FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 10. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

HANOJ

Vijetnam je evakuirao više od 600.000 ljudi prije naleta tajfuna Haiyan, objavile su vlasti koje u nedjelju kasno navečer očekuju tajfun koji je na Filipinima usmrtio više tisuća ljudi. "Evakuirali smo više od 174.000 domova, ili više od 600.000 ljudi", priopćilo je vijetnamsko ministarstvo za kontrolu poplava i oluja. Najmanje četiri osobe poginule su u pripremama za nalet tajfuna, rekao je jedan vijetnamski dužnosnik. Oko 200.000 evakuiranih iz pokrajina u središtu zemlje mogu se vratiti u domove jer je tajfun promijenio smjer prema sjeveru, što je u nedjelju izazvalo evakuaciju još 52.000 ljudi, prema službenoj informativnoj stranici VNExpress.

ISTANBUL

Sirijska oporba mogla bi pristati na međunarodne mirovne pregovore u Ženevi, ali traži da prvo borci u zemlji legitimiraju taj mirovni proces, rekao je njihov glasnogovornik na istanbulskim pregovorima. Vodstvo Sirijske nacionalne koalicije sastaje se radi dogovora o nastupu na pregovorima nazvanima 'Ženeva 2', kojima je cilj stvaranje prijelazne vlade koja bi završila građanski rat što traje već dvije i pol godine. Nacrt rezolucije potvrđuje odluku koalicije da traži političko rješenje sukoba i odjek je prošlomjesečne londonske deklaracije oporbi sklonoga saveza Prijatelja Sirije, kojom je oklonjena mogućnost sudjelovanja sadašnjega predsjednika Bašara al-Asada u budućoj prijelaznoj upravi, kažu oporbeni izvori.

BEOGRAD

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u nedjelju da bi pregovori o članstvu Srbije u EU-u, čiji je početak planiran za siječanj 2014. godine, mogli biti odgođeni ako se ponove sukobi i tenzije na Kosovu i ponovio apel Srbima da iziđu na drugi krug izbora u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici. Dačić je u emisiji televizije Prva najavio da će srbijanski državni vrh tijekom prosinca imati još dva susreta s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a teme na sastancima 5. i 13. prosinca bit će Kosovo i provođenje bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. "Ashton je rekla da će dati pozitivno izvješće ako mi ostvarimo napredak, odnosno ako izađemo na izbore i krenemo u konstituiranje Zajednice srpskih općina (ZAS), što je sve u našem interesu", rekao je Dačić.

MOSKVA

Potpuno gol Rus na Crvenom trgu u Moskvi u nedjelju je prikovao svoje genitalije među kamenje pločnika blizu Lenjinova mauzoleja, vjerojatno u znak prosvjeda protiv političke nezainteresiranosti ruskog društva. Nakon što se potpuno svukao, Piotr Pavelnski zabio je veliki čavao kroz genitalije praćen iznenađenim pogledima prolaznika na tom turističkom trgu, prema snimkama objavljenim na internetu. Mladi muškarac (29) ostao je sjediti pogleda uprtog u tlo, sve do dolaska policajaca koji su ga pokrili i udaljili znatiželjnike. Taj mladi čovjek iz Sankt Petersburga nakratko je odvezen u bolnicu, prije prebacivanja u policijsku postaju, prenosi agencija Ria Novosti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙