FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SUBOTICA - Veleposlanik RH u Beogradu Gordan Markotić pohvalio je u utorak, prigodom prvoga službenog posjeta Subotici, gradsku upravu i grad zbog napora koji ulažu u očuvanje identiteta i opstojnosti hrvatske manjine. "Za svoj prvi službeni posjet nekome gradu u Srbiji, izvan Beograda, odabrao sam Suboticu zbog toga što im ova sredina osigurava dobre uvjete za aktivnosti na očuvanju – ono što je nama najbitnije – hrvatske baštine, jezika i kulture", izjavio je veleposlanik. Za posjeta Subotici veleposlanika su primili gradonačelnik i predsjednica Skupštine grada, s kojima je razgovarao o mogućnosti hrvatske pomoći dovršetku gradskog kazališta, u kojemu bi bila formirana i drama na hrvatskom jeziku.

LONDON - Većina britanskih glasača izabrala bi ostanak u Europskoj uniji da premijer David Cameron uspije u mijenjanju odnosa Londona s Unijom, pokazala je u utorak anketa. Cameron je u siječnju obećao da će prije referenduma koji će biti do kraja 2017. pokušati ostvariti novu sporazum s EU-om, ako 2015. dobije izbore. Iako ankete pokazuju da bi Britanci glasali za odlazak iz Unije da danas odlučuju, ispitivanje javnog mišljenja YouGov-a provedeno za list Sun pokazuje da bi premijer mogao nagovoriti većinu da glasa za ostanak ako postigne sporazum s EU-om. Pedeset i dva posto ispitanika glasalo bi za britanski ostanak u Uniji pod novim uvjetima, 28 posto za odlazak, 16 posto ispitanika još je neodlučno, a četiri psoto ne bi glasalo.

WASHINGTON - Bijela kuća je rekla da su svjetske sile ujedinjene u naporima da pregovorima postignu dogovor s Iranom unatoč znakova podjele među njima. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao da su Sjedinjene Države i njeni ključni saveznici bili jedinstveni na razgovorima u Ženevi koji su završeni u nedjelju i da će "ostati ujedinjeni". Ženevski su razgovori zaključeni bez sporazuma. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je nakon njih izjavio da Francuska neće pristati na "igrice", što je naznaka da se Pariz usprotivio dogovoru o kojem se pregovaralo. Carney je rekao da SAD još uvijek radi na dogovoru.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron telefonski su u utorak razgovarali o očekivanjima od iduće runde pregovora o iranskom nuklearnom programu te o još nekim pitanjima vezanim uz sigurnost na Bliskom istoku, priopćila je Bijela kuća. U vezi pregovora o iranskom nuklearnom programu Obama i Cameron u razgovoru su potvrdili svoju potporu objedinjenom prijedlogu svjetskih sila u pregovorima s Teheranom, te su razgovarali o svojim očekivanjima vezanim uz iduću rundu pregovora, izvijestila je Bijela kuća pozivajući se na skupinu velikih svjetskih sila koje pregovaraju sa Teheranom.

NEW YORK - Kina, Kuba, Rusija i Saudijska Arabija u utorak su na tri godine dobile mjesto u Vijeću za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, najvišem UN-ovom tijelu za zaštitu ljudskih prava, unatoč zabrinutostima zbog kršenja i ograničavanja sloboda u te četiri države. Mjesto u 47-članom vijeću dobili su i Alžir, Velika Britanija, Francuska, Meksiko, Maldivi, Maroko, Namibija, Južna Afrika, Vijetnam i Makedonija. Godišnji izbor trećine članstva tog tijela održan je u 193-članoj Općoj skupštini UN-a. Južni Sudan i Urugvaj nisu prošli izbor u vijeće zbog konkurenata iz njihovih regionalnih skupina. U drugim regijama predložene države nisu imale protukandidate. Novoizabrane države bit će u vijeću od 2014. do kraja 2016. godine.

TIRANA - Mogućnost da se sirijsko kemijsko oružje uništi u Albaniji izazvao je u utorak prosvjede u Tirani, gdje je stotinjak ljudi prosvjedovalo je pred američkim veleposlanstvom. Strani mediji navodili su Albaniju kao moguće odredište oružja koje je sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao uništiti prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a. Prosvjed u Tirani uslijedio je nakon manjih okupljanja u Elbasanu i obližnjem postrojenju za uništenje oružja Mjekesu gdje bi moglo biti dopremljeno sirijsko oružje.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić i ruski ministar obrane Sergej Šojgu ocijenili su u utorak u Beogradu da su tradicionalno dobri politički odnosi Srbije i Rusije unaprijeđeni i da su sada najbolji u proteklih nekoliko desetljeća, priopćila je vlada Srbije. Šojgu je u utorak navečer započeo službeni posjet Srbiji, a na sastanku s premijerom Dačićem zajednički je utvrđeno da ministarstva obrane Srbije i Rusije trebaju unaprijediti suradnju u oblasti vojne industrija, obuke i specijalizacije kadrova, te u modernizaciji opreme. Ruski ministar u srijedu će se odvojeno sastati s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom obrane Nebojšom Rodićem, te predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

HONOLULU - Senat Havaja odobrio je zakon o legalizaciji istospolnih brakova u toj otočnoj državi, popularnom odredištu za vjenčanja i medeni mjesec, izvijestio je Reuters. Zakon je prihvaćen sa 19 glasova za i 4 protiv. Havaji su jedna od najaktivnijih američkih država u propagandi istospolnih brakova, navodi Reuters. Guverner Havaja Neil Abercrombie rekao je da će što hitnije staviti i svoj potpis na taj zakon, čime će Havaji postati 15. država SAD-a u kojoj su legalizirani istospolni brakovi.

NEW YORK - Slika engleskog slikara Francisa Bacona "Tri studije Luciana Freuda" prodana je za 142,4 milijuna dolara čime je postala najskuplje umjetničko djelo koje je ikada prodano na nekoj aukciji, izvijestio je Reuters. Aukcija je u utorak održana u aukcijskoj kući Christie's. Triptih iz 1969. godine nikada prije nije bio ponuđen na aukciji, a prije početka aukcije procijenjen je na 85 milijuna dolara. Do sada je najskuplja bila slika Edvarda Muncha "Vrisak" koja je u svibnju prošle godine na aukciji u londonskom Sothebyju prodana za 119,9 milijuna dolara. Baconova slika prodana je nakon duljeg nadmetanja nazočnih u aukcijskoj kući Christie's i putem telefona. U Christie'su nisu otkrili identitet kupca.

ŽENEVA - Najeći narančasti dijamant na svijetu prodan je u utorak navečer na dražbi kuće Christie's u Ženevi za 34,5 milijuna dolara. Kupac je odmah napustio prostoriju ispraćen pljeskom nazočnih. Christie's nije objavio podatke o njegovom identitetu. Ovaj izuzetan dragi kamen, pronađen u Južnoj Africi, težak je 14,82 karata i žive je, vrlo intenzivne boje.

(Hina) xsb/xtdel ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙