FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

VARŠAVA - Predstavnici više od 190 zemalja okupili su se u ponedjeljak u Varšavi na 19. UN-ovoj klimatskoj konferecniji na kojoj bi trebale biti dogovorene osnove globalnog sporazuma za smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika čije se postizanje očekuje 2015. godine u Parizu. Ne očekuje se da će na ovoj konferenciji, koja će trajati do 22. studenoga, biti donesene ključne odluke, ali bi ona treba otvoriti put za konferenciju u Parizu i novi sporazum o borbi protiv klimatskih promjena koji će zamijeniti Protokol iz Kyota koji istječe 2020. godine. Predstavnici više od 190 zemalja na konferenciji u Varšavi će raditi na smanjenju emisija u skladu s novim ugovorom koji će biti potpisan do 2015. godine, ali će stupiti na snagu tek 2020.

KAIRO - Organizacija Human Rights Watch (HRW) je u ponedjeljak ukazala da je u Egiptu tjednima i čak mjesecima bilo zatočeno više od 1.500 ljudi, među kojima 250 djece zajedno s roditeljima, koji su zatim većinom bili izbačeni iz zemlje. Oko 300 ljudi ostaje zatočeno u prepunim policijskim stanicama, među kojima 211 Palestinaca koji su došli iz Sirije, dodaje se u priopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava. Većina je uhićena dok su pokušavali u barkama Mediteranom emigrirati u Europu. Sirijci i Palestinci su na meti vlasti koju je postavila vojska nakon što su vojnici svrgnuli i uhitili islamističkog predsjednika Muhameda Mursija prije 4 mjeseca. Privremena vlada optužuje posebice palestinski Hamas i dio sirijskih pobunjenika da podržavaju Mulimansko bratstvo, iz kojeg dolazi Mursi.

BERLIN - Satelit GOCE, lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje ušao je u noći na ponedjeljak u atmosferu, raspao se i izgorio tako da nije bilo nikakve štete na Zemlji, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA). "Satelit GOCE ušao je u Zemljinu atmosferu u padajućoj putanji preko Sibira, zapadnog Pacifika i istočnog Indijskog oceana te Antarktike. Kao što se i očekivalo, satelit se raspao visoko u atmosferi i nije prijavljena nikakva šteta od njegovih dijelova", navodi se u priopćenju na internetskoj stranici ESA-e. GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu 2008. međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućuje da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja.

MOSKVA - Moskovski sud izrekao je u ponedjeljak kaznu doživotnog zatvora trojici muškaraca osuđenih za organizaciju samoubilačkog terorističkog napada na zračnu luku u ruskoj prijestolnici 2011. godine, u kojemu je ubijeno 37 osoba, a još jedan muškarac je osuđen na 10 godina zatvora, javlja agencija Itar-Tass. Bašir Hamhojev i braća Islam i Iljez Jandijev dobili su doživotnu kazne zatvora, a Ahmed Jevljojev 10 godina zatvora. Tužitelji su izjavili da su oni pomogli napadaču samoubojici tako da su organizirali njegovo putovanje iz Ingušetije i dali mu bombu. Oni imaju 10 dana da ulože žalbu na presudu. Brat Jevljojeva, Magomed, detonirao je pojas s eksplozivom na terminalu za međunarodne dolaske zračne luke Domodjedovo 24. siječnja 2011. i pritom ubio 37 osoba, a ranio 172. Doku Umarov, čelnik islamističkih pobunjenika u ruskoj turbulentnoj regiji Sjevernog Kavkaza, kasnije je preuzeo odgovornost za taj napad.

RAMALAH - Palestinci su u ponedjeljak odbacili bilo kakav prijelazni dogovor s Izraelom i ocijenili da je bolje ne postići dogovor nego sklopiti loš, dok su mirovni pregovori pod okriljem Sjedinjenih Država ponovo u slijepoj ulici. "Bez političke volje Izraela da pregovore shvati ozbiljno, mislimo da je bolje ne postići dogovor već imati loš", rekao je pregovarač Mohamad Štajeh tijekom susreta u Ramalahu na Zapadnoj Obali s belgijskim ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom. Američki državni tajnik John Kerry prošlog je tjedna sedmi put posjetio Izrael i Palestinska područja, kako bi još jednom pokušao oživjeti bliskoistočni mirovni proces. Izraelsko-palestinski pregovori, nastavljeni krajem srpnja nakon trogodišnjeg prekida, odvijaju se u atmosferi nepovjerenja i najvjerojatnije će završiti neuspjehom, osim ako ne dođe do neke odlučujuće intervencije američkog posrednika, ocijenjuju palestinski dužnosnici i izraelski mediji.

AMSTERDAM - Tajland mora povući sve vojne i policijske snage s područja koje okružuje 900 godina stari hinduistički hram na dijelu granice s Kambodžom, izjavili su u ponedjeljak suci UN-ovog Međunarodnog suda pravde (ICJ) u odluci koja bi mogla pojačati napetosti između dviju zemalja. Suci su presudili da je litica na kojemu se nalazi hram Preah Vihear dio Kambodže. "Sud je jednoglasno odlučio da Kambodža ima suverenitet nad cijelim teritorijem litice", izjavio je Peter Tomka, predsjednik Međunarodnog suda pravde. Dugogodišnji spor između dviju zemalja u prošlosti je dovodio i do sukoba jer su obje polagale pravo na taj teritorij.

ISLAMABAD - Glavni financijski sponzor mreže Hakani, povezane s talibanima, ubijen je u glavnom gradu Pakistana, javlja u ponedjeljak Reuters pozivajući se na islamističke izvore. "Nasirudin Hakani ubijen je u Islamabadu dok se vozio automobilom s još nekoliko osoba", rekli su talibanski izvori precizirajući da se napad dogodio u nedjelju. U lipnju 2010. SAD su Nasirudina i još dvojicu Afganistanaca okarakterizirali kao "posebno odlučne međunarodne teroriste".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙