FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 6. studenog 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se ne očekuju znatnije promjene Crobexa, jer nema poticajnih vijesti, a ni makroekonomsko okruženje ne podupire oporavak indeksa, koji se i dalje kreću oko najnižih razina u ovoj godini.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,11 posto, na 1.753 boda, a Crobex10 0,17 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,7 milijuna kuna, što je isto kao i dan ranije.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom HT-a, 4,17 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 167 kuna.

Milijunski promet još je ostvaren i dionicom AD Plastika, a cijena joj je oslabila 0,09 posto, na 129,68 kuna.

Uz HT, za blago jačanje Crobexa ponajviše je zaslužna i dionica Podravke, čija je cijena ojačala 0,82 posto, na 246 kuna, uz promet od 255.000 kuna.

„Nakon oštrog pada dan ranije, indeksi su jučer stagnirali u pozitivnom području. Crobex se bori da se održi iznad 1.740 bodova, razine na kojoj je završio prošlu godinu. Ostaje za vidjeti hoće li se idućih dana uspjeti održati iznad nje“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

I danas očekuje stagnaciju indeksa, uz slab obujam trgovanja.

„Ne očekujem znatnije promjene trenda na tržištu niti povećanje likvidnosti, jer nema poticajnih vijesti. Makroekonomsko okruženje je slabo - jučer je objavljen pad potrošnje u rujnu, dok je EK poboljšala prognozu ovogodišnjeg pada BDP-a, no povećala je procjene rasta deficita i duga“, ocjenjuje Rinkovec.

Državni zavod za statistiku jučer je objavio prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo u rujnu realno pao 0,5 posto. Time je prekinut trend rasta potrošnje, koji je trajao od svibnja, a vrhunac dosegnuo u kolovozu, kada je promet u trgovini na malo porastao 2,6 posto.

Pad potrošnje nitko nije očekivao. Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku su očekivala rast potrošnje u rujnu u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,4 posto.

Europska je komisija, pak, u svojim novim jesenskim prognozama jučer smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 1,0 na 0,7 posto, no upozorila je i da se Hrvatska suočava s fiskalnim izazovima u uvjetima slabih gospodarskih izgleda, te je povećala prognoze deficita i javnog duga.

Od burzovnih vijesti, nakon jučerašnje obustave, danas ponovno počinje trgovanje dionicom Optima Telekoma, jer je tvrtka sinoć izvijestila da su vjerovnici prihvatili njezin izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja. Jučer do 15,00 sati cijena te dionice potonula je 8 posto, na 6,44 kune, uz slab promet.

A na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon dva dana rasta, jer su ulagači oprezni, s obzirom da bi bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci mogli navesti Fed na smanjenje poticajnih monetarnih mjera prije nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 15.618 bodova, a S&P 500 indeks 0,28 posto, na 1.762 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,08 posto, na 3.939 bodova.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i prethodnih dana, jer ulagači ne žele previše riskirati dok ne bude jasnije što kane poduzeti američka i europska središnja banka po pitanju monetarne politike.

Malo je vjerojatno da će čelnici ECB-a već na sjednici u četvrtak smanjiti ključne kamatne stope, koje se kreću na rekordno niskoj razini od 0,5 posto, no mnogi očekuju takav potez do kraja godine.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙