FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

ATENA

Grčka koalicijska vlada pod vodstvom konzervativaca preživjela je, kao što se i očekivalo, pokušaj oporbe da joj izglasa nepovjerenje, ali je izgubila jednoga zastupnika u parlamentu koji je izbačen jer je podupro oporbu. Ukupno 153 od 300 zastupnika u parlamentu odbacilo je u ponedjeljak rano ujutro pokušaj oporbe da izglasa nepovjerenje vladi. No, koalicija pod vodstvom premijera Antonisa Samarasa izbacila je jednoga socijalističkog zastupnika koji je svoj glas dao oporbi. Glasovanje o povjerenju pokrenula je glavna oporbena stranka Syriza kojoj je cilj spriječiti oštre mjere koje provodi grčka vlada, a koje joj uvjetuju EU i MMF. Rasprava se vodila u vrijeme ključnoga posjeta predstavnika takozvane "trojke" koja se nalazi u Ateni radi provjere napretka u ostvarivanju sanacijskih ciljeva prije nego što odobre zajmove u iznosu od 5,9 milijardi eura. Samarasova vlada i "trojka" još se ne mogu dogovoriti kolika mora biti dodatna ušteda Atene da bi se ostvarili proračunski ciljevi za 2014.

CARACAS

Vlada venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura počela je u nedjelju uhićivati i pljačkaše i šefove trgovina i sve to naziva "ekonomskim ratom" socijalističke države i beskrupuloznih poslovnih ljudi. U velikoj predbožićnoj ofenzivi koja podsjeća na postupke pokojnoga predsjednika Huga Chaveza, piše Reuters, Maduro je poslao vojsku da "okupira" jedan lanac trgovina elektronikom, a inspektore u desetke drugih da provjere vara li se na cijenama. Tisuće Venezuelaca odonda čekaju u redu pred trgovinama i nadaju se da će iskoristiti nove "poštene cijene" koje je uvela vlada, a koje su katkad i upola manje od prethodnih cijena. No već je u subotu bilo pljačkanja u trgovinama lanca Daka i mnogi Venezuelci posramljeni su time, a oporba optužuje Madura da zapravo izaziva kaos, a ne štiti sirotinju.

DUBAI

Neidentificirani napadač ubio je u nedjelju u Teheranu iz vatrenog oružja iranskog doministra industrije Safdara Rahmata Abadija, objavila je državna novinska agencija IRNA. IRNA je javila da je doministar pogođen hicima u glavu i prsa dok se nalazio u svom automobilu u istočnom dijelu grada. "Istraga je pokazala da su hici ispaljenu unutar vozila", objavila je policija. "Dvije čahure su pronađene u automobilu što ukazuje da je napadač sjedio u automobilu i razgovarao s doministrom. Nema znakova borbe na mjestu događaja", priopćila je policija.

BEOGRAD

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u nedjelju da bi pregovori o članstvu Srbije u EU-u, čiji je početak planiran za siječanj 2014. godine, mogli biti odgođeni ako se ponove sukobi i tenzije na Kosovu i ponovio apel Srbima da iziđu na drugi krug izbora u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici. Dačić je u emisiji televizije Prva najavio da će srbijanski državni vrh tijekom prosinca imati još dva susreta s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a teme na sastancima 5. i 13. prosinca bit će Kosovo i provođenje bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. "Ashton je rekla da će dati pozitivno izvješće ako mi ostvarimo napredak, odnosno ako izađemo na izbore i krenemo u konstituiranje Zajednice srpskih općina (ZAS), što je sve u našem interesu", rekao je Dačić.

ISTANBUL

Sirijska oporba mogla bi pristati na međunarodne mirovne pregovore u Ženevi, ali traži da prvo borci u zemlji legitimiraju taj mirovni proces, rekao je njihov glasnogovornik na istanbulskim pregovorima. Vodstvo Sirijske nacionalne koalicije sastaje se radi dogovora o nastupu na pregovorima nazvanima 'Ženeva 2', kojima je cilj stvaranje prijelazne vlade koja bi završila građanski rat što traje već dvije i pol godine. Nacrt rezolucije potvrđuje odluku koalicije da traži političko rješenje sukoba i odjek je prošlomjesečne londonske deklaracije oporbi sklonoga saveza Prijatelja Sirije, kojom je oklonjena mogućnost sudjelovanja sadašnjega predsjednika Bašara al-Asada u budućoj prijelaznoj upravi, kažu oporbeni izvori.

(Hina) xdv yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙