FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama nominirao je u srijedu Janet Yellen za novu presjednicu američke središnje banke Feda rekavši da je ona dokazani lider koji zna kako postići konsenzus u zadaćama središnje banke kao što su nadzor inflacije i povećanje zaposlenosti. Trenutno dopredsjednica središnje banke Janet Yellen, zagovornica agresivnog poticanja američkog gospodarskog rasta preko niskih kamata i velikih kupovina obveznica, zamijenit će predsjednika Feda Bena Bernankea čiji drugi mandat završava 31. siječnja. Yellen (67) je rekla da će učiniti sve što može u promicanju maksimuma zaposlenosti te snažnog i stabilnog financijskog sustava ako njenu nominaciju potvrdi Senat SAD-a.

BAKU - Ilham Alijev osvojio je u srijedu treći mandat predsjednika naftom bogatog Azerbajdžana na izborima za koje oporba kaže da su bili obilježeni nepravilnostima. Alijeva kontrola nad većinom poluga vlasti i medijima učinila je njegovu pobjedu sigurnom za mnoge u 9-milijunskoj zemlji mada se oporba ujedinila iza jednog kandidata po prvi put na predsjedničkim izborima. Izborni dužnosnici rekli su kako je djelomično prebrojavanje dalo Alijevu 85 posto glasova u zemlji kojom dominira otkako je prije deset godina naslijedio oca koji je i sam dugo vladao.

OSLO - Milijarde ljudi mogle bi do sredine stoljeća živjeti na područjima s višim temperaturama od dosadašnjih povijesnih raspona što bi stvorilo "novu normalu" koja bi dovela do dubokih promjena prirode i društva, ustvrdili su znanstvenici u srijedu. Temperature prosječne godine do 2047., 14 godina više ili manje, bile bi više od onih u najtoplijoj godini u razdoblju od 1860. do 2005. ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti, a prvo bi bila pogođena tropska područja, pokazuje novi indeks.

WASHINGTON - Presjednik SAD-a Barack Obama sastat će se u četvrtak s republikancima koji nadziru Zastupnički dom Kongresa SAD-a, nekim od njegovih glavnih protivnika u sporu oko podizanja granice za zaduživanje SAD-a i okončanja blokade saveznog proračuna. Glasnogovornik predsjednika Zastupničkog doma Johna Boehnera, glavnog republikanca u Washingtonu, rekao je da će se s Obamom sastati Boehner, njegov zamjenik Eric Cantor i drugi republikanci iz Zastupničkog doma.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u srijedu, nakon višemjesečnog otezanja, službeno obustavile dio svoje pomoći Egiptu kojemu više neće dopremati helikoptere tipa Apache, lovce i rakete, kao odgovor na krvavu represiju pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija.

Washington će obustaviti isporuku velikih borbenih sustava i "financijsku pomoć vladi u očekivanju ostvarenja vjerodostojnog napretka na putu prema demokratski izabranoj civilnoj vladi", istaknula je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

TOKIO - Boeing 787 Japan Airlinesa na letu za Tokio morao se vratiti u Moskvu zbog problema s nužnicima, što je još jedan kvar na elektronici u tom najnovijem zrakoplovu američkog proizvođača, doznaje se u četvrtak od japanske kompanije.

Boeing sa 151 putnikom i članom posade, poletio je u srijedu navečer iz Moskve u Naritu, istočno od Tokija, ali se morao vratiti nakon dva sata leta i sletjeti u ruskoj prijestolnici, rekao je za AFP glasnogovornik JAL-a.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙