FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 12. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 21 sat.

PARIZ - Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je u utorak u Parizu sumnju u statističke podatke da je stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj 52 posto, ističući da je ona svakako veća od europskog prosjeka ali da nije tolika. "Te statistike su varljive i nisu baš najtočnije. Morat ćemo točno vidjeti što u Hrvatskoj znači statistika od 52 posto nezaposlenih radno aktivne populacije do 25. ili 29. godine. Ta je brojka najblaže rečeno neobična, Hrvatska sigurno ima nezaposlenost među mladima iznad europskog prosjeka, ali nema baš toliki postotak", rekao je Milanović novinarima nakon završetka konferencije o nezaposlenosti mladih na kojoj su okupilo 24 od 28 čelnika država članica te predsjednici europskih institucija. Prema posljednjim podacima Eurostata iz rujna ove godine, u 28 zemalja članica ima 5,6 milijuna mladih do 25 godina bez posla, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 23,5 posto. Najteža situacija je u Grčkoj gdje je stopa nezaposlenosti mladih 57,3 posto, zatim Španjolskoj 56,5 posto i Hrvatskoj 52,8 posto. Iza Hrvatske slijede Cipar s 43,9 posto, Italija (40,4 posto), Portugal (36,9).

PARIZ - Hrvatska je jedna od šest zemalja članica koje su predale Europskoj komisiji prve nacrte planova za provedbu Jamstva za mlade, sheme koju je EU osmislila kao preporuke državama članicama da mlade što prije uključi u svijet rada. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor pozdravljaju činjenicu da je šest zemalja članica (Hrvatska, Češka, Litva, Luksemburg, Poljska i Slovačka) već predale prve nacrte provedbenih planove Komisiji da ih komentira", objavila je Komisija nakon završetka konferencije o nezaposlenosti mladih u Parizu, na kojoj je sudjelavalo 24 od 28 čelnika zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović. Europska unija je u borbi s nezaposlenošću mladih osmislila shemu Jamstvo za mlade u obliku preporuka da se svakoj mladoj osobi do 25 godina osigura kvalitetna ponuda posla, nastavak školovanja ili stažiranja u roku od 4 mjeseca po odlasku iz škole ili gubitku zaposlenja. Hrvatska bi prema privremenim projekcijama u okviru Inicijative za zapošljavanje mladih mogla dobiti 61,82 milijuna eura.

SUBOTICA - Prosvjedi i skidanje ćiriličnih službenih ploča u Vukovaru i drugim hrvatskim gradovima ne ide u prilog hrvatskoj manjini u Vojvodini, ali, premda bojazan postoji, to ne bi trebalo dovesti do recipročnih akcija u Vojvodini i Srbiji, ocjenjuju u vodstvu hrvatske manjinske zajednice, a prenose u utorak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini. "Događaji koji prate uporabu ćiriličnog pisma u Vukovaru i drugim gradovima sigurno ne idu u korist hrvatske manjine u Vojvodini. Ali vjerujemo da problema neće biti jer su najviši dužnosnici u Srbiji, a među njima i predsjednik Tomislav Nikolić, obećali da će učiniti sve kako ne bi došlo do sličnih pojava spram hrvatske manjine i prava na uporabu hrvatskog jezika", izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić.

WASHINGTON - Broj poginulih u tajfunu koji je pogodio Filipine bliži je 2000 ili 2500 nego ranije objavljenoj brojci od 10.000, rekao je filipinski predsjednik Benigno Aquino televiziji CNN u utorak. "Deset tisuća je, mislim, previše", rekao je Aquino u razgovoru objavljenom na internetskim stranicama CNN-a. On je rekao da su lokalni dužnosnici koji su iznijeli procjene bili preblizu razaranjima da bi mogli dati točne podatke. "Uz tu procjenu veže se emocionalna drama", rekao je. Aquino je CNN-u rekao da vlada još uvijek prikuplja informacije iz različitih područja pogođenih olujom. "Nadamo se da ćemo moći kontaktirati preostalih 29 okruga gdje još moramo utvrditi brojke, posebice za nestale, no za sada je 2000, ili 2500, broj s kojime baratamo što se tiče poginulih", rekao je.

KIJEV - Osuđena bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko pozvala je čelnike Europske unije, ukrajinsko civilno društvo i oporbu da učine sve kako bi se potpisao sporazum o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije, bez obzira na poteze ukrajinskih vlasti, prenose ruski mediji. Po njezinom mišljenju, ukrajinske vlasti rade sve što je u njihovoj moći da se taj sporazum ne potpiše. "Ja pozivam sve čelnike Europske unije, ukrajinsko civilno društvo i oporbu na hitnu akciju kako bi se potpisao naš sporazum. Ne smije se dopustiti da kuloarske priče i osobni strahovi (ukrajinskog predsjednika Viktora) Janukoviča definitivno unište europski put Ukrajine", pročitala je u utorak novinarima izjavu Timošenko njezina kći Evgenija. Zahtjev EU-a za oslobađanje Timošenko pokazao se kao najteži uvjet postavljen Kijevu za potpisivanje sporazuma o pridruživanju na summitu koji će se održati krajem mjeseca u Vilniusu.

SOFIJA - Novi sukobi izbili su u utorak na protuvladinu skupu u Sofiji, uz zgradu parlamenta, javljaju mediji. Studenti i drugi prosvjednici okupili su se oko parlamenta i insistiraju na ostavci vlade. Podupiru ih i građani, a najnoviji se incident dogodio popodne kad su policijski specijalci pokušali rastjerati gomilu oko stražnjeg ulaza u parlament kako bi prošlo deset policijskih vozila koja štite zastupnike na izlazu iz zgrade. Na kraju parlamentarne sjednice policija je počela evakuirati i zastupničke aute. Studenti već tri tjedna prosvjeduju na sofijskome sveučilištu. Nakon prijevremenih izbora u svibnju Bugarska je dobila novu tehnokratsku vladu s potporom socijalista, a vrlo brzo i ta je vlada izgubila potporu naroda zbog korupcije.

PARIZ - UNESCO želi uspostaviti ravnotežu između izgradnje parkova vjetroelektrana i zaštite kulturne baštine, rekla je u utorak glavna direktorica te UN-ove agencije Irina Bokova. "U početku je vladalo oduševljenje tim konstrukcijama a kulturna baština je donekle bila zanemarena: sada su svi svjesni njezine važnosti", istaknula je Bokova na tiskovnoj konferenciji nakon službenog reizbora na još jedan četverogodišnji mandat na dužnosti glavne direktorica UNESCO-a. U Europi i u Francuskoj, jednom od glavnih turističkih odredišta u svijetu, vodi se neviđena bitka za zaštitu okoliša te spomeničke i kulturne baštine ugroženih širenjem parkova vjetroelektrana. U Francuskoj je na 50 posto zahtjeva za gradnju vjetroelektrana uložena žalba na sudu.

BRUXELLES - Direktori triju najvećih svjetskih IT tvrtki, Facebooka, Googlea i Microsofta, kazali su europskim zastupnicima u ponedjeljak u Bruxellesu da američkim obavještajnim službama nisu omogućili izravan i slobodan pristup privatnim podacima građana, prenose europski mediji. Richard Allan, Facebookov direktor za javnu politiku za Europu, istaknuo je pred Odborom za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove da njegov glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg "odlučno i opetovano odbacuje lažna izvješća da Facebook dopušta neometan pristup svojim serverima." Googleov direktor za javnu politiku i odnose s vladama Nicklas Lundblad rekao je: "Nismo omogućili američkoj vladi pristup Googleovim serverima ni izravno niti neizravno." Dorothee Belz, potpredsjednica Microsofta za pravne i korporativne poslove, također je ustvrdila: "Microsoft ne daje nijednoj vladi na svijetu neometan pristup podacima o svojim klijentima."

BEČ - Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) i dalje želi da Iran odgovori na njezina pitanja o eventualnim dosadašnjim istraživanjima na vojnom nuklearnom polju, premda se takvo što nije spominjalo u dogovoru koji su dvije strane postigle u ponedjeljak, izvijestila je ta agencija u utorak. "Iransko nuklearno pitanje je veoma zamršeno. Ne možemo očekivati da se sve riješi od danas do sutra. Zato mu pristupamo korak po korak", rekao je glavni direktor UN-ove agencije, Japanac Yukiya Amano po povratku iz Teherana u Beč. Dodao je da će IAEA objaviti izvješće o iranskom nuklearnom programu tijekom sljedećih dana. On se obratio novinarima nakon što su se tijekom vikenda Iran i SAD, Francuska, Njemačka, Rusija, Britanija i Kina približili preliminarnom dogovoru na ministarskoj razini u Ženevi te odlučili sastati se ponovno 20. studenoga.

JERUZALEM - Izrael priprema planove za gradnju oko 24.000 kuća za židovske doseljenike na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, objavila je u utorak skupina koja se protivi gradnji dovodeći u pitanje vladinu predanost postizanju mira s Palestincima. Mir sada, udruga koja nadzire gradnju židovskih naselja na okupiranom teritoriju koji Palestinci žele za svoju buduću državu, izvijestila je da je ministarstvo graditeljstva prošloga mjeseca raspisalo natječaje za izradu urbanističkih planova, ali da radovi ne bi trebali početi odmah. Palestinci smatraju da će izraelska naselja na područjima okupiranim 1967. godine onemogućiti stvaranje održive palestinske države. Izgradnja židovskih naselja na tim područjima glavni je kamen spoticanja u mirovnom procesu. Većina zemalja naselja drži ilegalnima prema međunarodnom zakonu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙