FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 7. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenac Roman Leljak, koji se već niz godina bavi istraživanjem poratnih likvidacija i djelovanja nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi, tvrdi da je otkrio tajnu sudbine hrvatskog emigranta Stjepana Crnogorca koji je nestao u Austriji 1972., a vjerovalo se da ga je otela Udba. Leljak je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mariboru rekao da je, istražujući dokumente u državnom arhivu Slovenije, došao do saznanja da su Crnogorca 3. srpnja 1972. u Salzburgu oteli pripadnici Udbe, a potom je prebačen u Sloveniju, gdje je, po njegovim tvrdnjama, i "likvidiran", i to po svoj prilici na području Gotenice, do 1990. za javnost zatvorenom području na kojemu su svoje poligone i instalacije imale vojska, policija i obavještajne strukture.

BEOGRAD - Srbima na sjeveru Kosova iz Beograda su u četvrtak upućeni pozivi da izađu na ponovljene izbore zakazane za 17. studenoga, uz upozorenje da će im "biti onako kako odluče" i da država za njih ne može više učiniti nego što je dosada učinila. Pozive sunarodnjacima uputili su odvojeno premijer Ivica Dačić i parlamentarni odbor za Kosovo, ali je zajednička poruka da se na ponovljenom glasovanju na tri biračka mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice očekuje nacionalno jedinstvo. Dačić je pozvao Srbe na ponovljeno glasovanje i poručio im da je to pitanje opstanka. "Kako budete uradili - tako će i biti. Nemojte sutra reći da smo krivi mi u Beogradu", rekao je Dačić, naglasivši da su Srbi sada u prednosti, jer znaju koliko ih treba izići na izbore kako se ne bi desilo da za gradonačelnika bude izabran Albanac.

BEOGRAD - Pravosudna misija EU-a (EULEX) i zaštitne snage na Kosovu (KFOR) priopćili su u četvrtak da su njihovim akcijama poduzetim na sjeveru Kosova tijekom lokalnih izbora "efikasno zaustavili eskalaciju nasilja i dalje ometanje procesa glasovanja". U zajedničkom priopćenju nakon kritika upućenih zbog narušenih sigurnosnih uvjeta za održavanje glasovanja na sjeveru Kosova, EULEX i KFOR naveli su da je policija Kosova predvodila prvi prsten mjera sigurnosti koji je reagirao toga dana, da je EULEX bio drugi, a snage KFOR-a treći organ.

SARAJEVO - Na području Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni od 1998. otkrivena je 61 masovna grobnica s posmrtnim ostacima Hrvata i Bošnjaka, no ona kod rudnika Tomašica, gdje su iskapanja počela prije dva mjeseca, mogla bi biti najveća među njima, ocjena je forenzičara i istražitelja angažiranih na ekshumaciji koju su u četvrtak prednijeli članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću tijekom njihova obilaska tog lokaliteta. Voditelj područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH (INO) iz Bihaća Mujo Begić podsjetio je kako je prije Tomašice najveća grobnica bila ona u Starim Kevljanima, gdje su pronađeni ostaci 456 žrtava. U jami pored rudnika Tomašica do sada su već pronađeni ostaci 430 osoba, a iskapanja se nastavljaju i svakog dana se pronalaze novi skeleti. Na širem području Prijedora tijekom rata srpske su paravojne snage ubile gotovo 3.200 Bošnjaka i Hrvata, uglavnom civila, a do danas nisu pronađena tijela oko tisuću osoba koje se stoga i dalje vode kao nestale.

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahdurin Radončić i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavili su u četvrtak u Sarajevu kako će biti poduzete mjere na ubrzanom razjašnjenju politički motiviranih ubojstava počinjenih u prošlosti sugerirajući pritom kako među odgovornima za to ima i osoba koje su i danas značajne u političkom životu BiH. "Vjerujte da među njima (odgovornima) ima i 'kapitalaca'", izjavio je Kebo novinarima nakon što je Radončiću predao dodatne dokumente i moguće dokaze koje je, kako je objasnio, dobio od članova obitelji žrtava. Riječ je prije svega o ubojstvima nekadašnjeg visokog dužnosnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (AID) Nedžada Ugljena te doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

SARAJEVO - Policija Federacije Bosne i Hercegovine podnijela je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv direktora zatvora u Mostaru Romea Zelenike zbog sumnje da je Dominiku Ilijaševiću Comi omogućio bijeg s izdržavanja zatvorske kazne u Hrvatsku. Kako je navedeno u priopćenju Uprave policije MUP-a FBiH, Zeleniku se tereti da je Ilijaševiću protupravno omogućio "korištenje izvanzatvorskih pogodnosti", a time i bijeg iz zemlje. Ilijašević, koji je u BiH 2007. pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima u središnjoj Bosni, u Hrvatsku je pobjegao tijekom rujna u vrijeme kada je privremeno pušten iz mostarskog zatvora na godišnji odmor. Direktora Zeleniku policija tereti da nije uveo odgovarajuće mjere nadzora nad Ilijaševićem u vrijeme dok je boravio na privremenoj slobodi, što mu je i omogućilo bijeg.

ŽENEVA - Iran i šest svjetskih sila napreduju u pregovorima kojima je cilj okončati desetogodišnji nuklearni spor između Teherana i Zapada, ali su razgovori "teški", rekao je iranski ministar vanjskih poslova u četvrtak. Mohammad Javad Zarif izjavio je to Reutersu po završetku prve runde dvodnevnih pregovora u Ženevi kojima se želi iskoristiti diplomatsko otvaranje Irana nakon izbora novoga umjerenog predsjednika Hasana Rohanija. Svjetske sile nadaju se da će napraviti "prvi korak" ka smanjenju napetosti oko nuklearnog programa, za koji Zapad strahuje da smjera proizvodnji nuklearnog oružja, iako obje strane kažu da cjeloviti sporazum još nije na vidiku.

WASHINGTON - Šest velikih sila koje pregovaraju s Iranom o njegovu nuklearnom programu razmotrit će ograničeno ublažavanje sankcija toj zemlji u zamjenu za jasan dokaz da Teheran poduzima korake na zaustavljanju napredovanja njegovog nuklearnog programa, rekla je Bijela kuća u četvrtak. U zamjenu za "konkretne, provjerljive mjere" u otklanjanju međunarodnih zabrinutosti, šest sila "razmotrit će ograničeno, ciljano ublažavanje, koje se može i povući, a koje neće utjecati na arhitekturu osnovnih sankcija", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Režim širih sankcija će se održati dok se ne postigne "konačan, sveobuhvatan, provjerljiv" sporazum koji rješava međunarodne zabrinutosti.

LONDON - Čelnici britanskih obavještajnih službi iskoristili su svoj prvi zajednički istup u javnosti kako bi se požalili da su dokumenti koje je javnosti dostavio Edward Snowden, bivši suradnik obavještajne agencije SAD-a NSA, ugrozili tajne operacije i da koriste al Kaidi. Čelnici tri glavne britanske obavjštajne agencije su izjavili da ih je Snowdenovo otkrivanje masovnog prisluškivanja i nadzora koje oni provode, navelo da razmotre veću otvorenost glede njihovih poslova. Rekli su, međutim, da dijelovi njihova posla moraju ostati tajni zbog razloga nacionalne sigurnosti i da je curenje podataka, koji detaljno pokazuju i blisku suradnju Britanije s NSA-om, napravilo golemu štetu.

AMAN - Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u četvrtak Izrael da bi se mogao suočiti s trećom palestinskom pobunom i produbljenjem međunarodne izolacije ukoliko mirovni pregovori uz posredovanje SAD-a propadnu. Izraelci i Palestinci s nezadovoljstvom su ocijenili nedostatan napredak u njihovim međusobnim pregovorima, u čijem je oživljavanju nakon trogodišnje stanke sudjelovao SAD. Kerry, koji je govorio na konferenciji za novinare u Jordanu, samo dan nakon posjeta Izraelu u kojemu je pozvao da se ograniči izgradnja naselja za izraelske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je kako su pregovori u nekim područjima "znatno napredovali".

VATIKAN - Papa Franjo primit će 25. studenoga ruskog predsjednika Vladimira Putina, na susretu koji bi mogao otopliti zahlađene odnose između Vatikana i Ruske pravoslavne crkve. Odnosi Rusije i Vatikana zategnuti su od raspada Sovjetskog Saveza 1991. Rusija optužuje Katoličku crkvu da pokušava vrbovati vjernike Ruske pravoslavne crkve, što Vatikan odbacuje. Putin je prvi čelnik Kremlja od boljševičke revolucije 1917. koji se deklarira kao vjernik, pripadnik Pravoslavne crkve i već se nekoliko puta založio za okončanje dugogodišnjeg neprijateljstva između dviju najvećih kršćanskih crkava. Putin, koji se sastao s dvojicom Franjinih prethodnika, mogao bi pozvati Papu da posjeti Rusiju, kažu diplomati. Nekadašnji pape Benedikt XVI. i Ivan Pavao II. također su imali pozivnice ruske vlade, ali nisu mogli otići u Rusiju, jer ih nije pozvala Pravoslavna crkve. Franji će također ta pozivnica trebati da bi ostvario posjet.

STRASBOURG - Civilna partnerstva, koja postoje kao alternativa braku, ne bi trebala biti rezervirana samo za heteroseksualne parove, u četvrtak je odlučio Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu, osudivši Grčku jer je 2008. donijela zakon o "dogovoru o zajedničkom životu" iz kojega su isključeni istospolni parovi. Suci suda u Strasbourgu ocijenili su da grčke vlasti nisu iznijele "čvrste i uvjerljive razloge kojima bi se moglo opravdati isključenje istospolnih parova iz toga zakona", koji je izglasan u studenome 2008.

BRUXELLES - Odbor za regionalni razvoj Europskog parlamenta podržao je u četvrtak dogovor postignut sa zemljama članicama o kohezijskoj politici koja će u razdoblju 2014-2020 imati na raspolaganju 325 milijardi eura, što će za dobar dio zemalja članica biti glavni izvor za investicije. Nakon što je Vijeće EU-a, koje predstavlja zemlje članice, u listopadu postiglo dogovor o zakonodavnom paketu o kohezijskog politici, sada je nakon glasovanja na Odboru otvoren put za glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta ovoga mjeseca u Strasbourgu. Za kohezijsku politiku u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014.-2020. namijenjeno 325,1 milijardu eura, što je nešto više od trećine europskog sedmogodišnjeg proračuna od 960 milijardi eura, a Hrvatskoj će od toga iznosa biti na raspolaganju nešto preko osam milijardi eura.

WASHINGTON - Američka Središnja obavještajna agencija CIA plaća teleoperateru AT&T-u deset milijuna dolara godišnje za ispise telefonskih brojeva za potrebe protuterorističkih istraga izvan SAD-a, objavio je u četvrtak The New York Times pozivajući se na vladine izvore. Drugi najveći mobilni operater u Americi surađuje s CIA-om dobrovoljno, a ne na temelju naloga suda koji bi tu tvrtku obvezivao na suradnju, piše list. AT&T nije potvrdio niti opovrgnuo tu vijest, ali je istaknuo da se plaćanja vlade za zakonite podatke obavljaju rutinski.

BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u srijedu uvoz i prodaju u Europskoj uniji dviju sorti GM kukuruza namijenjenih za ishranu životinja, jer se države članice nisu uspjele dogovoriti o njihovoj zabrani. Dopuštena je prodaja kukuruza SmartStax koji proizvodi Monsanto i kukuruza PowerCore Maze koji proizvode Monsanto i Dow. Komisija je također odobrila prodaju cvjetnog praha u kojem bi se mogli nalaziti tragovi kukuruza MON810, koji proizvodi Monsanto i koji je jedina GM kultura odobrena za uzgoj u EU. Time je broj GM vrsta odobrenih za uvoz i prodaju u EU za ishranu ljudi i životinja porastao na 51.

MIRANŠAH - Pakistanski talibani u srijedu su za svog zapovjednika izabrali Mulu Fazlulu, tvrdolinijaša čiji su ljudi prošle godine pucali na djevojčicu Malalu Jusafzai, što značajno smanjuje očekivanja za postizanje bilo kakvog mirovnog sporazuma između pobunjenika i vlade. Izbor Fazlule, poznatog po tvrdolinijaškim islamističkim stajalištima i odbijanju mirovnih pregovora, uslijedio je nakon pogibije prethodnog vođe Hakimule Mahsuda, u prošlotjednom američkom napadu bespilotnom letjelicom.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙