stoji da "eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva". Ustavni sud zaključuje i da je održavanje referenduma o definiciji braka razotkrilo mnogobrojne probleme u hrvatskom referendumskom pravu i otvorilo niz pravnih pitanja koja zahtijevaju odgovore te od zakonodavca zatražio da "što prije osigura stabilan normativni okvir referendumskog postupka koji odgovara standardima demokratskog društva". Unatoč tome, Ustavni sud polazi od činjenice da je Hrvatski sabor odluku o referendumu donio većinom od 104 glasa zastupnika te da se ta odluka mora poštovati jer je donesena s više glasova od većine potrebne za promjenu samog Ustava.

ZAGREB

Trošak održavanja referenduma o ustavnoj definicija braka iznosit će 40 milijuna kuna, a zbog njegova održavanja uredi državne uprave radit će produženo. Trošak održavanja referenduma, rekao je danas ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, bit će oko 40 milijuna kuna. Taj novac nije obuhvaćen rebalansom proračuna za 2013. već će se referendum financirati iz proračunske zalihe, dodao je. Vlada je na današnjoj sjednici odlučila i da će uredi državne uprave u županijama i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, odnosno službenici koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za glasovanje, raditi i u subotu 16. studenoga, i to od 8 do 16 sati, te produženo u srijedu, 20. studenoga, do 18 sati. U nedjelju, 1. prosinca, radit će za vrijeme glasovanja na referendumu od 7 do 19 sati. Građani će na državnom referendumu odlučiti žele li da se u Ustav unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene.

ZAGREB

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić pozvala je danas sve građane da izađu na državni referendum te glasaju protiv toga da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Ustavni sud, neslužbeno se danas doznaje, utvrdio je da nema razloga za poništavanje saborske odluke o referendumu o braku, a Pusić je, upitana o toj odluci, rekla kako je "nebično važno da svi građani, bez obzira što misle o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv". "Radi se o zaštiti ljudskih i manjinskih prava i mislim da bi bilo vrlo važno da hrvatsko društvo pošalje poruku, samo sebi i svima ostalima, da će ljudska i manjinska prava biti zaštićena i da mi jesmo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, bez obzira je li vam osobno netko simpatičan ili ne", rekla je Pusić nakon sjednice Vlade. Naglasila je pritom kako vezano uz referendum vrijedi poznata rečenica "zalagat ću se da onaj tko govori stvari s kojima se ja uopće ne slažem, ima pravo to javno reći". "Zalagat ćemo se da, principijelno, manjine u hrvatskom društvu budu zaštićene i da im prava budu izjednačena s pravima većine", naglasila je.

ZAGREB

Državno izborno povjerenstvo (DIP) do danas nije zaprimilo niti jedan zahtjev, pa ni od GONG-a, za izdavanje dozvole za promatranje državnog referenduma koji će se održati 1. prosinca 2013., izvijestio je DIP. Nakon što DIP zaprimi zahtjev za izdavanje dozvole za promatranje državnog referenduma u propisanom roku od ovlaštenog podnositelja zahtjeva o istom će odlučiti u skladu s Obvezatnim uputama, pojašnjava DIP u priopćenju. Građanska inicijativa "U ime obitelji" u svojstvu podnositelja zahtjeva za raspisivanje referenduma podnijela je prije par danas zahtjev DIP-u za izuzećem GONG-a kao nepristranog promatrača.

ZAGREB

Vlada je danas dala negativno mišljenje na izmjenu Ustava te prijedlog ustavnoga zakona za promjenu Ustava koje predlažu saborski zastupnici HDZ-a, a premijer Zoran Milanović nečuvenim i neshvatljivim ocijenio to što predlažu da hrvatski sudovi ne mogu odbiti izvršenje europskog uhidbenog naloga (EUN) ako Hrvatska nije prije njegova zaprimanja pokrenula kazneni postupak protiv tražene osobe. Vlada je odbila HDZ-ov prijedlog ustavnog zakona za provedbu promjene Ustava kojim se predlaže da hrvatski sud ne može odbiti izvršenje EUN-a protiv hrvatskog državljana ako kazneni postupak u Hrvatskoj kao državi izvršenja nije pokrenut do dana zaprimanja EUN-a radi vođenja kaznenog postupka u državi njegova izdavanja. Taj je HDZ-ov prijedlog posebno izazvao premijera koji se o njemu izjasnio tijekom rasprave, a onda i na samom kraju današnje sjednice. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u raspravi je rekao kako nema potrebe za samoograničavanjem hrvatskog pravosuđa te da takvu odredbu nema ni jedna zemlja u Europi. Vlada je odbila i HDZ-ov prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava kojom traže da se Ustavom posebno propiše nezastarijevanje za kaznena djela ubojstava počinjenih od strane jugoslavenskog komunističkog režima te poduzimanje kaznenog progona za ta djela nakon isteka roka zastare za njihov progon.

ZAGREB

Udruga Glas roditelja za djecu GROZD odgovorila je danas na pismo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ravnateljima škola ocijenivši ga licemjernim u brizi da se učenicima "ne nameće tuđi svjetonazor". Ministarstvo je "svim ravnateljima škola uputilo pismo u kojemu ih poziva 'da spriječe svaki oblik mogućeg agitiranja i nametanja tuđeg svjetonazora učenicima'", podsjeća GROZD pitajući koga ministar predstavlja, ako je svjetonazor koji je potpisalo 750.000 građana "tuđi svjetonazor". "Istovremeno se već drugu školsku godinu sustavno, kroz četvrti modul zdravstvenog odgoja svim učenicima u svim školama u Hrvatskoj nameće ideologija i svjetonazor vladajućih. Taj su svjetonazor odlučili nametnuti svima, pod svaku cijenu, gazeći volju naroda, pravila demokracije i pluralnosti, zakone i propise... U tom slučaju ne vrijedi 'poštovanje različitosti i tolerancija' na koje se Ministarstvo poziva u spomenutom pismu ravnateljima. Jedini zakon je zakon partije, jedini dozvoljeni svjetonazor u Hrvatskoj je svjetonazor partije! Silno je to licemjerje", ističe GROZD. Ministarstvo je jučer potaknuto upitima vezanim uz sumnje na ucjene i prisile djece uoči državnoga referenduma koji je inicirala građanska inicijativa "U ime obitelji" uputilo pismo u kojemu ravnatelje poziva da "spriječe svaki oblik mogućeg agitiranja i nametanja tuđeg svjetonazora učenicima".

ZAGREB

HDZ-ov Ivan Šuker i Laburist Branko Vukšić ocijenili su danas kako predloženi državni proračuna za 2014. dokazuje da Vlada ni iduće godine ne namjerava provesti prave strukturne reforme niti prave rezove. "Bez strukturnih reformi nema promjene ni na rashodovnoj niti na prihodovnoj strani proračuna. Vlada će i iduće godine neuspjelu ekonomsku politiku i neprovedene strukturne reforme krpati povećanjem poreza i dodatnim opterećenjem hrvatskih građana", rekao je Šuker novinarima u Saboru dodavši kako je to politika koja je u protekle dvije godine pokazala da nije dobra. Zanima ga, kazao je, hoće li se pravila o fiskalnoj odgovornosti, koja će vjerojatno stupiti na snagu nakon donošenja ovog proračuna, primjenjivati na proračun za 2014. ili neće. Usprkos svim projekcijama kretanja BDP-a u Hrvatskoj i međunarodnim financijskim institucijama, Vlada i dalje inzistira na svojim projekcijama koje su se pokazale nepreciznim, te na tome temelji rebalans proračuna i proračun, ocijenio je Šuker. Laburist Branko Vukšić ustvrdio je kako je nakon dvije godine vlasti promašeno govoriti o rezovima. "Rebalans proračuna i proračun za 2014. samo pokazuju da neće biti pravih rezova. Nisu voljni provesti prave reforme u lokalnoj samoupravi i državnoj upravi", rekao je.

ZAGREB

Hrvatski laburisti danas su uputili otvoreno pismo državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću i ministru financija Slavku Liniću tražeći da poduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo da tisuće hrvatskih građana budu žrtve štedno-kreditnih zadruga iz Austrije. Tisuće Hrvatskih građana žrtve su austrijskih štedno-kreditnih zadruga koje posluju pod imenom Raiffeisenbank čime građane dovode u zabludu da je riječ o kreditnoj instituciji koja legalno posluje na području Hrvatske“, navodi se u pismu. Brojni su građani, podsjećaju laburisti, sklopili hipotekarne ugovore o kreditu s tim austrijskim zadrugama te založili svoje nekretnine. Milijunske su isplate u gotovini, potvrde o isplaćenim ratama ispisane na običnim papirićima, plaćanje provizije hrvatskim odvjetnicima bez izdanih računa, samovoljno povećanje otplatnih rata austrijskih zadruga samo su neki od razloga koji su doveli do problema nemogućnosti podmirivanja ugovorenih obveza. Apelirajući da se poduzmu potrebne mjere kako bi se pronašli načini da se ovrhe temeljem austrijskih kredita odgode do okončanja istrage laburistica Nansi Tireli kazala je novinarima u Saboru kako su hrvatski građani spremni svjedočiti.

VINKOVCI

Zbog prijetnji policijskom službeniku koji je u utorak sudjelovao u sukobu s vukovarskim braniteljima Darkom Pajčićem i Robertom Horvatom nakon što su njih dvojica razbila dvojezičnu ploču na zgradu vukovarske policije, jučer je uhićen i pritvoren 47-godišnjak Vukovara, potvrdila je vukovarsko-srijemska policija. Nad njim je kriminalistička istraga i predan je pritvorskom nadzorniku, rekao je glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović. Po izvorima iz braniteljskih udruga, riječ je o vukovarskom branitelju Zdravku Govorušiću. Branitelji Darko Pajčić i Robert Horvat u utorak su razbili dvojezičnu ploču na zgradi Policijske postaje Vukovar prilikom čega je došlo do fizičkog sukoba njih dvojice i policijskog službenika Saše Sabadoša, čiji je indentitet danas potvrđen na konferenciji za novinare vukovarskog HDZ-a. Pritom je Pajčić zadobio teže ozlijede i nalazi se na liječnju u KBC Osijek.

VUKOVAR

Vukovarski HDZ tražit će smjenu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića ako se pokaže da je u slučaju ozljeđivanja vukovarskog branitelja Darka Pajčića došlo zbog prekomjerne i nepotrebne uporabe policijske sile, rečeno je na konferenciji za novinare Gradskog odbora HDZ-a Vukovar. Vukovarskom HDZ-u nije želja niti namjera dizati tenzije u gradu Vukovaru, ali ne možemo niti tek tako prijeći preko izjava ministra policije kojima se "sotoniziraju vukovarski branitelji", rekao je predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovara Ivan Penava, koji je šogor Darka Pajčića, kazao je kako je Pajčićevo stanje stabilno i pod kontrolom. "On je pod lijekovima, a pored već poznatih ozljeda, došlo je i do pucanja lijevog bubnjića uha", rekao je Penava. Ustvrdio je kako je "neosporno" da u trenutku kada su Darko Pajčić i Robert Horvat došli da razbiju dvojezičnu ploču na zgradi vukovarske policije, ploču nije čuvao niti jedan policajac, što govori, smatra Penava, da su Horvat i Pajčić namjerno izabrali trenutak kada pored ploče neće biti nikoga, upravo kako bi se izbjegao bilo kakav sukob s policijom.

OSIJEK

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je danas kako se hrvatski branitelj Darko Pajčić, koji je ozlijeđen u nedavnom izgredu pred vukovarskom policijskom postajom, osjeća dobro i kaže da na zna kako je došlo do izgreda. Nakon što je posjetio Pajčića, na Klinici za neurokirurgiju osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) Vrkić je kazao novinarima da je, kao osječki gradonačelnik, ali i počasni građanin Vukovara, smatrao kako mu je dužnost posjetiti ga. Koliko mogu procijeniti on je sada u dobrom stanju. Pitao sam ga što se dogodilo, rekao je da ne zna, a u ovome trenutku ne mogu špekulirati o okolnostima koje su dovele do toga da je završio u bolnici, rekao je Vrkić. Branitelji Darko Pajčić i Robert Horvat u utorak su razbili dvojezičnu ploču na zgradi Policijske postaje Vukovar prilikom čega je došlo do fizičkog sukoba njih dvojice i policijskog službenika Saše Sabadoša. Pritom je Pajčić zadobio teže ozlijede i nalazi se na liječnju u KBC Osijek. Pajčić i Horvat su osumnjičeni za oštećenje ploče, a Horvat, koji je ispitan, i za napad na službenu osobu te prijetnju policajcima. Horvat je novinarima izjavio da je policajac s leđa gurnuo Pajčića, koji je udario u zid i pao. Ministar Ranko Ostojić je jučer na aktualnom prijepodnevu u Saboru rekao kako je Pajčić imao 2,7 promila alkohola u krvi i kako je, po vlastitoj izjavi, sam pao.

VARAŽDIN

Na prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu danas je postavljena nova ploča s dvojezičnim natpisom, koju su prije desetak dana četvorica mladića skinula i razbila. Predsjednik Vijeća Mile Sekulić izjavio je za Hinu da, iako postoji mogućnost da se incident ponovi, odbija ponudu policije da pošalje policijske službenike da više puta u toku dana stražare kod ploče. "Prije ovog događaja kategorički sam tvrdio da se u Varaždinu ne može dogoditi da netko ukrade ili uništi poloču s dvojezičnim natpisom. Sada više nisam siguran da se nešto slično neće dogoditi ubuduće. No, usprkos tome ne želim da policija stražari ispred prostorija, već su dovoljne ophodnje, posebice u večernjim satima", kaže Sekulić. Izrazio je i bojazan da će se situacija u Varaždinu, ali i širom Hrvatske, pogoršati nakon 17. studenog kada započne prikupljanje potpisa za raspisivanje državnog referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta. "Bojim se kada to započne da će biti žestokih napada na srpsku zajednicu po čitavoj Hrvatskoj pa tako i u Varaždinu", mišljenja je Sekulić.

TROGIR

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je ocjenio kako je situacija u Vukovaru užarena i za to je optužio aktualnu Vladu jer, kako je rekao, nezakonito lijepi dvojezične ploče, ali je izrazio i nadu da će biti mirno na obilježavanju 22. godišnjice sjećanja na vukovarske žrtve. „Nažalost situacija u Vukovaru je prilično užarena i nije dobra. Ja se nadam da će u ponedjeljak 18. studenog biti dobro i mirno, moramo imati poseban odnos prema Vukovaru jer je to grad posebnog pijeteta“, rekao je. „Očekujem da će Vlada imati razumijevanja i ono što do sada nikad nisu pokazali - rekao bih da je u pitanju zdrav razum a i poštivanje zakona - da će napokon prestati vršiti presiju nad gradom Vukovarom i Vukovarcima“, rekao je i pozvao hrvatsku javnost i stručnjake da pogledaju članak 8. Ustavnog zakona i da će shvatiti da je nezakonito to što Vlada radi. „Nakon te nezakonitosti koja je izazvala reakcije branitelja i ljudi iz Vukovara događa se ovo što se događa, a nažalost dogodilo se i to da je čovjek teško ozlijeđen nakon intervencije policije“, dodao je Karamarko. Odgovarajući na upite novinara danas u Trogiru, nakon sjednice Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog kojoj je i on nazočio, ocijenio je kako se pri raščišćavanju kriminala postupa selektivno progonom HDZ-ovaca a zanemarivanjem kriminala članova drugih stranaka, za razliku od, istaknuo je, HDZ-ove vlade, koja je počela borbu protiv kriminala i to od članova svoje stranke. „Što se tiče slučaja gospodina Vidoševića - pa on je 18 godina na čelu HGK, a u tih 18 godina na vlasti je bio i SDP a bio je i isti državni odvjetnik. Prema tome o čemu mi tu, zapravo, sada govorimo“, rekao je Karamarko.

ZAGREB

Pad zrakoplova Cessna 172 preživjela su oba člana posade, spasilačke ekipe su ih locirale i uspostavile kontakt mobitelom te sada traže najbolji način kako bi im pristupile, jer je to područje minirano, potvrdio je danas direktor Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova Dinko Vodanović. Jedan od članova posade je teže ozlijeđen, a mjesto pada je oko devet kilometara od Pakraca kod mjesta Rogolji u Brodsko-posavskoj županiji, na 600 metara nadmorske visine. Zrakoplov je registriran u Republici Srbiji. U pomoć unesrećenima su upućeni Hitna medicinska pomoć, vatrogasci, policija, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Državne uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) i djelatnici Hrvatskih šuma.

ZAGREB

Pri polijetanju zrakoplova MiG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jutros na Plesu dogodila se manja nezgoda kada je ptica uletjela u motor zrakoplova koji se potom ugasio, pa ga je pilot prisebnom i brzom reakcijom spustio na pistu, priopćeno je iz Ministarstva obrane. Pilot je zbog što bržeg zaustavljanja izvukao kočeći padobran te na kraju piste skrenuo na spojnicu između prilazne staze i piste, kako ne bi ometao redoviti civilni promet. Na mjesto događaja, u skladu sa sigurnosnim procedurama, došla je i vatrogasna ekipa. Zrakoplov je odvučen u radionicu, a materijalna šteta se utvrđuje. Tijekom tog događaja, prilikom redovite provedbe letačkih zadaća Eskadrile borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze, nije bilo ozlijeđenih, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je 295.000 doza cjepiva za cijepljenje protiv gripe koje će početi idućeg tjedna u ordinacijama obiteljske medicine. Cijepljenje je besplatno za osigurane osobe starije od 65 godina, osobe koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, trudnice i dr.), zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika, priopćio je HZZO. Svi ostali zainteresirani za cijepljenje protiv gripe moći će sami nabaviti cjepivo u ljekarni i cijepiti se u ordinaciji svojeg izabranog doktora. Sastav cjepiva je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Milivoj Solar, jedan od najistaknutijih hrvatskih pručavatelja književnosti, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Kiklop za životno djelo, koja će mu se dodijeliti u prosincu na sajmu knjiga "Sa(nj)am knjige u Istri". Svoju iznimnu poziciju Solar je potvrđivao vrhunskim analizama pojedinčanih djela i preglednim raspravama kada je često bio prvi u analizi postmoderne, trivijalne, lake književnosti, odnosa mita i romana, rekao je Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora pulskog sajma. Autor je dvadesetak knjiga, simbol studija komparativne književnosti u Zagrebu i ikona proučavanja književnosti kod nas, pa nismo nimalo dvojili o dodjeli tog priznanja, istaknuo je Kragić na konferenciji za novinare na Interliberu, na kojoj su objavljene i nominacije za ovogodišnje "Kiklope". Nagrada ove godine slavi deset godina, nismo se nadali da ćemo doći do tog broja, a dosad je bilo turbulentno i živahno, bilo je policijskih ispitivanja, sudskih ročišta, "Kiklop" je bio uzdizan i bacan u blato, no ostao je jedna od najprestižnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, rekla je direktorica sajma Magdalena Vodopija.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙