FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska središnja banka prognozira rast BDP-a od 0,4 posto u četvrtom kvartalu

Autor: vmom
PARIZ, 12. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Francusko gospodarstvo dobit će na zamahu u preostalom dijelu godine i u četvrtom bi tromjesečju trebalo ostvariti rast od 0,4 posto, pokazuju prve procjene tamošnje središnje banke Banque de France.

Francuska središnja banka, kao i ekonomisti koji su sudjelovali u Reutersovoj anketi, očekuju da će prva službena procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, čija se objava očekuje u četvrtak, pokazati da je drugo najveće gospodarstvo eurozone usporilo rast na 0,1 posto, s 0,5 posto u prethodnom tromjesečju.

Procjene rasta za posljednje ovogodišnje tromjesečje banka temelji na rezultatima mjesečne ankete provedene među poslovnim čelnicima, koja je pokazala da je indeks povjerenja za industrijski sektor u listopadu uvećan na 99 bodova, nadomak dugoročnog prosjeka od 100 bodova. U rujnu je iznosio 97 bodova.

U sektoru usluga odgovarajući indeks zadržao se na 93 boda, pokazala je bančina anketa.

Sudionici ankete kazali su da su narudžbe u industrijskom sektoru nadomak uobičajenih razina, premda je broj zaposlenih u istom razdoblju smanjen. Broj zaposlenih uvećan je pak u uslužnom sektoru, koji zapošljava glavninu radnika u Francuskoj, no cijene u tom segmentu su smanjene i novčane pozicije su i dalje slabe, objavila je središnja banka.

Vlada predsjednika Francoisa Hollandea, koji baš ne uživa veliku potporu javnosti u posljednje vrijeme, prognozira da će u ovoj godini francusko gospodarstvo, vrijedno 2.000 milijardi eura, nakon što se početkom godine izvuklo iz recesije, pokazati rast od najmanje 0,1 posto.

Agencija Standard & Poor's prošlog je petka snizila rejting Francuske za jednu razinu, na 'AA', zbog sumnje da Hollandove mjere neće moći obnoviti rast u srednjoročnom razdoblju.

Hollande svim silama nastoji uvjeriti glasače da će ispuniti obećanje i do kraja godine preokrenuti dugotrajni trend rasta nezaposlenosti.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙