FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TEHERAN

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif odbacio je optužbe američkog državnog tajnika Johna Kerryja prema kojima je Iran odgovoran za nepostizanje dogovora tijekom nuklearnih pregovora u Ženevi. "Skupina 5+1 je bila ujedinjena u subotu, posljednjeg dana pregovora kada smo predstavili naš prijedlog Irancima, ali Iran ga nije mogao prihvatiti", rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry. "Gospodine državni tajniče, zar je Iran bio taj koji je u četvrtak izbacio polovicu američkog teksta i u petak ujutro dao negativne komentare?", odvratio je Zarif na društvenoj mreži Twitter aludirajući na izjave francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa. U petak je Fabius u Ženevi rekao da postoji napredak, ali da ništa nije dogovoreno, a dan kasnije je na radiju France Inter rekao da postoji prijedlog teksta koji Francuska ne prihvaća. Iranski mediji i dužnosnici su optužili Francusku da svojom nepomirljivošću dovela do neuspjeha pregovora.

MANILA

Filipinska vlada objavila je u utorak da je rasporedila oklopna vozila i odredila redarstveni sat kako bi spriječila pljačke u tajfunom najpogođenijem gradu Taclobanu, u središnjem dijelu zemlje. Ujedinjeni narodi spominju mogućih 10.000 žrtava u tom gradu na otoku Leyte koji je zahvatio jedan od najjačih tajfuna ikada zabilježenih, uz vjetrove koji su puhali brže od 300 km na sat i valovima od pet metara. Tacloban je prije katastrofe imao 220.000 stanovnika. Sada tamo preživjeli napadaju konvoje pomoći i pljačkaju dućane u potrazi za vodom i hranom, a neki stanovnici opisuju oružane skupine koje traže mogući plijen.

WASHINGTON

Međunarodni monetarni fond (MMF) namjerava početkom iduće godine provesti redovitu procjenu iranskog gospodarstva, prvi put u više od dvije godine, najavili su predstavnici Fonda nakon posjeta Iranu. Misija MMF-a omogućila bi detaljni uvid u učinak zapadnih sankcija Iranu i nužnu vanjsku analizu gospodarstva i izgleda za gospodarski rast. Posljednja MMF-ova procjena iranskog gospodarstva bila je u srpnju 2011. godine. Sankcije zbog iranskog nuklearnog programa utjecale su nakon 2011. na iransku trgovinu i isključile zemlju iz međunarodnog bankovnog sustava. Šefica MMF-a Christine Lagarde susrela se s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem u Ujedinjenim narodima u rujnu, što se tumači kao znak blagog otopljenja odnosa između Irana i Zapada nakon što je Rohani preuzeo tu dužnost.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙